Drie ondergesneeuwde wintersprookjes die je doen smelten

Ken je ze nog? De kleine zeemeermin, de prinses op de erwt, het meisje met de zwavelstokjes en het lelijke eendje? Als kind hing je aan je moeders lippen terwijl ze met een opengeslagen sprookjesboek naast je op bed zat. Inmiddels, jaren later, heb je al tientallen BuzzFeed Quizzes gedaan om uit te vinden welke Disney prinses jij bent.  Vergeet Frozen 2 en bereid je voor op wintersprookjes waar je nog nooit van hebt gehoord.

Denk je aan sprookjes, dan denk je waarschijnlijk meteen aan Hans Christian Andersen. Hét brein achter tientallen sprookjes, waaronder de hierboven genoemde. De in 1805 geboren Deense schrijver en dichter wenste carrière te maken in de theaterwereld maar zijn debuut was in 1827, met het opmerkelijke gedicht ‘Het Stervende Kind.’ De daaropvolgende jaren bewezen Andersens veelzijdige oeuvre. Maar van alle romans, toneelstukken en gedichten zijn het de sprookjes die tot op de dag van vandaag gelezen worden en vertaald zijn in meer dan honderd talen.

Een aantal Nederlandse vertalingen komt samen in het boek ‘H.C. Andersen: Wintersprookjes,’ eind vorig jaar uitgebracht door Uitgeverij Rainbow. Het werk omvat sprookjes met sneeuw, ijs en verlangen in de hoofdrol. Het leuke is dat naast een vertaling van ‘Het meisje met de zwavelstokjes’ en ‘De sneeuwkoningin,’ Dr. Annelies van Hees ook een aantal minder bekende sprookjes een voetstuk biedt in deze bundel. Drie daarvan zijn ‘De sneeuwman,’ ‘Het dennenboompje’ en ‘Het verhaal van het jaar.’

De Sneeuwman

Met de terugkomst van onze favoriete irritante sneeuwman Olaf uit Frozen 2 is het sprookje waar het boek mee opent helemaal van toepassing. Het sprookje beschrijft het verlangen van een sneeuwpop om dichtbij een kachel te staan. Voor wie het zich niet meer kan herinneren, dat had Olaf in zekere zin ook. Coincidence? I think not. Smelten doen wij in ieder geval ook bij de volgende quote: “Het kraakt in mij, zo lekker koud is het!”

Het Dennenboompje

Dit sprookje speelt wederom met het thema verlangen en doet dat op een manier die niet onbekend is voor de sprookjes van H.C. Andersen; het probeert ons een waardevolle les te leren. In het verhaal moet “een allerliefst dennenboompje” namelijk constant herinnerd worden aan wat hij heeft en waar hij dankbaar voor moet zijn. Count your blessings kids, je weet pas wat je hebt wanneer je het mist.

Het verhaal van het jaar

Nu de eerste maand van het nieuwe decennium bijna achter de rug is beginnen de voorjaarsgevoelens alweer op te komen. Zo ook in dit sprookje, waar de winter geportretteerd wordt als een oude man en het voorjaar als een prins. ‘Het verhaal van het jaar’ beschrijft ook een ander bekend fenomeen, namelijk het verstrijken van de tijd. Met een goede dosis aan bijvoeglijke naamwoorden is ook dit sprookje een warme deken in deze koude maanden.

Mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Rainbow

Jolien Vermeulen

Een jaar geleden besloot ik in een spontane bui om me aan te sluiten bij de Groninger Studentenkrant, en het is sindsdien een van de beste keuzes geweest die ik ooit gemaakt heb. Mijn passie voor schrijven is dankzij de SK weer aangewakkerd, en mijn studie English Language and Culture komt hier volledig tot zijn recht. Ik heb heel veel aan de SK te danken en hoop dit jaar een prachtig bestuursjaar te hebben waarin ik de SK op een hoger voetstuk hoop te plaatsen.