Movies that Matter: On the Bride’s Side 

MtM_Huisstijl_SAZZA

Het filmfestival Movies that Matter wil ogen openen voor mensenrechten. Het festival vindt dit jaar plaats van 18 tot en met 26 maart in Den Haag. Er worden 70 films getoond die stuk voor stuk mensenrechtenschending aankaarten in een mix van films met zowel fictie als documentaire. Vaak gaat de film gepaard met een verdiepingsprogramma wat varieert van een debat tot een mensrechtenactivist die zal spreken. Voorafgaand aan het festival zelf worden er door Nederland heen al op verschillende plaatsen Movies that Matter films getoond die het jaar ervoor al te zien waren op het festival. Zo ook in Groningen, waar 9 februari de film On the Bride’s Side te zien was.

De film werd ingeleid door een Professor van de RUG die is gespecialiseerd in internationaal vluchtelingenrecht en een lezing gaf over welke rechten vluchtelingen in Europa hebben. De film gaat over een Palestijnse dichter en een Italiaanse journalist die besluiten om vijf Syrische en Palestijnse vluchtelingen over land naar Zweden te brengen in najaar van 2013. Ze willen de controleposten om de tuin te leiden en bedenken het plan om een trouwerij in scène te zetten. De helpers willen laten zien dat er ook mensen zijn die de situatie van de vluchtelingen begrijpen, want ook zij hebben net zoals de vluchtelingen dromen en motieven. De gevarieerde groep wordt geholpen door Italiaanse vrienden, die ze hebben ontmoet na hun aankomst in Lampedusa.

De film laat heel mooi zien hoe hun vluchtreis eraan toe gaat in Europa doordat het gefilmd is met hand-held-camera’s. Het verhaal laat niet alleen de reis zien maar gaat ook terug naar herinneringen over de vlucht naar Europa, van de gevaarlijke bootreis vanuit Libië tot de oorlog in hun thuisland.

Gedurende de film kan je je steeds beter in de situatie van de vluchtelingen plaatsen en begrijp je beter hun motieven. Niet alleen hun motief om naar Europa te vluchten, maar ook hun motief om nog door te willen reizen naar Zweden. Vooral het motief om verder te reizen zorgt bij veel westerlingen voor onbegrip. Waarom nemen de vluchtelingen geen genoegen met de veiligheid die ook niet West-Europese landen wordt geboden? Deze film laat goed de kant van de vluchteling zien waardoor je hun keuzes ook gaat begrijpen. On the Bride’s Side zet je aan het denken en is zeker het kijken waard.

 

Meer info kan je vinden op moviesthatmatter.nl