Recensie

Damn good advice

damn-good-advice

Don Draper, die de hoofdrol speelt in de tv-serie Mad Men, zou geïnspireerd zijn op een echt reclamegenie van Madison Avenue: George Lois. Lois was een leider in de zogenaamde “Creatieve Revolutie” die Amerikaanse reclame in de jaren 50 door zou maken en hij groeide al snel uit tot een van de meest invloedrijke art directors in de geschiedenis van het reclamevak. Het was zijn werk wat merken als Xerox, Lean Cuisine en Jiffy Lube zo beroemd maakte. In het boek “Damn Good Advice” geeft Lois 120 tips om succesvol te worden in de creatieve industrie. Het is rechttoe, rechtaan, en in your face advies.

Elke tip licht hij toe door een anekdote uit zijn eigen leven. Sommige zijn misschien een beetje over de top. Dat betekent niet dat ze van tijd tot tijd wel verdomd inspirerend zijn. Hij vertelt over zijn studententijd, toen hij nog lessen volgde aan een opleiding voor grafisch ontwerper. Zijn docent had hem de opdracht gegeven om een project te doen waarin hij louter driehoeken zou mogen gebruiken op een vel papier. Terwijl zijn klasgenoten nerveus in hun papier begonnen te knippen, staarde Lois uit het raam zonder zijn papier aan te raken.

“Finally, after an hour and 20 minutes, he said, ‘Time’s up!’” vertelt Lois in een interview. “Just before the teacher looked at my blank paper, I said, ‘Excuse me, wait for a second.’ And I wrote ‘G. Lois’ in the corner of this perfect, 18-by-24 rectangle. And he tore it out of my hands … I came in the next morning and there were four or five teachers in the hallway… They said, ‘George, my God, George, what you did in Mr. Patterson’s class was brilliant!’ What I taught myself was that in any problem you get, you’ve got to come up with an innovative, solution.”

Voor iedereen die wel wat motivatie kan gebruiken wat betreft creativiteit is dit boek echt een aanrader. Ik las het in een keer uit, en inmiddels hangen mijn favoriete anekdotes in fotolijstjes aan de muur van mijn kamer. Lois is ervan overtuigd dat creativiteit de oplossing is voor elk probleem. “The creative act, the defeat of habit by originality, overcomes everything. And I really believe that. What I try to teach young people, or anybody in any creative field, is that every idea should seemingly be outrageous.”
En inmiddels geloof ik dat ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.