Recensie: Vier handen op één buik. 

Vier_handen_816_430_c1

Het leven is geen bitterbal. Zo luidt het levensmotto van Wesley – tienervader in spé. Op de vraag van Sophie van Ek waarom het leven geen bitterbal is, kwam het intelligente antwoord ‘een bitterbal is krokant van buiten met ‘villing’ erin’. Dit is nog maar een van de vele opmerkelijke quotes die het programma Vier handen op een buik rijk is. Dit realityprogramma volgt acht tienermoeders die worden geholpen door bekende moeders tijdens en na hun zwangerschap. De tienermoeders hebben veelal geen idee van wat hen te wachten staat en krijgen vaak geen hulp van buitenaf.

De bekende moeders komen een paar keer langs om de jongeren te helpen, hun hulp wordt echter niet altijd gewaardeerd. Zo botsen de moeders vaak over het feit dat de meeste moeders of vaders in spé geen werk hebben en op hun uitkering teren. Een kort gesprek tussen een vader in wording en Soundos el Ahmadi:

‘Ik heb een Wajong uitkering.’

-‘Waarom dan?’

‘Ik heb een ongeluk gekregen en nu mis ik een stukje hersenen. Niet aangeboren hersenletsel is dat.’

-‘Maar waarom kan je niet werken dan?

‘Ik kan gewoon werken, maar ik heb die uitkering daarvoor gekregen.’

-‘Maar je bent niet gehandicapt?’

‘Nee, nee dat sowieso niet.’

Dit gesprek zorgde niet alleen bij Soundos maar ook op sociale media voor grote verontwaardiging. Hoe kan het dat gezonde jongeren niet werken? Is een veelal gestelde vraag in het programma.

In een andere uitzending was te zien hoe Sharona worstelt met haar zwangerschap en intussen sigaretten afwisselt met energy drinks. Haar vriend zit ‘ziek’ thuis op de bank en lijkt zich ook niet te bekommeren om zijn nog ongeboren kind. Zelfs echofoto’s waarop te zien is dat de baby de handen voor het gezicht slaat als er wordt gerookt, maken weinig indruk.

Roken is nog zo’n onderwerp dat gevoelig ligt bij de deelnemende moeders. Zo ook bij Silvana. Silvana was naar de dokter geweest voor controle en haar baby bleek te klein te zijn. Sophie van Ek vroeg haar of ze niet geschrokken was, waarop haar antwoord was: ‘Neuh, dat wist ik al, omdat ik zoveel rook. Ik wil gewoon niet stoppen met roken. Een baby kan mij niet alles afnemen.’

Het programma laat niet alleen onthutsende dingen zien, maar ook de vorderingen van de moeders in spé. Vaak zorgen de bekende moeders ervoor dat de ouders beter voorbereid zijn op de komst van hun baby en zorgt de baby zelf ook voor mentale verandering bij de ouders. Een van de bekende moeders, Melissa van der Meijde, wordt zelfs zo enthousiast van het helpen dat ze zelf ook ‘nog ff één wil maken’.

Vier handen op een buik is elke dinsdag te zien om 20:30 op NPO3.