Personeelsfractie RUG onder de indruk van foto’s ontgroening

Het nieuwe collegejaar is nog niet officieel begonnen of er is alweer ophef in studentenland. De personeelsfractie van de universiteit is namelijk ontzettend geschrokken van foto´s die ontgroeningen uit eerdere jaren afbeelden. Nu willen ze de mensonterende ontgroeningen, of in ieder geval de subsidie aan de verenigingen, afschaffen. De SK heeft hier natuurlijk een mening over.

Iedere nul weet namelijk best waar die aan begint zodra hij zich inschrijft bij Albertus of Vindicat. Natuurlijk weten ze niet precies wat voor narigheid de verenigingen voor ze in petto hebben, maar dat het vrij kut gaat worden weet iedereen. Anders hadden ze zich wel bij Dizkartes ingeschreven, waar ze een light-ontgroening houden. Natuurlijk zullen er altijd enkele naïevelingen tussen zitten -zo hoorde ik eens van een jongeman die zijn gitaar mee had genomen op kamp- maar de rest gaat gewoon uit van het ergste. En dan kan het alleen maar meevallen.

Bart Beijer van de personeelsfractie van de RUG zei tegen Trouw: ‘Dit lijkt op waterboarding met bier, jongeren die een golfclub op hun keel gezet krijgen en iemand wiens hoofd in een bord eten wordt geduwd. Ik zie overeenkomsten met systematische mishandeling.’ Als we het zo bekijken heeft hij misschien wel een punt, ook al lijkt het wat overdreven. De activiteiten tijdens een ontgroening kijk je niet met plezier tegemoet en je vraagt je ongetwijfeld tientallen keren af waar je aan begonnen bent. Maar is dat niet het hele punt van de ontgroening? De verbroedering: met niemand wordt je zulke goede vrienden als degenen met wie je samen lauwe stamppot in je neusholte gedrukt hebt gekregen. Terwijl je een nul bent is het allemaal huilen met de pet op, maar ben je eindelijk feut dan ben je stiekem toch een beetje trots op jezelf. Althans, dat stel ik me zo voor want behalve het zeer traumatische introductieprogramma van de SK (wij krijgen al geen subsidie meer dus dat is oké) heb ik er weinig ervaring mee.

De voorzitter van Vindicat, Martijn Achtereekte, lijkt niet erg van Barts woorden onder de indruk. ‘Ik wil dit in de Universiteitsraad bespreken en dan ga ik ervan uit dat de kous af is’ zei hij tegen het AD. En trouwens, zoals ik ook op mijn eerste vergadering de redactie een middelvinger had kunnen geven en weg had kunnen lopen, zo kunnen de nullen altijd de brui geven aan het hele verenigingsleven. En aangezien dat vrij weinig lijkt te gebeuren, zal het allemaal wel meevallen.

De foto’s:


ontgroening05
ontgroening07

ontgroen1

ontgroening01

ontgroening02

ontgroening03

ontgroening04

ontgroening06

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *