Tussen Kunst en Kut: ‘Kinder’ op de Korrewegrotonde

kinder-korreweg

De Korrewegrotonde, een rotonde met een stuk beton erin. Het lijkt een simpele technocratische oplossing voor een ruimtelijke invulling; gooi er beton in. Rosita en Rietje, bewoners van de Korrewegwijk, vonden het wel een keer welletjes met deze kansloze invulling. Een idee werd ingestuurd voor de wijkstemdag, waarna hun idee de meeste stemmen kreeg. 13 mei jongstleden was de onthulling van het nieuwe werk. Is het er beter op geworden of is het nog steeds kut?

Het is een bronzen werk van Mette Bus geworden van een vrouw met twee kinderen. Bus heeft een fascinatie voor een brede heuppartij van de vrouw, het beeld ‘Kinder’ is daar zeker geen uitzondering op. De 3 zitsbank aan de achterkant van de vrouw is er een die niet zou misstaan op een forse negerin. Het 2.30 meter hoge beeld past volgens de kunstenares prima in de wijk, Bus: “Kijk in deze wijk rond en je ziet praktisch alleen maar moeders met kinderen, het past volgens mij prachtig in de buurt.”

Origineel moest er gras om de terp waar het kunstwerk op staat komen, maar dat was te duur in het onderhoud dus werd het kunstgras. Dat ligt er echter ook nog niet. Op beton dus nog eventjes. Het €40.000 kostende beeld krijgt opmerkelijk veel positieve reacties; van “Ik vind het een kunstwerk wat de rotonde eindelijk eens een beetje tof maakt” tot “Super ganz geil!.” Natuurlijk zijn ook de azijnpissers present om her en der een nivellerende opmerking te plaatsen: “Wat een afgrijselijk beeld, te lelijk voor woorden”. Dat het kunstwerk van brons is geeft het een iets levendiger uiterlijk, een mooie groene gloed erover en een goudkleurig kapsel voor de moeder en kinderen.

Het kunstwerk moest eigenlijk vorig jaar al geplaatst worden, maar ambtenaren die overal beren op de weg zagen gooiden vakkundig zand in de motor. Eerst een heuse bouwvergunning en daarna het risico op kou, waardoor het asfalt kon gaan scheuren. Bus had dus iets meer tijd om het beeld te perfectioneren, het resultaat mag er wezen.

De vraag is of dit kunstwerk in de categorie ‘Kunst’ kan horen. Meegenomen in de beslissing is de originele situatie van een kale rotonde. De conclusie kan dan slechts zijn dat het zeker kunst is. Met een hoofd of kleine letter is zelf in te vullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.