Recensie

Don Juan

Don-Juan

Don Juan. Deze Spaanse meidenverslinder kennen we allemaal. Waar Casanova de meiden nog respecteert, gooit Don er een extra kwakje bovenop. Deze Spanjaard heeft namelijk totaal nul respect voor vrouwen, en geboren met een zilveren lepel in zijn mond met een bodyguard naast zijn zijde heeft hij maar één doel: zoveel mogelijk vagina’s penetreren, ongeacht de consequenties. Het Noord Nederlands Toneel (NNT) presenteert sinds kort dit oude verhaal, maar met het jasje van hedendaagse kwesties. Eens kijken of we in de 500 jaar dat het verhaal bestaat moralistischer als publiek zijn geworden.

Trappelende voetjes van de spelers over een stalen ondergrond voor het imposante decor openen het stuk, met verscheidene teksten die door de boxen blèren wat een vliegveld scenario aan moet duiden. De safety-routine die stewardessen altijd geven sluiten de beginscène op een komische manier af. En dit is niet het enige komische aan het stuk. De ene grap na de andere volgen elkaar op en zelfs een toneelofoob zou er de humor en pracht in zien. Want dat is dit stuk: prachtig.

Een ideale combinatie van seks, sterk speelwerk, seks, prachtig gezongen nummers, seks, humor en seks zorgen ervoor dat elke student ervan zou gaan genieten. Een speelster die onder een deken doet alsof ze Don pijpt is nog maar een tipje van de sluier.
Een ontzettend mooi gegeven punt in het stuk was het drugsgebruik van Don Juan, gespeeld door de altijd geweldige accentvolle Peter Vandemeulebroecke. Hoe meer het personage de witte poeder opsnuift, hoe erger zijn hallucinaties en waanideeën worden. Dit wordt mooi geïllustreerd door het stroboscoopachtige effect van de lichten, de technoinvloeden van het geluid en het heerlijke zwalkgedrag van Peter zelf. Stijf aan de coke ondervindt hij invloeden van drie schaarsgeklede dames die hem dieper de ondergrond in willen trekken. De kleine twist op het einde is een geweldige afsluiter van een geweldig stuk. Werkelijk prachtig.

Noord Nederlands Toneel
Prijs: € 7,80
Locatie: Stadsschouwburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.