Cultuur

Kater vermijden

lovechef

Zoals het wijze spreekwoord al stelt: voorkomen is beter dan genezen. Er zijn zat tips om van je kater af te komen, maar hoe fijn zou het zijn om gewoon geen kater te hebben? De Studentenkrant kijkt bij welk etablissement je ’s nachts een hapje moet eten om je kater te verminderen, al voordat deze inslaat.

Na een avond met de nodige alcoholische versnaperingen kan het goed zijn om nog even een hapje te eten. Eiwitrijk en vet voedsel vertraagd de opname van alcohol. En met eten verminder je de kans op overgeven omdat anders de alcohol het slijmvlies van de maag teveel prikkelt. De maag kan dan samentrekken en de alcohol via de snelste weg weer lozen.

Patat

De hoofdpijn bij een kater wordt veroorzaakt door een vochttekort. Wanneer je ’s nachts nog een patatje neemt, vraag dan om een extra lading zout. Het zout zorgt ervoor dat je lichaam meer vocht opneemt. Een glaasje water of cola erbij en je bent de volgende ochtend weer fris en fruitig.

Eierbal

Cysteine is een aminozuur dat de werking van een afvalproduct van alcohol remt. Eieren bevatten relatief veel cysteïne, waardoor de ‘rauwe-ei-op-de-nuchtere-maag-remedie’ een kern van waarheid zou kunnen bevatten. Kun je een rauw ei ’s nachts niet aan? Neem dan een eierbal, er zitten dezelfde voedingsstoffen in en er zit zelfs een lekker krokante laag omheen.

Broodje Döner/Lahmacun, hamburger en pizza

Een broodje of Turkse pizza bij de Hasret krijg je altijd wat plakjes tomaat en bij je hamburger kun je voor tomaten kiezen in de vorm van veel ketchup. De tomaten hebben een antioxiderende werking en zijn goed voor flink wat vitamine C. Het broodje is weer goed voor de nodige koolhydraten, die je hopelijk net genoeg kracht geven om nog naar huis te komen.

Geconcentreerde tomaten zijn zelfs nog beter tegen een kater. Door de fabricage van tomatensaus/ketchup/puree komt lycopeen vrij. Dit stofje zorgt ervoor dat ons lichaam de voeding gemakkelijker opneemt en daarnaast wordt de antioxyderende werking ook nog eens verhoogd.

Een pizza met flink wat tomatensaus is dus ook zeker aan te raden tegen de kater. Je bouwt zelfs immuniteit tegen kanker op door tomatenpuree te eten volgens website InfoNu.nl. Neem als topping lekkere vleeswaren (Vitamine B), fruit zoals banaan of ananas (Vitamine C) of artisjokken. Deze laatsten staan er om bekend dat ze de spijsvertering helpen verbeteren. En de misselijkheid verhelpen.

Bananensmoothie

Probeer een bananensmoothie met honing (te verkrijgen bij de FEBO). De banaan kalmeert de maag en de honing krikt je bloedsuikerspiegel op en de melk kalmeert en hydrateert. Bananen bevatten daarnaast magnesium en kalium; stoffen die je kwijtraakt door stevig drinken.

Naast goede, nachtelijke voeding is ook sporten een aanrader om een kater te voorkomen. Sporten zorgt er namelijk voor dat je gaat zweten; het stimuleert de bloedsomloop en daarmee de zuurstoftoevoer naar de hersenen. Vergeet dus vooral ook niet iemand mee naar huis te nemen voor wat nachtelijke beweging. Je spijsvertering krijgt een boost, waardoor gifstoffen sneller worden afgebroken. Daarnaast maak je ook de nodige endorfine aan en dat verbetert je humeur. Opgepast: alcohol kan de lust verhogen, maar de prestaties verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.