€100 euro voor de volgende ochtend

Vorige week liep ik tegen iets bijzonders aan. Tegenwoordig worden er namelijk coronatesten aangeboden waar je €100 voor betaalt, zodat je dezelfde dag de uitslag krijgt, en je sneller kan testen dan de gemiddelde persoon die belt met het coronatest-afspraken nummer. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar €100 neerleggen als studentje betekent een maand op AH Basic producten leven en je huisgenoten smeken om hun restjes eten.

Het is dan ook vreemd dat terwijl we in een pandemie leven, de mensen die meer geld te besteden hebben ook sneller een coronatest kunnen laten afnemen. En wat is de groep waar de meeste besmettingen plaatsvinden? De studenten. De arme sloebers die aan het eind van de maand geen cent meer te besteden hebben en dus al helemaal deze voorrang in het laten doen van een coronatest zich niet kunnen veroorloven.

Dit brengt mij tot de volgende vraag: Hoe is het mogelijk dat in het Nederlandse zorgsysteem, organisaties bestaan die mensen geld willen laten betalen om een wereldwijd virus in te perken. Laten we in het Nederlandse zorgstelsel duiken. In Nederland is het zorgstelsel gebaseerd op solidariteit. Iedere inwoner van Nederland is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten via een zorgverzekeraar. Aan deze zorgverzekeraar wordt maandelijks premie betaald. Deze premie komt als het ware in een grote spaarpot terecht, waaruit alle zorg wordt betaald die een desbetreffende zorgverzekeraar moet aandragen.

Zorgverzekeringen bestaan in verschillende gradaties. Als je voor meer dingen verzekerd bent, betaal je ook meer. Mensen met een hoger inkomen, betalen dan naar verwachting ook meer premie. Doordat deze premie in één grote spaarpot terecht komt kan het zomaar zijn dat de premie die een persoon met een boven modaal inkomen betaalt, besteed wordt aan de zorg van iemand met een lager inkomen. Dit betekent een solidariteit in de ogen van de Nederlandse overheid.

Wanneer we kijken naar particuliere ondernemingen binnen de zorg, worden dat er steeds meer. Zorg wordt dus steeds meer een particulier goed, en niet meer publiek. Hierin heb je als inwoner van Nederland wel nog steeds de keuze, betaal ik meer voor een particuliere onderneming, of juist minder voor een publieke onderneming die gefinancierd wordt door de overheid.

En dat is ook het idee achter deze coronatesten. Je hebt het geld, dus je kunt ervoor kiezen om je sneller te laten testen en ook sneller de uitslag hiervan te krijgen. Heb je het geld niet, dan heb je pech en moet je wachten tot er plek is voor een coronatest. Het stukje dat ik hier mis is de solidariteit. Op welke manier zorgt deze manier van een coronatest afnemen ervoor dat ik als student er baat bij heb.

Kijk, het klopt dat wanneer iemand een versnelde coronatest laat doen, er natuurlijk minder kans is dat deze persoon anderen besmet. Maar hierin moet wel onderscheid gemaakt worden tussen leeftijdsgroepen. Mensen in de leeftijdsgroep 18-25 besmetten elkaar het meest. Dit zijn de mensen die geen geld of het geld er niet voor over hebben om sneller een test te laten doen en dit zijn de mensen die veel andere leeftijdsgenoten zien. Juist omdat de besmettingen in deze groep snel oplopen, is het van belang dat er juist voor deze groep meer testen beschikbaar komen.

Laat ik daarom mijn boodschap ook maar kort houden. Als mensen kunnen betalen om zich sneller te laten testen op corona, waarom is het dan voor de overheid niet mogelijk om alle vormen van de afname van coronatesten te financieren. We willen toch allemaal van dat verdomde virus af?