Recensie

Wereldsterren uit Groningen

Een dampende, stampende mensenmassa, de halve zaal strak van de pillen en de volgende dag suizende oren: het zijn de ingrediënten van een goed technofeestje.  Er compleet afgaan onder het genot van een flinke dosis techno is geen probleem in Groningen. Maar wie dacht dat onze mooie stad behalve rauwe techno weinig meer te bieden heeft, zit goed mis. Want het gaat hier ook heerlijk met hiphop. De SK zet de belangrijkste Groningse hiphopacts voor je op een rijtje.

We vallen maar meteen met de deur in huis: 2012 was gewoon het jaar van Crane, a.k.a. Alex Van der Zouwen a.k.a. Kraantje Pappie. Wie zijn single Waar is Kraan? niet heeft meegekregen, heeft onder een rots geleefd. Hij bracht dit jaar zijn debuutalbum Crane uit, wat hem op een karrevracht aan media-aandacht kwam te staan. Zijn album, geproduceerd door de mannen van Noisia, staat bol van de dubstep- en grime-invloeden. Kraan’s muziek mag dan hitgevoelig zijn, binnen de Nederlandse hiphopscene zijn de meningen over hem verdeeld. Neemt echter niet weg dat tienermeisjes gek van hem zijn en hij deze zomer op vele zuipoorden in het buitenland mocht spelen.

Kraantje is getekend bij één van ‘s lands bekendste hiphoplabels, Noah’s Ark. Liveshows zijn z’n specialiteit: samen met backup MC Fiddox en DJ Friss zorgt hij voor een flink portie energie tijdens optredens. Overigens, waar hij nu een beest op het podium is, was hij dat vroeger op de judomat. Voordat hij de brui aan zijn judocarrière gaf is hij onder meer tweevoudig Nederlands juniorenkampioen individueel geweest.

Crane’s nationale bekendheid valt echter in het niet bij de internationale aandacht voor een andere Groningse hiphopgroep. Vraag in het buitenland naar de bekendste Nederlandse hiphop, en het antwoord is de Engelstalige rap van Dope D.O.D. Ze toerden al samen met Limp Bizkit en Korn en breken overal in het buitenland de tent af. Zo stonden er in Sziget achtduizend man te springen op hun hiphop, die nogal varieert. Ook Dope D.O.D. is duidelijk geïnspireerd door de onvermijdelijke dubstep, maar heeft ook grime- en rock-invloeden. Na het uitbrengen van hun video ‘What Happend’ begonnen ze in de picture van de internationale hiphopliefhebbers te komen. Inmiddels is die video meer dan negen miljoen keer bekeken, niet mals voor rappers uit Nederland.

Dan Noisia. De boys zijn wereldberoemd om hun drum and bass-werk, en werkten met een ellenlange lijst aan gerespecteerde drum and bass-artiesten. Maar hiphopbeats maken doen ze ook. Ze deden dus de pompende beats op het album van Kraantje, hebben samengewerkt met hiphoplegende KRS-One en zijn ook wel bekend onder de naam de Huilende Rappers. De laatstgenoemde groep heeft “nogal last van humor” en zit achter de in Groningen wereldberoemde hit Butje.

Minder bekend, maar zeker nog het vermelden waard, is Roelie Vuitton, je “favoriete bleekscheet”. Rapt graag over vrouwen en leeft met de pink omhoog. Zijn laatste project “De Grote Chill” is goed ontvangen in de Nederlandse hiphopkringen.

Het moge duidelijk zijn: hou deze mannen in de gaten. Hiphop leeft niet in Groningen? Onzin!

IMG_4318bewerkt-2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.