Republiek der Twaalf Verenigde Uraadsleden

Menig student in Groningen is zich er uiteraard van bewust dat onze prachtige universiteit een medezeggenschapsorgaan kent. De drie studentenpartijen GSB, SOG en Lijst Calimero mengen zich midlente elk jaar in een ongekende verkiezingscampagne. Prachtige tijden, zeker voor de aanstaande fracties. Het probleem is echter dat het bij de doorsnee student niet bekend is wat die verkiezingen nu daadwerkelijk voor gevolgen hebben. Daarom bij deze een kleine noot uit de doldwaze wereld die Universiteitsraadland heet.

Jarenlang hebben de raadsfracties zich gekenmerkt door uitstekend werk. Ze leverden gedegen kritiek en advies op universitair beleid, schreven goede notities en vertegenwoordigden met verve de belangen van studenten. De huidige fracties hebben dan ook de intentie om dit jaar in de voetsporen te treden van hun voorgangers. Bij de heer Berthil Bos ligt dat iets ingewikkelder aangezien hij onlangs geroyeerd is bij de GSB.

Enfin, normaliter bestaat het dagelijks leven van een Urader uit hele dagen koffieleuten met studentenorganisaties, het doornemen van beleidsstukken en communiceren met faculteitsraden, bellen met beleidsmedewerkers en enorm borrelen met besturend Groningen. Vervolgens komt dan vergaderen, nog een keertje vergaderen en dan wordt er om het af te leren nog een keertje vergaderd. Heerlijke bezigheden die aan het eind van de dag immens veel genoegdoening geven. Súper mooi!

Om dit niet tot een bijna zielig propagandistisch verkooppraatje te laten lijken volgt hier dan toch de gewenste nuancering. Het knaagt namelijk aan iedere medezeggenschapper dat essentiële beleidsvoering nu eenmaal niet op het bordje van een Urader ligt. Natuurlijk heeft een goed functionerend student-lid een flinke vinger in de spreekwoordelijke pap. Hij/zij ziet zich echter het liefst zitten op de collegetroon, daar waar het echt gebeurd. Al trekkende aan de touwtjes, delegeren die hap.

In collegejaar ’12/’13 staat er iets bijzonders te gebeuren. De volledige twaalfhoofdige studentengeleding heeft namelijk de koppen bij elkaar gestoken om zich te buigen over het vraagstuk bindend studie advies. De afgelopen jaren was het BSA ook al hét centrale thema. Wel doorvoeren of niet doorvoeren? Wel verhogen of niet verhogen? Dat waren de hamvragen. Dit jaar lijken de fracties, in tegenstelling tot voorgaande jaren, het in zekere mate eens te zijn over de huidige vorm van deze drempel voor eerstejaars. Het college lijkt echter nog niet tevreden.

Koos Tervooren, Universiteitraad – fractielid Calimero

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.