Interview

“Alsof je Psychologie hebt gestudeerd en een bachelor Tandheelkunde meekrijgt”

Een nieuw jaar, dat biedt nieuwe kansen. Maar waarschijnlijk niet voor iedereen die zichzelf op dit moment nog een Finse, Hongaarse, Deense of Noorse talenstudent kan noemen. Deze studies gaan namelijk verdwijnen, maar per wanneer en hoe precies dat weet niemand. Ook niet Annelieke Grim, studente Fins, en lid van de kerngroep Save Languages.

Want wat is er aan de hand? De RUG moet bezuinigen en hard ook, en dat geldt dus ook voor de Faculteit Letteren. Deze voegde begin dit jaar alle talenstudies samen tot één gemeenschappelijke studie: Europese Talen en Culturen. Alle studenten Fins haalden opgehaald adem en keken nog een aflevering van The Dudesons, want dit was goed wegkomen. Fins lijkt namelijk in de verste verte niet op een Europese taal. Ware het niet dat zij halverwege november te horen kregen dat hun studie helemaal geschrapt zou worden. Of naja, te horen krijgen, eigenlijk via internet vernamen dat hun studie afgeschaft zou worden. Finito. Basta.

Dus is iedereen hier nu heftig ontstemd over. Annelieke: “Dit voelt een beetje als verraad. We werden naar Groningen gelokt om daar Fins te komen studeren en nu krijgen we misschien geen diploma”. Ja, want dat is puntje twee. Bezuinigen kan gebeuren, maar meestal wordt er dan een omslachtige regeling getroffen zodat iedereen in ieder geval met een diploma naar huis kan. Wel zo eerlijk als je collegegeld lapt. Maar dat is in dit geval dus nog niet zeker. Annelieke weet dat er geruchten zijn dat studenten Fins misschien nu ook een bachelor Europese Talen en Culturen krijgen. “Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Dat heb ik helemaal niet gestudeerd en ik weet er ook niets van. Dat is hetzelfde als studenten Psychologie een diploma Tandheelkunde meegeven”.

Annelieke Grim

Indien alle studenten Fins namelijk wél een bachelor Europese Talen en Culturen meekrijgen is er namelijk een groot probleem tot doorstuderen. Aangezien in de gehele Benelux de studie Fins niet meer wordt aangeboden, zijn de studenten voor een master sowieso aangewezen op Finland. Nu opent een bachelor Finse Taal en Cultuur normaliter de deur, maar met een bachelor Europese Talen en Culturen blijft deze potdicht. Leuk dat je Fins hebt gestudeerd, een master kom je in ieder geval niet in.

Dat is dus allemaal niet zo best. Maar ja, aan de andere kant, de RUG moet nu eenmaal bezuinigen en natuurlijk doet zij dat op kleine, te dure studies, die niets opleveren. Als we Noors, Fins, Deens en Hongaars samennemen hebben we het over, om en nabij, 40 mensen. Een snel rekensommetje vertelt ons dat dat gaat om 10 personen per studie. Annelieke: “Ik zit in een klas met vier studenten”. Kan de kerngroep ook begrip opbrengen voor het besluit van de RUG?

Annelieke zegt dat ze het denkpatroon van de universiteit wel begrijpt. “Als er bezuinigd moet worden grijp je natuurlijk naar de kleine studies die niets opleveren. Maar de universiteit is nu eenmaal geen bedrijf. Dit is een kortzichtig en ondoordacht besluit en de RUG laat haar studenten in de steek”. Daarnaast claimt Annelieke ook dat het wellicht niet zo zeer het besluit is, als de manier waarop dit werd genomen. Studenten zitten nu in onzekerheid en hebben geen idee of hun studie straks nog bestaat en of deze überhaupt wat waard zal zijn.

Vandaar dus deze kerngroep en een online petitie op gopetition.com (even Save languages zoeken). Het doel is nu om zo veel mogelijk aandacht te genereren als ammunitie, en mocht er dan een besluit komen wat de studenten niet zint, dan is het wat hen betreft (media)oorlog. Want ons betreft ook want wie gaat anders Angry Birds vertalen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.