Recensie

Recensie: Tijgers voeren met stichting Leeuw

Het was zondag 20 november, half 8 ’s ochtends. Lieke en ik werden fris en fruitig wakker omdat we de dag daarvoor als verstandige studenten het biertje hadden laten staan, deze fitheid zouden we dan ook wel nodig hebben vandaag. We moesten namelijk helemaal naar het afgelegen Anna Paulowna reizen, om daar te doen waar we al zo lang naar hadden uitgekeken: een tijgerworkshop! In Lieke haar autootje (vooruit, die van haar moeder) scheurden we over de snelweg naar landgoed Hoenderdaell waar naast tijgers ook leeuwen, beren, wolven en nog veel meer dieren worden opgevangen.

Op dit prachtige, oude landgoed is stichting Leeuw gevestigd. Stichting Leeuw is een opvang voor katachtige roofdieren. Sinds 2012 staat de stichting iedere dag klaar voor dieren in nood. De dieren die opgevangen worden komen bijvoorbeeld van particulieren of zijn oud-circusdieren. Als het mogelijk is, worden de dieren zelfs voorbereid op terugkeer naar het land waar ze vandaan komen.

Bij aankomst liepen we eerst een rondje over het park en kwamen we uiteindelijk bij stichting Leeuw terecht. Onze dag kon al niet meer stuk door onze ontdekking van het Anna Paulowna snapchat filter, maar toen we bij aankomst ook nog een stuk appeltaart met koffie kregen konden we ons geluk niet meer op. Tijdens de koffie werd ons van alles verteld over de stichting en kregen we foto’s te zien van tijgers en leeuwen die succesvol terug zijn gebracht naar het land waar ze vandaan komen.

Toen was het tijd om de 32 opgevangen dieren te gaan bekijken. Helaas was het erg slecht weer en waaide het zo hard dat we bijna van de afsluitdijk gewaaid waren. Vandaar dat er veel dieren binnen zaten, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was erg indrukwekkend om zo dichtbij de tijgers, leeuwen en poema’s te kunnen komen. Een heel andere ervaring dan in een dierentuin. Na het rondje langs de verblijven gingen we weer naar binnen om te kijken naar de jaagsimulator, waarbij een tijger op een stuk vlees aan een katrol moet jagen. Stichting Leeuw is de eerste opvang ter wereld waarbij er gebruik wordt gemaakt van een jaagsimulator om het jaaginstinct in deze dieren weer naar boven te halen.

Daarna was het eindelijk zover. Het moment waar we de hele dag al naar hadden uitgekeken: we mochten zelf een tijger voeren! De verzorgers, die overigens bijna allemaal vrijwillig bij de stichting werken, hadden een erg lieve tijger voor ons uitgekozen. Met een soort grote pincet mochten we de tijger een stuk vlees voeren: heel vet om te doen!

Toen we dachten dat de dag niet beter kon worden, kregen we te horen dat het mogelijk was om een tijger mee naar huis te nemen. Dit lieten we ons natuurlijk geen twee keer zeggen natuurlijk, dus hebben we beide maar eentje meegenomen. Oh nee, toch niet. Helaas. Maar wel was het mogelijk om een tijger te adopteren en een bepaald bedrag per maand te storten. Als SKere studenten was dit voor Lieke en mij iets te veel gevraagd, maar de rest van de groep deed hier enthousiast aan mee.

Daarna was de dag spijtig genoeg alweer aan een einde gekomen. We hadden verwacht dat we nog een kijkje in de rest van het park mochten gaan nemen. Maar helaas, het was noodweer! Het hele park moest ontruimd worden en de vrijwilligers hadden dit in de vier jaar dat ze daar zitten, nog maar 1 keer eerder meegemaakt. Met z’n vijven werden we in een golfkarretje teruggebracht naar de ingang en konden we gelukkig veilig naar huis rijden. Bedankt Stichting Leeuw voor deze topdag! En wil jij dit nou ook eens doen? Voor 150 euro is het mogelijk om de workshop te volgen. Dit is nogal wat geld, maar het volledige bedrag gaat naar de dieren met wie je de hele dag oog in oog kan staan. Zeker een aanrader!

 

4 gedachten over “Recensie: Tijgers voeren met stichting Leeuw

  • Wat een super leuk verhaal vertellen jullie hier..Iedere vrijwilliger op dit landgoed is ook heel trots dat ze mee mogen werken waaronder ik..Ik ben toezichthouder op het apeneiland op de Maandag dus als jullie studerende nog een x komen jullie zijn van harte welkom..Ik beloof dat jullie mogen helpen appeltjes voeren aan de ringstaartmaki`s.. :)

    Beantwoorden
    • Hoofdredactie

      Wat leuk om zo’n enthousiaste reactie te horen! Dat aanbod laten we zeker niet aan ons voorbijgaan, mochten wij een keer een maandag vrij hebben dan komen wij graag eens langs om ook de kans te krijgen aapjes te voeren.

      Beantwoorden
  • Die dag weet ik nog wel (en die ene andere stormdag helaas ook). Was aan de poets die dag en jullie voerden Goha die er even lekker bij ging liggen voor de show. Wat een heerlijke tijgerin is ze he?! Leuke blog! Tot een volgende keer! Tenminste ik neem aan dat jullie vast nog een keer terug komen :)

    Beantwoorden
  • Hoofdredactie

    Bedankt voor de positieve reactie! En inderdaad, wat een heerlijk beest. Wij hebben genoten die dag!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.