Feithhuis

Een bekende locatie voor iedereen in Groningen: Het Feithhuis. Op een prachtige locatie gelegen naast de Martinikerk en een echt ‘stadscafe’. Daarom is dit indrukwekkende restaurant deze maand onderwerp van het Kroegportret in de Studentenkrant. “Wij willen de ontmoetingsplek zijn voor Groningers en voor de gasten van Groningen. Dat kan een stratenmaker zijn, dat kan een student zijn, maar dat kan ook de burgemeester zijn”, vertelt bedrijfsleider Wouter Niemeijer. “En vorige week hadden we Desmond Tutu nog over de vloer.”

_MG_3887bewerkt-1website

De geschiedenis van het Feithhuis gaat lang terug. In 1325 werd het terrein aan de pastoor van de Martinikerk geschonken, omdat die geen geschikt huis had. De Groningers bouwden er vervolgens een priesterhuis. Sindsdien heeft het pand allerlei verschillende bestemmingen gekend. Zo werd het een tijdlang gebruikt voor de Provinciale Statenvergaderingen en woonden verschillende hoogwaardigheidsbekleders in het huis. Haar naam dankt de woning aan het gezin Feith, dat in 1890 in het huis trok. Daarna kende het gebouw weer tal van functies, onder meer als schippersbeurs, arbeidsbureau, conservatorium, bibliotheek en er heeft zelfs een tijdje een studentenhuis in gezeten. En nu dus een restaurant.

“Het is een uniek pand voor horeca, want er zijn weinig panden met zo veel verschillende ruimtes. Elke ruimte heeft helemaal zijn eigen karakter, je kunt het eigenlijk zien als allemaal verschillende restaurantjes in een. Als je boven zit heb je een totaal andere beleving dan wanneer je hier zit.” Opvallend is ook dat het Feithhuis tot een aantal jaar geleden ook meer dan een menu hanteerde. Zo kon je in de ene ruimte totaal andere gerechten bestellen dan in de andere. Niemeijer is blij dat dat inmiddels verleden tijd is, want dat leidde nogal eens tot verwarring onder gasten en bediening.

Studenten komen vaak in het Feithhuis. “We hebben heel veel buluitreikingen, er komen vaak groepen van Vindicat om te lunchen en we hebben vaak grote high-teas en dergelijke. Gisteren hadden we een groep van allemaal bejaarde vrouwen. Vijftig jaar geleden zaten die in een jaarclub van Vindicat. En die houden hier dan hun re√ľnie. Je ziet vaker dat jaarclubs en dergelijke hier dan terug komen, omdat ze hier een leuke ervaring hebben gehad.”

Met zo’n lange geschiedenis zullen er vast mooie verhalen zijn te vertellen over het Feithhuis. Interessant is onder meer het Zwitserse chalet dat achter in de tuin staat. “Dat is ooit bijgebouwd in 1864, voor de dochter van de toenmalige eigenaar. Zij was astmatisch, en is toen naar de Zwitserse Alpen gestuurd om de luchtwegen schoon te maken. Maar die kreeg ontzettende heimwee, dus toen was de remedie: Dan halen we Zwitserland hierheen. Toen hebben ze een Zwitsers chalet neergezet.”

Ook opvallend: Als je als vrouw naar het toilet gaat in het Feithhuis, kun je voor een bijzondere verrassing komen te staan. Het kantoortje van de bedrijfsleider, waar de dag wordt gepland, de roosters worden afgedrukt en de reserveringen worden afgewerkt, heeft namelijk een ingang in de wand van het vrouwentoilet. “Mensen kijken daar wel eens raar van op. Dat staan ze hier met zijn vijven voor de spiegel en dan kom ik ineens uit de muur lopen. Dat is altijd wel raar. De deur is ook wel redelijk weggewerkt in de muur, de tegeltjes lopen gewoon door. Je moet de deur ook altijd voorzichtig open doen, want voor hetzelfde geld staat er iemand achter.”

We blijven nog even bij de sanitaire voorzieningen, want in het toilet van de heren is een graffititekening verwerkt. “We hebben hier ooit een kunstproject gehad en dit zijn eigenlijk de laatste overblijfselen. De graffitischildering is een deel van het logo. We hebben het ook in de bar gehad, maar kunst is van voorbijgaande aard; we hebben altijd verschillende exposities, dus het is tijdelijk. Beneden is het alweer overgeschilderd.”

Niemeijer vindt het belangrijk dat mensen in het Feithhuis ‘betrokkenheid proeven’. “Dat is ons doel. De bediening aan tafel is betrokken bij de klanten, net als de producten op het bord, de drankjes in het glas. En dat uit zich in heel veel samenwerking met lokale en regionale leveranciers, die waar mogelijk ook duurzaam te werk gaan.” Zo serveert het Feithhuis vis uit de Waddenzee, boerenslakken uit Zuidbroek en ijs uit Drenthe. Dat is de filosofie van het bedrijf. “We willen ook wat teruggeven aan de regio, omdat we toch de ontmoetingsplek willen zijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.