Recensie

Beschuldigd

politierechersju

24. Homeland. Beschuldigd. Welk hoort er niet in het rijtje thuis? Antwoord: 24, omdat de laatste aflevering hiervan in 2010 uitgezonden werd, terwijl de andere twee nog jaren door zullen gaan. 24 en Homeland hebben natuurlijk allebei al Emmy’s gewonnen, maar je moet niet raar opkijken als Beschuldigd volgend jaar ook in de prijzen valt.

Sinds januari dit jaar is Beschuldigd iedere werkdag op SBS6, stipt om 18 uur. Sinds januari dit jaar heb ik iedere avond mijn bord op schoot, stipt om 18 uur. Beschuldigd is namelijk de beste serie op TV allertijden except maybe The Wire. Voor wie Beschuldigd niet kent: Beschuldigd heeft het concept van Achter Gesloten Deuren, de zogenaamde #AGD-formule, overgenomen en verder uitgewerkt naar nog smeuïgere verhalen met een nog grotere spanningsboog. Iedere aflevering spelen nieuwe acteurs een ander geheim na. Terugkerende elementen van ieder geheim zijn: moord, verkrachting, mysterie, drugs, ontvoering, dubbelleven, affaires en intrige.

Zoals iedere succesvolle serie is Beschuldigd opgenomen met acteurs die nu nog onbekend zijn bij het grote publiek, maar later grote sterren zullen worden. Net zoals Tim van Veen Triggerfinger ontdekte in Breda in 2008, biedt Beschuldigd je de kans de George Clooneys en Meryl Streeps van de toekomst te spotten voordat je buurvrouw dat doet.

Beschuldigd is het Ajax van de Nederlandse televisie. Talenten uit heel de polder zijn gescout bij hun regionale toneelschool om op professioneel niveau hun vak uit te oefenen. Tot nu toe was de Nederlandse TV-industrie simpelweg te klein om exposure te geven aan al dat talent, maar met Beschuldigd is hier voor goed een einde aan gekomen.

Een goed voorbeeld is rechercheur Ad Ongering in Aflevering 3: Mystery Man. Gescout bij homotoneelgroep Siddeburen, waar hij furore maakte met zijn hoofdrol in Shakespeare-parodie King Leernicht, mag hij nu schitteren in drie scenes van Beschuldigd. In zijn eerste dialoog maakt hij al duidelijk dat hij altijd klaar staat voor een vrouw in nood. Na een verrassende plotwending, moet hij echter uit een ander vaatje tappen en kordaat optreden bij een huisinval: “Polisie! Resjersju!”. Deze good cop/bad cop gelaagdheid komt terug in zijn laatste scene waarin hij door middel van het ondervragen van Christa de waarheid boven tafel probeert te krijgen. Het vuur spat eraf, net als in eigenlijk alle andere scenes in alle andere afleveringen van Beschuldigd.

In de zaak “Is Beschuldigd de beste TV-serie allertijden?” is mijn uitspraak: schuldig! Dat is mijn uitspraak en daar zult u het mee moeten doen.

Serie SBS 6
Elke werkdag om 18:00

Een gedachte over “Beschuldigd

  • Ik vind het acteren fantastisch. En elk aflevering heeft volledig verschillende acteurs

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.