Actueel

Club Review: is Sunny Beach het waard?

Mocht het zo zijn dat jij al langer dan een maand in Groningen woont, dan ben je vast al innig bekend met de levens veranderende ervaring dat is het bewandelen van de Peperstraat op een stapavond. Als Nederlander ben je waarschijnlijk wel bekend met al die verschillende straatnamen in Groningen, maar voor internationals als ikzelf is de Peperstraat bekend als die ene straat waar alle clubs zijn. Ongeacht je afkomst is de Peperstraat dé plek voor goedkope drankjes, goede muziek en een bron voor vele onvergetelijke stap-verhalen. Ben je al verkocht maar heb je geen tijd om de Peperstraat te bewandelen? Dan neem ik je mee om een kijkje te nemen naar een van de parels van de Peperstraat: Sunny Beach.

Als eerstejaars studente in een nieuw land en nieuwe stad, kan het leven uitdagend zijn, zeker ook aangezien ik nu voor het eerst op kamers woon. Aan het begin van dit jaar had ik opeens een heleboel vrije tijd, en zodoende stond ik het mezelf toe om een zeer gezonde hoeveelheid feestjes bij te wonen, deels ook om te ontsnappen aan al die uitdagingen. Toch bleek het moeilijk om dé plek te vinden voor dit escapisme, want deze stad heeft zo veel opties, sommige beter dan andere. In mijn zoektocht kwam ik langs bij dé parel van Groningen, Sunny Beach, en werd het verleidelijk om binnen te lopen, de vibe te testen, slechte keuzes te maken én een review te schrijven, zodat andere eerstejaars zichzelf niet hoeven af te vragen of Sunny Beach het daadwerkelijk waard is. Dus, zoals ze in het Engels zeggen: Get comfortable to get this party started.

De Sunny Beach, maar dan zonder zon en zonder strand.

Nou hoor ik je denken; iedereen die op de Peperstraat is geweest kent Sunny Beach. En tja, dat klopt wel want het is bizar om te zien hoeveel mensen er heen gaan, zeker rekening houdende met de beperkte omvang van de tent. Toch blijkt het maar weer dat goedkope alcohol en de beste hits uit 2010 een gezonde vleug nostalgie bieden, en zo de studenten van Groningen uit hun muffige kamers weet te krijgen. En ja, Sunny Beach heeft zo zijn voordelen, maar het is absoluut niet het beste wat Groningen heeft te bieden. Desondanks betrapte ik mezelf erop dat Sunny Beach hét backup plan was op de gemiddelde stapavond, want als de vibe elders ontbreekt is die altijd te vinden bij Sunny Beach. Een vriendin van me merkte op “Sunny Beach stelt nooit teleur”. Maar klopt dat wel? Laten we Sunny Beach onder de loep nemen.

De Muziek

Muziek is natuurlijk de sfeermaker bij elke tent. Want laten we eerlijk zijn, het maakt niet uit hoe goed het eruit ziet, als de muziek ruk is blijf je er niet lang. Een van de belangrijkste zaken in dit onderzoek is dan ook de muziek, dus hoe staat het met de muziek in Sunny? Het eerste woord wat mij binnenschiet is nostalgisch, maar helaas ook repetitief. De eerste paar keer is het geweldig, net alsof je weer 14 bent en je MP4 of iPod aanzet op weg naar school, maar dat gevoel wordt al snel oud wanneer je voor de twintigste keer geconfronteerd wordt met Skaterboy of Teenage Dream. Nostalgie werkt, maar net als met veel andere dingen is het belangrijk om te genieten met mate. Ik kan me niet herinneren dat ik in Sunny ooit een lied heb gehoord dat uit 2016 of nieuwer kwam. Sommige liedjes uit die tijd brengen oude herinneringen en emoties terug, maar misschien is het beter om ze in vrede te laten rusten, 10 jaar later… En daar komt ook nog bij dat nostalgie niet bepaald een genre an sich is: in Sunny spelen ze alles. Het ene moment ben je aan het boppen op Shakira en voordat je het weet sta je te springen op Armin van Buren. Leuk als je muzieksmaak heel breed is, maar gaan we naar een club om te voelen alsof we onze Spotify playlist op shuffle hebben gezet?

Viben bij Sunny

Zuipen

Ik heb één woord voor je: VERWATERD. Als je zat wilt zijn in Sunny kan je maar beter goed indrinken. Over hydrateren hoef je je geen zorgen te maken, want de cocktails hebben genoeg water om je weer nuchter te maken. Maar misschien ben ik te streng. 10 tequila shots voor 10 euro blijft gewoon een geweldige deal, en water of niet, na 10 shots voel je ze wel. Het is een kwestie van afwegen: wil ik liever een fles vodka soldaat maken voor ik naar de club ga, of ga ik voor een paar cocktails waar toch alleen maar ijs in zit? Hoe dan ook, of we het nou thuis doen of op locatie, wij studenten vinden wel een manier om zat te worden in de club. Zodoende zit het met de drank in Sunny anders dan met de muziek: geniet van de drank met overmate, maar doe die oordopjes in om te voorkomen dat je voor de zoveelste keer hetzelfde nummer huurt.

Zelfs de bar en versiersels brengen je naar je jeugdkeet!

Het volk

Het publiek is toch wel hetgeen wat de zon in Sunny laat schijnen. De echte reden waarom ik toch altijd in de rij van Peperstraat 31 beland is omdat het er zo gezellig is (ondanks de kans dat er een of andere weirdo je probeert lastig te vallen). In Sunny zijn de mensen blij en bijna altijd vriendelijk. Complimenten krijgen tijdens je plaspauze en glimlachen op de dansvloer zijn delen van het sfeerbeeld dat Sunny zo aantrekkelijk maakt. Zonder volk geen feest, en hier is er altijd volk. Wel even een disclaimer: in Sunny zijn er vrij veel tieners, dus zorg ervoor dat je weet hoe oud die leuke jongen is voor je besluit om te schuren op Ke$ha. Het laatste wat je wil is om in de volgende aflevering van Boos te zitten…

Dus?

Is Sunny Beach het waard? Ja, honderd procent! Natuurlijk heeft het zijn nadelen, maar het blijft een gouwe ouwe: zoals mijn vriendin zei, het is dé perfecte backup-club. Ja, er zijn betere plekken om uit te gaan in Groningen qua drank en muziek, maar Sunny Beach is een instituut, een plek die het hart van menige Grunner veroverd heeft. Als het allemaal even niet meezit op een avondje stappen kunnen wij als studenten altijd nog uitkijken naar de Gouden Garantie die Sunny te bieden heeft: als je de deur binnenloopt ga je een goede avond tegemoet.