Actueel

10 tips voor milieubewustzijn, studenteneditie

Hoe ben je milieubewust bezig? Wat kan je doen om het milieu te helpen? Deze vragen hoor je tegenwoordig bijna dagelijks voorbij komen, maar voor studenten ligt het toch allemaal wat lastiger. Wij hebben niet altijd de middelen om bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen. Toch blijft er genoeg over wat je wel kan doen!

1. Wordt vegetariër

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar geen vlees eten heeft voordelen voor het milieu én voor je portemonnee. Als je echt niet zonder vlees kan leven, probeer dan te minderen. Eet bijvoorbeeld een paar keer per week geen vlees. Of koop biologisch…

2. Broodzakjes

Ben jij ook zo gek op al die zoete en hartige broodjes die je in elke supermarkt wel kan vinden? In plaats van de plastic zakjes waar je deze heerlijke broodjes in doet, kan je een herbruikbaar broodzakje gebruiken. Deze zijn vaak gewoon te koop in de supermarkt!

3. Boodschappentas

Nog een tip om makkelijk extra plastic tassen te vermijden is het meenemen van een herbruikbare tas. Je rugzak kan voldoen, maar wil je toch wat stijlvoller rondlopen in je jacht naar eten, koop dan een katoenen schoudertas. Vaak zijn ze te vinden met allerlei leuke opdrukken. Nog een pluspunt: de tas zal niet scheuren door te veel of te zware flessen (drank).

4. Rietadt

Nu we het toch over alcohol hebben, tot afgrijzen van veel enthousiaste bierdrinkers verdwijnen de plastic rietjes uit het assortiment van vrijwel alle winkels. Hoe moet je nu dat biertje in recordtijd adten? Wees niet bang, er zijn herbruikbare rietjes op de markt gebracht, speciaal voor studenten! Zo kan je toch milieubewust een feestje vieren.

5. Palmolievrij

We blijven nog even in het supermarkt assortiment. Als je een beetje op de hoogte bent van de schade die de mens aan de aarde toebrengt, dan heb je vast wel eens gehoord van palmolieplantages. Hele stukken regenwoud worden gekapt voor deze plantages! Door je eigen consumptie van palmolie te verminderen kan je hier wat aan doen. Wel is dit best lastig, want het zit bijna overal in. Toch zijn er ook alternatieven op de markt gebracht (die in de supermarkt te vinden zijn) bijvoorbeeld de boter van Flower Farm. Nog een pluspunt, het kuipje vrolijkt je koelkast op!

6. Isolatie

Heb jij het geluk in een huis te wonen waar het in de winter kouder is dan buiten, en investeert je huisbaas niet in beter isolatiemateriaal?  Probeer dan niet de verwarming op het hoogste standje te zetten, maar trek meerdere laagjes aan. Huispakken zijn immers de nieuwe trend.

7. Kleding

Wil je graag een nieuwe outfit scoren voor een feestje (wanneer het weer mag…) of een date in het Noorderplantsoen? Laat de winkels even links liggen en zoek op internet of in apps (zoals Vinted), of het artikel dat je zoekt tweedehands te vinden is. Rondneuzen in kringloopwinkels kan, wanneer ze weer open zijn, natuurlijk ook.

8. Koop lokaal

En terug naar het eten, want er is op dat gebied nog veel meer wat je kan doen. Koop bijvoorbeeld lokaal op de markt. Dit scheelt een hoop gereis van het voedsel en dus brandstof van het vervoer.

9. Waterfles

Water is het belangrijkste middel in ons leven, zeker als je brak bent en in bed ligt met een kater. Investeer daarom in een goede herbruikbare waterfles. Dat scheelt heel veel plastic flesjes.

10. Tupperware

Houd je vaak eten over? Dump het dan niet allemaal in de prullenbak, maar schaf een vershoudbakje aan en bewaar daar de rest van je maaltijd in, dan heb je meteen een avondmaaltijd of lunch voor de volgende dag. 

Wil je nog meer tips om milieuvriendelijker te leven, neus dan even rond op internet, bijvoorbeeld op deze site:

https://www.duurzamestudent.nl/category/lifestyle/

Dit artikel is niet gesponsord door bovengenoemde bedrijven.