ActueelBoard Picture Awards

Bestuursfoto Awards 2020

Het was een treurig jaar, dus waarschijnlijk waren de apocalyptische bestuursfoto’s daarom populair. Ondanks dat we allemaal opgesloten zaten in onze kamer, hebben we toch 82 inzendingen ontvangen. De ene was beter dan de andere. Jullie weten toch wel hoe je een goede bestuursfoto moet maken? Laat je gezicht zien, je persoonlijkheid en welke vereniging je vertegenwoordigt. En zorg ervoor dat wij bij het zien van de foto niet in slaap vallen!

Luister, we gaan jullie roasten, maar dit is allemaal leuk bedoeld. Hierbij presenteren we jullie de Studentenkrant Bestuursfoto Awards 2020!

82. SOG

Fotograaf: Christopher de Bruijn

Waarom staan jullie op een regenachtig dak? Het voelt alsof we aanwezig zijn op een condoleance. Ook moet je beslissen of je afstand houdt of niet, maar dit is iets ertussenin. Wat doen jullie? 

Cijfer: 2.0

81. EBF

Fotograaf: Elsbeth Hoekstra

De poses zijn erg ongemakkelijk, het lijkt net alsof een leger van robot accountants ons gaan aanvallen. Iedereen staat te ver weg, waardoor we jullie gezichten niet goed kunnen zien. 

Cijfer: 2.2

80. ASCI

Fotograaf: Merjan Merjan

De meneer in het midden probeert zijn beste ‘power pose’ te laten zien, maar toch zijn we erg verveeld door deze foto.

Cijfer: 2.3

79. Zaza

Fotograaf: Arjan Kuipers

Het enige Nederlandse op deze foto zijn de oranje stropdassen. Daarnaast lijkt het alsof er een fontein uit iemands zak komt, misschien moeten jullie even iemand bellen om dat te maken?

Cijfer: 2.5

78. Esperia

Fotograaf: Annemarie Herbschleb

Mooie Windows screensaver, maar verder is het enige woord dat in ons opkomt: saai

Cijfer: 2.6

77. Martinistam

Fotograaf: Yke Wijnker

Een driehoekscompositie in een park, waar hebben we dat eerder gezien? Oh ja, bij elke andere foto. 

Cijfer: 2.7

76. Frederik van der Marck

Fotograaf: Kim Ruiters

We kunnen zien dat er weinig moeite achter deze foto zit, maar het is beter dan weer een driehoek in het park.

Cijfer: 2.9

 75. Professor Francken

Fotograaf: Emiel de Wit

Wij zijn een beetje in de war. Wij vinden ook dat slimme meiden sexy kunnen zijn, maar het werkt deze keer echt niet. En die verschrikkelijke stropdassen halen het niveau nog verder naar beneden.

Cijfer: 3.0

74. Scopus

Fotograaf: Anouk van Diepen

Het lijkt alsof deze foto snel in de Gamma is gemaakt, al past hij wellicht bij de studie. Daarnaast ook een slechte compositie en lelijke kleuren. 

Cijfer: 3.2

73. Rode Kruis

Fotograaf: Lisanne Moraal

Dit lijkt op een groep vriendinnen die even snel een foto hebben gemaakt in de regen, niet een bestuursfoto. De styling is niet geweldig, de compositie is saai, en het lijkt alsof één iemand of koude voeten of geen hakken had.

Cijfer: 3.3 

72. Aegee

Fotograaf: Marcello de Vos

We voelen ons net als een stalker die door de bosjes naar een groep studenten staat te gluren. 

Cijfer: 3.4

71. SIFM

Fotograaf: Daphne Caprino

Waarom staat een groep hotelbedienden een foto te maken in het Forum?

Cijfer: 3.5

70. Gerhardus Diephuis

Fotograaf: Iris Verhoeven

Zijn de vrouwen verkleed als de groene M&M? Volgende keer beter. 

Cijfer: 3.6

69. Veracket

Fotograaf: Willem Slagter

Een mooie zonnige achtergrond, eindelijk, maar helaas is dit nog steeds een saaie foto. Het is zelfs zo saai dat er niks grappigs over te zeggen is.

Cijfer: 3.7

68. Tw!st

Fotograaf: Annemarie Herbschleb

Deze foto is duidelijk snel gemaakt en niet achteraf bewerkt. De tafel, de toren, en een tas zijn afgesneden. Daarnaast is de locatie niet erg origineel, en de grijze wolken maken ons nog depressiever.

Cijfer: 3.8

67. Marug

Fotograaf: Barry Flenter

Leuke schoenen, maar daar blijft het bij. Wat een slechte marketing. 

Cijfer: 4.0

66. Drs. Vijfje

Fotograaf: Pascal Swier

Deze locatie hebben we helaas al eerder gezien. De kleuren lijken gecoördineerd met de achtergrond, maar het scoort bij ons geen hoge punten.

Cijfer: 4.1

65. S.V. Homerus

Fotograaf: Kirsten Huetink

De warme kleuren zijn fijn om te zien, en de locatie is niet slecht. Helaas is de horizon niet recht en de text op de muur is afgesneden. De compositie is oké, maar de rest is erg saai.

Cijfer: 4.2

64. Linkit

Fotograaf: Sander Huizinga

Op het eerste gezicht lijkt het alsof deze groep een foto heeft gemaakt voor een greenscreen en zich daarna hier in deze bar hebben gephotoshopt. Missen jullie het nachtleven zo erg? Het lijkt ook alsof jullie eerst wat shotjes hebben gedaan voordat de foto werd gemaakt, misschien kijken jullie daarom zo blij?

Cijfer: 4.2

63. NGIZ Noord

Fotograaf: Bibi Koekkoek

Weer die Martinitoren. De compositie is hier beter, maar nog steeds saai en niet origineel. Iedereen lijkt ongemakkelijk en we zien dat twee voeten zijn afgesneden. 

Cijfer: 4.2

62. Veracles

Fotograaf: Paarkiekjes (Marlies van der Weide)

Slecht licht en een post-apocalyptische achtergrond. En waar is de volleybal, verborgen achter jullie rug? Worden we hier overvallen? Of vliegen jullie in de winter naar het zuiden in die driehoek?

Cijfer: 4.3

61. Fiscagio

Fotograaf: Diewertje Funk

De kleuren zijn mooi en de locatie is oké, maar jullie lijken net stewardessen die ons verwelkomen op het vliegtuig. Ook kunnen we de persoon achteraan nauwelijks zien.

Cijfer: 4.35

60.  Simon van der Aa

Fotograaf: Marten Duit

Mooi dat jullie zo mooi voor de ramen staan, anders zouden we niets te zeggen hebben over deze foto.

Cijfer: 4.4

59. Vevonos

Fotograaf: Nora Bouzoraa

Waarom deze locatie? En hoe vaak moeten wij het nog over de compositie hebben mensen!

Cijfer: 4.5

58. T.M.F.V. Archigenes

Fotograaf: Lotte Lawant

Sinds wanneer werken tandartsen in vliegtuigen? Er is geen glimlach of tandenborstel te zien, want jullie staan allemaal te ver weg. Het enige wat ons aan tandartsen doet denken zijn de colgate-kleuren van het vliegtuig.

Cijfer: 4.55

57. SV Commotie

Fotograaf: Esmee Stofbergen

De lijnen op de achtergrond zijn interessant, maar helaas is de achtergrond interessanter dan jullie. De verschillende kleuren groen matchen niet. Daarnaast lijkt dit net een stockfoto.

Cijfer: 4.6

56. Knickerbockers

Fotograaf: Lisanne Venema

Zijn jullie allemaal naar de bank gestuurd? Wat een saaie foto, en geen consistente outfits. Er is weinig interessants te zeggen over deze foto. 

Cijfer: 4.7

55. G.T.D. Bernoulli

Fotograaf: Saskia de Wijk

We hopen dat de achtergrond met jullie studie matcht, anders is het een vreemde locatie. Wel vinden we jullie stropdassen leuk en is de kwaliteit van de foto goed, maar dat is dan het ook wel.

Cijfer: 4.8

54. Multi

Fotograaf: Jeanine Timmerman

Het enige originele aan deze foto is jullie outfits. We hebben alleen meer naar de graffiti gekeken dan naar jullie, want wat staat er nou op die muur geschreven? Wel leuk dat jullie bodyguard ook op de foto staat.

Cijfer: 4.9

53. Real Estate Club

Fotograaf: Marten Duit

Jullie kijken allemaal zo blij, dat wij wel een huis van jullie willen kopen. De reflecties in het glas leiden helaas een beetje af. 

Cijfer: 5.0

52. Squadraat

Fotograaf: Jaccograaf (Jacco Richter)

Weer deze locatie, saai. Het vreemdste aan deze foto zijn de rackets die op de grond liggen. Zijn jullie zo klaar met squash dat jullie ze niet meer willen aanraken?

Cijfer: 5.1

51. EPU

Fotograaf: Laura Rekić

Om een of andere reden lijkt dit net op een familiefoto, en de locatie past voor ons niet echt. De compositie is oké, maar meer hebben we er niet over te zeggen.

Cijfer: 5.2

50. Pharmaciae Sacrum

Fotograaf: Jet Neervoort

We zien wat jullie proberen te doen, maar het werkt toch echt niet. Daarnaast lijkt het alsof deze foto met iemands telefoon is gemaakt. 

Cijfer: 5.3

49. S.V. Versorium

Fotograaf: Myrthe Tamara Hoekstra

Waar zijn jullie zo zelfverzekerd over? Over de bouwplaats waar jullie staan? De compositie is aardig en de kleuren zijn mooi, maar de locatie is vreemd. Gewoon een verwarrende foto.

Cijfer: 5.4

48. Dizkartes

Fotograaf: Myrthe Hoekstra

Het lijkt alsof ik een ontzettend saaie houseparty ben binnengevallen. We zien dat jullie goed afstand houden, maar jullie hadden er toch iets vrolijker op kunnen staan. 

Cijfer: 5.5

47. VIP

Fotograaf: Alexandra Rietveld

Thinking outside the box: een goede compositie, maar de foto is niet van geweldige kwaliteit. En iemand is vergeten haar telefoon uit te doen…

Cijfer: 5.5

46. Unicef

Fotograaf: Nick Schubert

We hebben nog niet veel jurken gezien, dus punten voor originaliteit! Het lijkt alleen wel op een gala foto, of een stel bruidsmeisjes. De mannen staan ook te ver weg om goed te kunnen zien.

Cijfer: 5.5

45. Clio

Fotograaf: Janna Beijers

Betere compositie door te spelen met verschillende hoogtes, de kleuren zijn mooi en jullie ogen relaxt. Helaas hebben we deze achtergrond al te vaak gezien, al is deze beter dan de andere Forum foto’s. 

Cijfer: 5.5

44. Sociëtas

Fotograaf: Anouk Reitsma

Dit is een coole achtergrond, maar een beetje random? Wij kunnen in ieder geval geen connectie met de studie bedenken. Trouwens, waren jullie bang om ons de knusse versie van jullie bestuursfoto te sturen? We kennen jullie geheimen…

Cijfer: 5.5

43. Studiosi Mobilae

Fotograaf: Daniël van Triet

De driehoek compositie in haar natuurlijke habitat. De achtergrond is vreemd: het lijkt alsof we overvallen gaan worden. Jullie lijken ook niet heel ‘mobiel’, maar gelukkig maken de sportschoenen alles beter.  

Cijfer: 5.6

42. Panacea

Fotograaf: Evie Lodder

De mondkapjes en handschoenen maken jullie zeker corona-proof, maar de compositie is, ondanks de beer, erg saai en stijf. Waarom hebben jullie de foto niet in of voor het ziekenhuis genomen?

Cijfer: 5.6

41. Estrellas

Fotograaf: Chiel van Maanen

Eindelijk een foto met wat persoonlijkheid! Extra punten voor originaliteit, maar dit lijkt meer op Facebookfoto dan een bestuursfoto.

Cijfer: 5.7

40. Lijst Sterk

Fotograaf: Sjoerd Mulder

Nog een verwarrende foto. Alle mannen doen iets van een power pose, terwijl de vrouwen de handen in de zakken steken? We snappen ook niet waarom jullie deze locatie hebben gekozen, wie wordt er gebombardeerd? 

Cijfer: 5.8

39. Mayday

Fotograaf: Anneloes van Noord

Mayday, mayday, we zijn gestrand! De locatie past bij de studie, maar we worden niet echt weggeblazen door de compositie.

Cijfer: 5.8

38. MESA

Fotograaf: Maurice Schaack

Twee knopen dicht, foei! Verder een redelijke foto, de locatie is interessant, maar daar blijft het bij.

Cijfer: 5.9

37. Ubbo Emmius

Fotograaf: Johan Eshuis

Een leuke plek voor een foto, maar iedereen is een beetje op elkaar geduwd. Het is fijn dat we geschiedenis erin terug zien komen, maar waarom kijk je zo boos Marc?

Cijfer: 6.0

36. Villa ’96

Fotograaf: Jorrit Ludolphy

Krijgen wij ook wat champagne? Goede kwaliteit foto, maar we zien dat jullie graag de kans wilden nemen om een mooie auto te laten zien, een andere reden kunnen wij niet bedenken waarom de auto op de foto staat.

Cijfer: 6.0

35. SKLO

Fotograaf: Sieka Berghout

Het lijkt alsof er een interventie wordt gehouden voor ons, wellicht dat jullie daarom zo serieus kijken. Het ziet er in ieder geval uit alsof jullie diepe vragen willen stellen. De kleuren zijn mooi, al is de compositie een beetje saai. +1 voor de ei sokken!

Cijfer: 6.1

34. Cleopatra

Fotograaf: Tom van der Kloet

Een originele foto die zeker bij het Nederlandse weer past. Het werkt wellicht beter als albumcover dan bestuursfoto, aangezien wij jullie gezichten amper kunnen zien.

Cijfer: 6.1

33. SSA

Fotograaf: Sido Wetting

Een erg goede kwaliteit foto, maar deze achtergrond hebben we ook eerder gezien. De jongen lijkt een beetje bang, maar dat zouden wij ook zijn als we omringt waren door DUO medewerkers.

Cijfer: 6.2

32. ODIOM

Fotograaf: Andrea Snippe

We kunnen zien dat dit een klaslokaal moet voorstellen, alleen zouden een paar stoelen de compositie wat interessanter maken. We kunnen alleen de dame links niet erg goed zien, zit zij in de strafhoek?

Cijfer: 6.2

31. Tjas

Fotograaf: Jan Gerben Strikwerda

De mooie rode pakken zijn erg leuk, en iedereen matcht aardig. Meer is er niet te zeggen over deze foto.

Cijfer: 6.3

30. Sirius A

Fotograaf: Natacha Barrow

De satelliet past bij de studie, dus pluspuntjes daarvoor! De compositie is alleen wat vreemd, waarom staat de helft van de groep in de bosjes?

Cijfer: 6.3

29. Unipartners

Fotograaf: Rianne van Wieren

Nog een fotograaf die in de bosjes is verstopt. Zijn we een illegaal feestje aan het bespieden? De kleuren zijn mooi en de compositie is leuk, maar er wordt niet veel afstand gehouden.

Cijfer: 6.3

28. Ibn Battuta

Fotograaf: Celine Staal

De locatie is origineler dan de meeste foto’s hier, maar de kleuren zijn wat flets en het is allemaal gewoon een beetje saai.

Cijfer: 6.3

27. Vitalis

Fotograaf: Josephine Anderson

Hey, jullie hebben geluisterd naar het advies van afgelopen jaar over rennen op hakken! Goed gedaan en een A+ voor de moeite. Het is alleen jammer dat niet iedereen in zijn eigen baan is gebleven.

Cijfer: 6.5

26. Gyas

Fotograaf: Babette ter Horst

Kijk nu het nieuwste seizoen van Downton Abbey: roei-editie! De locatie is origineel maar we snappen niet echt wat het met Gyas te maken heeft. En waarom de Dutch angle? Trek die horizon is recht.

Cijfer: 6.5

25. G.S.Z.V. De Golfbreker

Fotograaf: Gauke Eilander

Het is altijd awkward als je plotseling een a capella groep tegenkomt op straat. Deze foto lijkt erg nep, al is de locatie zeker niet slecht. Die witte schoenen daarentegen….

Cijfer: 6.5

24. Lacrosse Groningen Gladiators

Fotograaf: Greta Grossek

De netjes passen zeker bij jullie studie, maar de locatie snappen we niet. Wordt lacrosse ook in het circus gespeeld?

Cijfer: 6.6

23. Chemische Binding

Fotograaf: Gerhard Taatgen

Het is zeker een mooie auto, maar de binding met chemie is ver te zoeken.

Cijfer: 6.6

22. Vesting

Fotograaf: Tim van der Kuip

Als dit een advertentie was voor Suits zouden we het zeker gaan kijken. Goede compositie en een origineel perspectief, al lijkt het wel alsof we aan het opstijgen zijn.

Cijfer: 6.6

21. Lisa

Fotograaf: Frederique Smit

Mooie en originele locatie, en een goede kwaliteit foto, al is het ietwat overbelicht. Het gebouw is cool, maar heeft ietwat een erotische ondertoon. Of ligt dat aan ons?

Cijfer: 6.7

20. Parafrid

Fotograaf: Anice Hut

Deze foto is geweldig en verschrikkelijk tegelijkertijd. De outfits zijn duidelijk niet gecoördineerd, maar het paard maakt de rest van de foto. Helaas lijkt de ruiter niet heel blij dat zij gekozen is om op het paard te zitten.

Cijfer: 6.75 (voor het paard)

19. Hanze Honours Society

Fotograaf: Myrthe Hoekstra

Dit doet ons denken aan coole gang uit West Side Story. De kleuren zijn erg mooi en het perspectief met de Martinitoren in de achtergrond is origineel, of in ieder geval beter dan hem vanaf het Forum weer te zien.

Cijfer: 6.8

18. Tweeslag

Fotograaf: Christiaan van der Gang

Volleyballen is duidelijk een heel serieuze sport. Hotboxen werkt alleen niet echt buiten, of komt die rook ergens anders vandaan?

Cijfer: 6.8

17. USVA

Fotograaf: Hesterliena Wolthuis

Onze eerste impressie is leuk en origineel, al lijkt het wel wat op de winnende foto van vorig jaar. De gekozen objecten zijn wat random, maar kleurrijk, en er is duidelijk over de compositie nagedacht. De natuurlijke, relaxte poses ogen ook erg fijn.

Cijfer: 6.8

16. SIB

Fotograaf: Emiel de Wit

Het lijkt alsof jullie willekeurige spullen uit een kinderkamer hebben gepakt. Jullie hebben iets geprobeerd, maar we weten niet wat. Het is zeker niet saai, maar misschien iets te druk.

Cijfer: 6.8

15. Actis

Fotograaf: Yvannildo Strijdhaftig

Dit zijn de bestuursfoto awards, niet The Day After Tomorrow. Daarnaast lijkt het alsof iemand elke truc van een fotografie cursus in één foto heeft gegooid. Dat werkt niet echt.

Cijfer: 6.8

14. Pro Geo

Fotograaf: Edward Rocca


We vinden deze outfits erg leuk! Beter dan de saaie pakken die we overal zien. Helaas kunnen we ze niet goed bewonderen, aangezien jullie zo ver weg staan. Afstand houden is goed, maar is is hier iets te veel space.

Cijfer: 6.9

13.  C.S.F.R. Groningen

Fotograaf: Marinda Pierik

Er moet hier een keuze gemaakt worden: of iedereen gaat ‘manspreaden’, of jullie houden je benen gesloten. Het is knap dat jullie het Forum er sexy uit kunnen laten zien, een paar van ons waren zelfs verleid.

Cijfer: 6.9

12.  G.S.V.V. Donitas

Fotograaf: Anouk Brekhof

Sinds wanneer wordt volleybal in een bos gespeeld? En waarom staat er een fiets en een volle fles Luft. Ondanks de verwarring hebben jullie onze aandacht wel weten te pakken.

Cijfer: 7.1

11. Unitas S.G.

Fotograaf: David Jan Meijer

Nog een apocalyptische foto met rook, of is dit een post-apocalyptische overwinning? Houd je daarom die vlag zo blij vast?

Cijfer: 7.3

10.  SGOR

Fotograaf: Celine Staal

Worden we hier verwelkomd op een afgelegen landhuis? Lekkere sfeer, wij zien het wel zitten.

Cijfer: 7.4

9.  Stukafest

Fotograaf: Sjoerd Knol

Charmant, grappig, een levendige uitstraling, maar helaas niet de winnende foto van dit jaar. Wellicht als jullie je lens hadden schoongemaakt.

Cijfer: 7.5

8. ESN

Fotograaf: Marten Duit

Een erg mooie locatie! De foto is wat overbelicht, maar het geeft zeker een engelachtige sfeer. Gaan jullie lofzangen voor ons zingen?

Cijfer: 7.6

7.  JFV

Fotograaf: Kevin Simmons

Professioneel maar toch erg stylish. Wij zijn onder de indruk.

Cijfer: 7.8

6. Equilibrium

Fotograaf: Niels Jansen

Niet alleen een leuke, maar ook een grappige foto. Waarom moeten jullie je experimenten verbergen in een verlaten warenhuis? Zitten er achter die vrolijke gezichten soms gekke wetenschappers?

Cijfer: 7.9

5.  Hanze Studentenbelangen

Fotograaf: Richard Broekhuizen

Deze foto zou zo een reclame voor een real-life Cluedo show kunnen zijn. De perfecte locatie voor een glas whiskey en een sigaar. Extra puntjes voor de warm-donkere sfeer.

Cijfer: 8.3

4.  G.S.M.G. Bragi

Fotograaf: Arjen de Boer

Er is zoveel te zien op deze foto, waar moeten we beginnen? Dit is alles behalve een saaie foto, maar net als het jaar 2020 is hij iets te chaotisch voor ons. Jullie staan ook te ver weg om duidelijk zichtbaar te zijn.

Cijfer: 8.4

3. Studenten Toneel

Fotograaf: Jonna Bo Lammers & Michiel van Eerden

Het ziet ernaar uit dat het theater de apocalypse heeft gewonnen! We geven ons over aan onze blauwe koningen en koninginnen. Het is duidelijk te zien dat toneel studenten weten hoe ze voor een foto moeten poseren.

Cijfer: 8.6

2.  ACLO

Fotograaf: James Nyirenda

Overduidelijk een weldoordachte en mooie foto. Door de koeien zijn jullie tweede geworden.

Cijfer: 9.2

1. Ilythia

Fotograaf: Max Reijnen

And the winner is….a boy!!! We vinden alles in deze foto geweldig. Mooie kleuren en een goede compositie en in elk zichtbaar object komt de studie weer terug. De matchende tijgerhakken zijn een ook een prachtige keuze.

Cijfer: 9.6