Grijp de macht in je vereniging!

Waarom blijft de ene altijd een voetsoldaat en stijgen andere mensen zonder het drijfvermogen van daadwerkelijke capaciteiten toch naar de top? Het is een van de grote levensvragen van losers. Het begint niet pas na je studie, al tijdens de verheerlijkte studententijd wordt het kaf van het koren gescheiden. Blijf niet hangen in de almanakcommissie, maar grijp de macht in een grote vereniging. Blijf geen slachtoffer, wordt een dader. Machiavelli vertelt hoe.

Hoewel Machiavelli al 385 jaar dood is, blijft zijn inzicht in de werking van de macht onovertroffen. De menselijke natuurlijk is namelijk inclusief al zijn schitterende beperkingen nu eenmaal onveranderlijk. Vijf machts-mechanismes die jou kunnen helpen de macht te grijpen in jouw vereniging:

Jij bent tenslotte zo overtuigd van je plannen dat ze toelichten eigenlijk onnodig is.

Verberg je intenties

Machiavelli zegt: Laat nooit blijken dat je uit bent op het voorzitterschap van je vereniging. Het zal je niet helpen dat jouw concurrenten om de macht weten dat jij het wil. Het geeft ze enkel de kans om het te verhinderen. Mensen met ambities zijn altijd een bedreiging en het is ook gewoon irritant, al die mannetjes die denken dat ze het kunnen.

Zeg altijd minder dan noodzakelijk

Machiavelli zegt: Je kan beter iets doms doen dan iets doms zeggen. Een dom plan kan niet goed uitgevoerd worden terwijl een domme actie altijd nog kan worden toegeschreven aan pech. Bovendien is veel praten altijd een teken van onzekerheid en zwakte. Jij bent tenslotte zo overtuigd van je plannen dat ze toelichten eigenlijk onnodig is. Als mensen je dan vragen om toelichting heb je die natuurlijk wel paraat. Bovendien, hoe meer mensen van je weten, des te sneller ze kunnen concluderen dat je niet “ons soort mensen” bent, of dat je bepaalde karakterzwaktes hebt. Wat mensen niet van elkaar weten, vullen ze vaak positief in.

Vermijd de losers

Machiavelli zegt: Mensen hebben zelden echt pech. Meestal vloeit dit voort uit domheid of onhandigheid. Mensen die echt pech hebben, hebben blijkbaar God tegen zich. Je kan deze mensen beter vermijden. Het schaadt je aanzien om met deze losers gezien te worden en er is ook geen lol aan. Erger nog, emotionele misère is net zo besmettelijk als lichamelijke ziektes.

Overtuig door actie

Machiavelli zegt: Probeer nooit te overtuigen met argumenten, maar doe het gewoon. Echte Machiavellisten doen dingen gewoon, met toestemming achteraf. Mislukt het, dan zal je zien dat je alsnog respect wint doordat jij tenminste ballen had. Vergaderen is daarom ook voor slachtoffers. Probeer daarom ook af en toe afwezig te zijn bij vergaderingen. Dat geeft je aanwezigheid glans doordat je met je schaarse aanwezigheid de prijs ervan opdrijft.

Ondermijn haat tegen je

Machiavelli zegt: Je grootste vijanden zijn mensen die je zo haten dat ze je ondermijnen, zelfs als dat niet in hun eigenbelang is. Doe dus ook af en toe extra aardig tegen de mensen die ‘tegen’ je zijn. Dat mes snijdt aan twee kanten: andere mensen zullen het onsympathiek vinden als ze je blijven haten. En waarschijnlijk zullen ze je ook daadwerkelijk aardiger gaan vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.