Opinie & Debat

Slut-shaming: vannacht weer eens lekker scoren

‘Op haar nieuwe foto is de blondine namelijk te zien in een doorschijnend hemd waar zelfs haar tepels door te zien zijn!’ Zélfs haar tepels, schrijft Shownieuws over een instagram post van Gaby Blaaser. Alsof tepels iets heel bizars zijn. De blondine staat bekend om haar sexy posts waarbij, om in de termen van Shownieuws te blijven, ‘wij voornamelijk haar achterwerk goed konden bewonderen.’ 

Gaby Blaaser is niet meer alleen bekend als actrice uit GTST. Ze heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een echt Instagram idool en is een voorbeeld voor veel vrouwen. Ze toont graag haar prachtige lijf, waar ze naar eigen zeggen hard voor heeft gewerkt. Toch is niet iedereen het eens met de pikante kiekjes en krijgt ze vaak de wind van voren. 

‘Jezus, wat die wijven wel niet doen om populair te zijn’, ‘Heeft geen eigenwaarde meer, bah’, ‘Wtf dies laag gezonken’ en ‘Mag ik je neuken’. Zomaar een greep uit verschillende reacties op de Insta posts van Gaby. In een interview met de Grazia, gehouden in januari dit jaar, zegt zij helemaal klaar te zijn met al die kritiek. Ze maakt een vuist tegen slutshaming. “Als ik twintig kilo zwaarder was geweest, had iedereen gezegd: ‘Wow, wat goed dat ze haar lijf durft te posten. Maar ik mag dat niet”, aldus Gaby. 

Dat je geen begrip hebt voor zulke foto’s op online kanalen, of dat je het zelf nooit zou doen, is op zich logisch. Niet iedereen wil zijn billen of borsten op deze manier aan de buitenwereld tonen, niet iedereen is zo trots op zijn of haar lichaam en niet iedereen is überhaupt online zo actief. Maar er mag wel het een en ander gezegd worden over slutshaming, waarvoor Gaby een statement wil maken. 

Slut-shaming heeft te maken met de bestempeling van een vrouw als slet of hoer op basis van haar kleding, make-up of bijvoorbeeld seksuele gedrag (Bron: NOS). Het gedrag of het uiterlijk is voor sommige mensen provocerend of wordt gezien als een gebrek aan moraal. Deze zogenaamde slutshamers schelden de vrouwen vervolgens uit voor bijvoorbeeld hoer of slet, waarmee ze willen veroorzaken dat de betreffende vrouw zich gaat schamen. Uit een studie uit Vlaanderen blijkt dat bijna een op de vijf Vlaamse tienermeisjes tussen de 12 en 18 jaar oud minstens één keer ongewenst ‘hoer’, ‘slet’, ‘prostituee’ of iets gelijknamigs wordt genoemd via sociale media. 

In de studentenwereld kom je dit helaas ook vaak genoeg tegen. Waar jongens vaak trots zijn op seksueel gedrag en elkaar complimenten geven als ze weer eens ‘gescoord’ hebben na een avondje stappen, is dit bij vrouwen (vaak) niet het geval. Een hoog aantal vrouwen op een lijstje bij de man is stoer en wordt bewonderd. Een hoog aantal mannen op een lijstje bij de vrouw betekent goedkoop, sletterig en makkelijk.  

Ook in Groningen zijn dit soort situaties herkenbaar. Zo kent menig student de video van Milou (ex-Vindicat) op de dam waarschijnlijk nog wel. Daarin verzette zij zich tegen slutshaming door de jongens van het Corps. Milou is voorvechter van gelijke behandeling voor mannen en vrouwen. Wanneer een vrouw trots is op haar lichaam, een mooie foto maakt, een sexy top aan heeft in de kroeg of met een onbekende jongen mee naar huis gaat is dit al snel ‘goedkoop gedrag’ en ben je een slet. Als vrouw krijg je dus een tegenovergestelde behandeling bij exact dezelfde daden. Niet erg modern, zou je denken.

Wanneer een vrouw zich dus niet gedraagt volgens de normale ‘normen’ is ze een slet. Maar niet alleen dat, jongens slutshamen meisjes vaak ook om hun mannelijkheid te bevestigen. Ze plaatsen zichzelf daardoor op een voetstuk en denigreren de vrouw. De schuld ligt overigens niet alleen bij mannen, zelfs vrouwen slutshamen elkaar omdat ze bijvoorbeeld jaloers zijn. Reacties als ‘Ordinair! Schijnbaar heb je het nodig om aandacht te krijgen’ en ‘Ze heeft geld nodig en aandacht’ op Gaby’s profiel komen van vrouwen. Don’t we have to support each other? 

Maar de allerergste van allemaal is de sociale media, een podium voor slutshaming. Omdat opmerkingen op Instagram, Twitter of Facebook veel anoniemer zijn, is het makkelijker iemand te bestempelen als ‘hoer’ of ‘slet’ vanaf je computerscherm. Neem de bekende ‘bangalijsten’, lijsten met bijvoorbeeld een top-10 van de grootste sletten: anoniem, makkelijk maar een enorm effect op de vrouwen op de lijst. 

Over die effecten moet meer voorlichting gegeven worden, vindt onder meer Ellen Laan, Hoogleraar Seksuologie. Bij die voorlichting staat centraal dat mannen en vrouwen gelijk behandeld moeten worden. De moraal: ‘Man stoer, Vrouw hoer’ is nog steeds volop aanwezig. Laan meent, in een interview met NPO3, dat hier veel meer aandacht aan moet worden besteed. “Meisjes worden in hun seksuele opvoeding ontmoedigd om hun lichaam te verkennen. Vrouwen die dit wel doen en openlijk geïnteresseerd zijn in seks, worden nog steeds als slet gezien”, aldus Laan. 

Om nog even terug te komen op het artikel van Shownieuws: hierin noemt de schrijver de opmerking “Ik vind het heerlijk hoe jij echt full slet-mode bent gegaan op Insta. Wat een geile foto’s!” een ‘overlading van complimenten’. Mocht het nu nog niet duidelijk zijn: iemand een slet, een hoer of geil noemen is géén compliment.