Het NK Flairbartending: Een ode aan André

flaircontestgroningen

En dan nu het weer voor Groningen op 17 mei. Het is zo’n 12 graden met, oprecht, zeer weinig kans op zon. In ieder geval geen goede dag om, bijvoorbeeld, het NK Flairbartending tijdens het Carribean Event te organiseren.

Maar een beetje bewolking schrikt ons niet af. Het NK Flairbartending dus. Vanaf 2005 georganiseerd door Showshakers. De bedoeling is dat de deelnemers een run tonen van zes minuten met veel flair en show aan het publiek. Je verwacht het niet. Hiermee tracht Showshakers het niveau van de Nederlandse flairbartenders op te krikken en “heel Nederland het fenomeen Showshakers te laten ervaren”. Mede door bovenstaand persbericht liggen de verwachtingen hoog. Denk Tom Cruise in Cocktail. Denk Bacardi Mojito reclames met springende mensen op de beat van de … vijzel (?).

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: alle verwachtingen zijn waargemaakt. Het was warempel fantastisch. De combinatie van mocro’s, latino’s, ras Groningers en hier en daar een aangespoelde student zorgde voor een vrolijke, internationale mix. En oké, het bontkraagjes-, tattoo-, en glasoorbellengehalte lag iets hoger dan normaal, maar dat maakte de boel er eigenlijk alleen maar kleuriger op.

Na wat geklets met de organisatie, “jammer van het weer, hé? Achja, we zijn al blij dat het droog is”, begint het NK Flairbartending. Er zijn twee rondes, eentje voor amateurs en eentje voor de professionals. In de zes minuten durende run moet elke deelnemer drie verplichte onderdelen vervullen. Eerst een pouring test om te kijken of ze steady handjes hebben. Vervolgens een working flair cocktail bouwen, opgegeven door de jury. Het laatste onderdeel is de exhibition flair, waar de deelnemers hun eigen cocktail maken. Bij de laatste twee onderdelen komt het dus aan op de showshake talenten van de jongens.

We trappen af met André, 19 jaar, afkomstig uit Friesland. Een nieuw gezicht binnen de showshakescene zo blijkt later, maar hij balanceert en flairt er lustig op los. Een fles cola met opener op je arm balanceren, een fles Limoncello op je voorhoofd opvangen, het lijkt hem allemaal gemakkelijk af te gaan. André kijkt er alleen nog een beetje getergd bij, alsof het shaken hem pijn doet. Na zes minuten, twee halfvolle cocktails en een aantal drops is zijn run voorbij. Wij zijn enthousiast. Als later blijkt dat André twee jaar how-to-filmpjes op Youtube heeft uitgeplozen om zich de skills van het flairbartenden eigen te maken zijn we zwaar onder de indruk. Als dit de amateurs zijn staat ons nog wat te wachten voor de pro’s.

Als later blijkt dat André twee jaar how-to-filmpjes op YouTube heeft uitgeplozen om zich de skills van het flairbartenden eigen te maken zijn we zwaar onder de indruk.

Maar als het de beurt is aan de professionals valt ons wat op. We zien niet zo veel verschil tussen amateur en pro. Navraag brengt uitkomst: je krijgt automatisch de titel professional toegekend als je een jaar lang mee doet aan shakewedstrijden. Dat shaken is natuurlijk hartstikke leuk, maar heeft het ook het (gewenste) skileraren-effect op het vrouwelijk schoon? De heren ontkennen dit, maar velen hebben wél toevallig hun vriendin ontmoet in de plaatselijke kroeg, terwijl ze achter de bar stonden. Een andere mythe moeten we trouwens nog even busten. Wat Tom Cruise doet in Cocktail is niet indrukwekkend. Oké, maar wat ie in Mission Impossible doet wel, dus het is en blijft een held.

Na alle runs gezien te hebben is het tijd voor de uitslag. Bij de professionals valt de eer aan Balthasar, die met zijn geslaagde flair landskampioen Mats wist te verslaan. Natuurlijk wint onze 19 jarige Fries bij de amateurs. André had dit echter totaal niet verwacht. “Mijn flair was wel goed, maar die kleine details, het citroentje in de cocktail, dat had ik allemaal niet”. Maar André, waren dat dan toch de zenuwen? “Nee, ik drink geen cocktails. Ik hou meer van bier”. Bedankt André.

Tot zover de eerste voorronde van het NK Flairbartending aan Ramblas Kattendiep in Groningen. Voor de volgende wedstrijd moet je helaas helemaal naar Eindhoven. Maar je kan natuurlijk altijd even de proleetmagneet van Groningen volgen (dat zoeklicht boven de Kokomo) en aldaar om een showtje vragen. Dit gezien het feit dat meer dan de helft van de deelnemers daar werkzaam was. Al met al was het een mooie dag. En het bleef nog lang onrustig die avond aan de Ramblas Kattendiep in Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.