Orale bevrediging: ondervoede studenten

Rubriek - Love ChefJe hebt er de afgelopen maand vast wel over gehoord: kinderen die door ondervoeding in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, omdat hun ouders helemaal loesoe gaan op trends als superfood. Linda de Mol heeft onlangs bemoedigende woorden gesproken over het eten van een tosti op zijn tijd en daarmee was de kous alweer af. Van hun ouders moeten die koters het dus niet hebben, die zitten voordat ze naar de middelbare school gaan al met een eetstoornis te hannesen. Maar hoe zit het eigenlijk als je je vleugeltjes uitslaat en je ouders gedag zegt om op kamers te gaan wonen?

Studenten zullen eerder een kilootje teveel wegen dan te weinig. Vooral als je van het type bent dat na twee weken matig tot niet drinken, bijvoorbeeld door tentamens, sip is omdat je hypergetrainde lever een deel van zijn alcohol-afbrekende krachten heeft verloren. Nee, hongerbuikjes zal je bij de Groningse Student niet snel spotten, maar kan jij de laatste keer herinneren dat je op één en dezelfde dag 200 gram groente en 200 gram fruit hebt gegeten?

Ik durf te stellen (en dit baseer ik op mijn gezonde verstand) dat het merendeel van de studenten ondervoed is. De kans dat jij al je koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines en mineralen in de goede verhoudingen binnenkrijgt schat ik nihil. En ja, dat telt ook als ondervoeding. Valt daar iets aan te doen? Ja hoor.

Maar goed, waarschijnlijk boeit het je niet echt dat je ondervoed bent. Je merkt er immers niks van. Toch kan een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen invloed hebben op jouw dagelijkse, studentikoze gang van zaken. Een aantal voorbeelden:

  • Zink is nodig voor het afbreken van alcohol. Ook heb je er meer van nodig als je veel seks hebt. Omdat alcohol soms leidt tot seks en je lichaam dan wel wat extra zink kan gebruiken, is het verstandig hier via je voeding op te anticiperen. Voel je je stukken fitter na afloop.
  • Na het nemen van een pretpil kan je lichaam wel wat extra B-vitamientjes gebruiken.
  • B-vitaminen ondersteunen ook de hersenfunctie, wat geen overbodige luxe is als je voor je tentamens moet blokken.

Dit is slechts een kleine greep uit alle functies en voordelen van vitamines en mineralen. Bovendien kan een chronisch tekort van een bepaalde vitamine of mineraal tot allerlei ouderdomskwaaltjes leiden. Daar heb je natuurlijk nog helemaal geen zin in. Daarom is het een goed idee om eens te bestuderen hoe je er voor staat.

Er zijn twee manieren om je inname te controleren. Ten eerste kan je van tevoren je maaltijden plannen om het zo uit te stippelen. Ten tweede kan je achteraf uitrekenen hoeveel je van elke vitamine of mineraal hebt binnengekregen en daar lering uit trekken, waardoor je het de volgende dag beter aanpakt. Hier zijn verschillende sites voor, zoals Myfitnesspal en de Eetmeter (google die shizzle). Vitaminesupplementen kunnen je helpen, maar dan moet je wel goed uitzoeken of ze van hoge kwaliteit zijn en welke je nodig hebt. Multivitaminen helpen niet altijd, omdat sommige vitaminen en mineralen elkaars opname tegenwerken. Succes met tellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.