Milieuorganisaties die je moet kennen: World Fish Migration Foundation

Wandelend langs de rivieren en de uitgestrekte wateren herinnert deze tweede organisatie ons aan wat echt belangrijk is. Dit is het tweede artikel van een driedelige serie waar wij, een groep van vijf retorische minor studenten van de RUG, drie milieuorganisaties centraal zetten.

Het belang van onze rivieren

Iedereen komt wel eens rivieren tegen, of misschien woon je ernaast. Als we onze ogen sluiten en een rivier voor ons zien, dan denken we vaak aan vissen, schoon water, natuur en machtige waterwegen. Grote rivieren die ons veel geven, maar we zien lang niet alles. Volgens Herman Wanningen, de oprichter van de World Fish Migration Foundation, creëren rivieren gezonde ecosystemen waar iedereen van profiteert. Denk aan vis of voedsel en aan de vrije stroming van een rivier voor transport.      

Wat we niet zien zijn de problemen en gevaren waar rivieren mee te maken krijgen, zoals vervuiling, het aanleggen van dammen of het kanaliseren van het water. Rivieren kunnen hierdoor beschadigd worden. Neem bijvoorbeeld de constructie van een dam in een rivier. Het lijkt maar een muur in een klein stukje van de rivier, maar de effecten gaan veel verder dan dat ene punt. Wanningen vertelt over de gevolgen: ‘Kijk naar wat er in China gebeurt. Ze bouwen allerlei nieuwe dammen, maar dan ontdekken ze na tien jaar dat het een sedimentatie wordt (een afzetting/ het zinken van verweringsmateriaal).’ Deze sedimentatie is gevuld met voedingsstoffen, maar ook met giftige stoffen. Dit maakt de stuwmeren erg gevaarlijk voor zowel mensen als dieren. Het is een stuwmeer vol met afval.

Dit voorbeeld laat zien welke schade een dam kan toebrengen aan een rivier, maar er is nog meer. Miljoenen mensen zijn afhankelijk van wilde vis als een bron van voedsel. Het stroomgebied van de rivieren moet rijk zijn aan voedingsstoffen, zodat de vispopulatie kan groeien. Maar met deze sedimentatie worden de rivieren arm in voedingstoffen en raken ze steeds leger.

De World Fish Migration Foundation

Herman Wanningen wil iets doen aan de minder bekende problemen van rivieren, die effect (zullen) hebben op veel mensen. Hij richtte daarom de World Fish Migration Foundation, in het kort WFMF, op in 2014. De WFMF is een milieuorganisatie gevestigd in Nederland en is bedoeld om meer bewustzijn te creëren over de staat van onze rivieren. Belangrijk is het verspreiden van kennis, het denken over nieuwe oplossingen, en het creëren van een wereldwijde beweging voor mensen die met trekvissen werken. Het is een plek om hun verhalen te delen en een plek om mensen trots te maken door het delen van alle uitdagingen en successen.

De functie van dit platform, het verbinden van de lokale inspanningen over het behoud van de natuurlijke stroom van rivieren met lokale rivierwachters,  creëert zo een groter beeld. Een beeld dat ons laat zien dat de gezonde rivieren ons zo veel meer geven dan rivieren met dammen. Zoals Herman Wanningen ons vertelde: ‘Als het deel is van iets groters, dan wordt je verhaal veel sterker.’ Dit is precies waar de WFMF haar kracht vandaan haalt: het geeft de lokale bevolking een stem zodat ze hun boodschap kunnen overbrengen.

Wat doet WFMF precies?

De World Fish Migration Foundation werkt hard om deze doelen te behalen. Ze proberen bewustzijn te creëren doormiddel van een wereldwijd evenement, een dag waarop de trekvissen centraal staan: de World Fish Migration Day. Dit evenement wordt om het jaar gehouden, en de volgende dag is op 21 mei 2022. Op deze dag worden over de hele wereld honderden activiteiten georganiseerd, zodat mensen zich bewust worden van het magische leven in de rivieren.

Naast deze dag vol activiteiten, werkt het WFMF nauw samen met autoriteiten. Als er wordt gekeken naar Europa’s nieuwe biodiversiteitstrategie, heeft volgens Wanningen de WFMF hier een groot aandeel in gehad: ‘De grootste prestatie is dat we ervoor hebben gezorgd dat in de nieuwe biodiversiteitstrategie van Europa de ambitie is opgenomen om “vijfentwintigduizend kilometer vrij stromende rivieren te creëren door oude en verouderde dammen te verwijderen.” Dat is niet niks.’ Dit laat de potentie van de WFMF en hun bereik zien, zeker als iedereen achter dit probleem en de oplossing om onze rivieren te redden staat.

Dit bereik moet natuurlijk worden gefinancierd. Wanningen legt uit dat de beste financiering goede data is. Een voorbeeld hiervan is de Living Planet Index voor trekkende zoetwatervissen. Deze index laat precies zien hoe goed en hoe slecht trekkende vissen het doen. De data kan vervolgens aan een groot publiek worden getoond. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld doormiddel van informatiebladen die makkelijk te begrijpen zijn, of een gids. Het belangrijkste is dat alle mensen en belanghebbenden verslaafd raken aan het onderwerp vis.

Wat kan je bereiken in het leven?

Trekkende vissen en rivieren zijn maar één onderwerp waar naar gekeken kan worden. Veel van jullie lezers zullen problemen hebben die opgelost moeten worden, misschien is het klimaatverandering, misschien is het inkomensongelijkheid over de wereld. Om iets te doen aan de dingen die jij belangrijk vindt, heeft Wanningen een advies: ‘Ga er gewoon voor!’ Hij vertelt dat je niet bang moet zijn voor het maken van fouten. We leren van onze fouten en het is de manier waarop we met die fouten omgaan dat ons help te verbeteren.  Daarnaast raadt Wanningen ons allemaal aan om anderen te zoeken die willen helpen, want ‘het is veel leuker om het samen te doen.’

Misschien vind je dit de kwestie waar je aan mee wilt werken, misschien denk je nu: ja, we moeten onze rivieren helpen. Als dit het geval is, ben je niet alleen: de WFMF staat achter je. Als je graag wilt helpen, kijk dan naar de mogelijkheden op hun website, of verspreidt en vertel het belang van rivieren aan anderen die nog niet op de hoogte zijn van dit probleem!

Opinieartikel geschreven door Piotr Kaczmarek en Tom Dragt

Vertaald door Ellen Hamberg