Recensie

Grandcafé 2jongens: smaaksensaties ten top

Op een doordeweekse avond stappen wij Grandcafé de 2jongens binnen. We kenden het al van de Sportsbar en Eetcafe de 2jongens (zusjes), dus het werd tijd deze nieuwe vestiging eens uit te proberen. Als student kun je hier een heerlijke avond vertoeven, the whole shebang nemen zonder je hele portemonnee te hoeven legen. Dat willen we toch? 

Grandcafé de 2jongens is een café op het Damsterdiep. Bij binnenkomst kijken wij elkaar tevreden aan: dit ziet er gezellig, knus maar ook chique uit. De sfeer is ontzettend goed en een serveerster komt ons direct begroeten. Ze wijst ons naar een kleine tafel bij de trap en wij ploffen neer. 

Het valt ons meteen op hoe snel de service is: top! Lotte bestelt een cola en Maike een Carmenere. De serveerster komt ons de kaart brengen en wij zijn, zonder te kijken naar de gerechten, meteen enthousiast. Die prijzen! Daar word je als student gelukkig van. Je kunt hier met een gerust hart een driegangenmenu nemen zonder meteen meer dan honderd euro kwijt te zijn.

Yes, onze voorgerechten zijn in aantocht. Maike krijgt de vitello tonato voor zich en Lotte de rundercarpaccio. De chefs hebben de borden ontzettend mooi opgediend, en met name de Carpaccio is ‘anders dan anders’. Het ziet er prachtig uit, belangrijk, maar het smaakt ook goed, nog belangrijker. Wel zouden we willen meegeven dat van ons de tonijn bij de vitello tonato meer een saus had mogen zijn, waar het nu meer een tonijnsalade was. 

Nadat we het voorgerecht aardig snel naar binnen hebben gewerkt, het was ontzettend lekker, komt de serveerster ons iets vragen. Hier is een compliment op z’n plaats, waar wij ons enorm kunnen ergeren aan restaurants die de gerechten er doorheen knallen alsof ze zich willen plaatsen voor de formule 1, vraagt ze hier keurig of we het hoofdgerecht al willen hebben. 

Als hoofdgerecht kiezen we ook allebei iets anders. Maike gaat voor de eendenborst en Lotte voor de kabeljauw, en beiden waren simpelweg goed. Eendenborst wil nog wel een lastig zijn voor restaurants, maar deze was heerlijk. Ook de kabeljauw smaakte goed, en beide gerechten zagen er mooi uit. Belangrijk: het was niet té veel, waardoor we nog ruimte over hadden voor een dessert. Yes. 

We kiezen dit keer voor de apfelstrudel en voor de peer met dessertwijn. Helaas zijn deze gerechten naar onze mening niet zo goed als de hoofdgerechten, de peer is nog vrij hard en de apfelstrudel een klein beetje droog. Het is lekker, begrijp ons niet verkeerd, maar de kwaliteit van de hoofdgerechten had onze verwachtingen misschien wat te hoog gemaakt. 

Na nog een heerlijk kopje koffie gaan we naar huis, en krijgen we nog een shotje typisch Groningse likeur, die ook in Groningen gemaakt wordt. Een leuke toevoeging, en het voelt alsof we op een studentenbudget een hele avond luxe hebben gedineerd.