Tien Geboden

De 10 meest opvallende kersttradities wereldwijd

Kerst in Nederland betekent lekker gourmetten met de familie. Voor menig wereldburger een nogal apart fenomeen, maar wij Nederlanders zijn niet de enige met bijzondere kersttradities.

Het is zover, kerst! De meest gezellige periode van het jaar. De tijd om met de familie de kerstboom op te tuigen en lekker samen te eten. Veel Nederlandse families halen het gourmetstel weer van zolder. Lekker zelf je kerstdiner samenstellen met onder andere mini pannenkoekjes en kleine slavinken. Voor menig wereldburger klink dit maar als een raar fenomeen, want elk land heeft weer zijn eigen kersttradities. Hier 10 kersttradities van verschillende landen die wij nogal bijzonder kunnen noemen:

Bron: travelandleisure.com

1. Kerst Spinnen (Oekraïne)

In Oekraïne worden de kerstbomen niet versierd met glanzende ballen, fonkelende lichtjes en kleurrijke slingers, maar met spinnenwebben en spinnen! De spinnenwebben  zijn volgens een oude traditie een teken van geluk. Volgens een mythe had een oud arm vrouwtje geen geld om haar kerstboom te versieren. Toen ze de volgende ochtend wakker werd, was haar boom prachtig versierd met de mooiste spinnenwebben die glommen in het zonlicht.

https://www.ukraine.com/blog/spiders-and-their-webs-are-not-showed-the-door-on-ukrainian-christmas/

2. Yule Jongens (IJsland)

In de dagen voor kerst komen de 13 Yule jongens, trol achtige figuren in traditionele IJslandse kleding, buitenspelen. Ze vieren kerst door kinderen in het hele land te bezoeken. 13 dagen voor kerst mogen kinderen hun schoen zetten voor het raam en elke avond laat een Yule jongen een cadeautje achter, mits je lief bent geweest. Is dit niet het geval, dan krijg je een rotte aardappel, of erger: dan krijg je misschien wel een bezoekje van de Yulekat. Als je geen nieuwe kleding hebt gekregen voor kerst komt hij je opeten. Dit deel van de mythe is bedacht door boeren, zodat hun werknemers voor de kerst klaar waren met de wolproductie. voor de kerst.

https://nl.histoire-ucad.org/wat-zijn-yule-jongens

Bron: fromtinypennies.com

3. Kallikantzaros (Griekenland)

In Griekenland komen tijdens de kerst de kallikantzaros naar boven. Dit zijn ondergrondse kabouters die van 25 december tot 6 januari een zooitje maken van je huis. Ook zorgen ze ervoor dat de melk zuur wordt en de open haard niet wil branden. Om deze ongenodigde gasten tegen te houden, zet men een groot zwart kruis op hun deur. Ook worden voedsel en oude schoenen verbrand terwijl de woonkamer wordt besprenkeld met wijwater.

https://fromtinypennies.com/2018/11/25/kallikantzaroi-christmas-goblins/

Bron: AP Images

4. Las Posadas (México)

Zou je willen dat kerst wat langer duurde? Dan moet je in Mexico zijn. Hier begint kerst al op 16 december. 8 dagen lang worden Jozef en Maria gedragen in verschillende optochten. Dit staat symbool voor de zoektocht naar een slaapplek in het kerstverhaal. Pas tijdens de laatste dag wordt baby Jezus toegevoegd aan de optocht en aan het einde van de avond wordt hij in een houten kribbe gelegd.

https://www.britannica.com/topic/Las-Posadas

Bron: @davidbirgersson

5. Gävle geit (Zweden)

Een belangrijk onderdeel van kerst in Zweden is een geit. Volgens een Zweedse traditie kan

de geit boze geesten verdrijven. Kinderen verkleden zich tijdens kerst ook vaak als een geit en er worden geitjes van stro cadeau gegeven.

https://www.geitonline.nl/zweedse-kerstbok/

Bron: Getty

6. Rolschaatsen (Venezuela)

In Caracas, de hoofdstad van Venezuela, is het een kersttraditie om op eerste kerstdag ’s ochtends vroeg te gaan rolschaatsen. Hele straten worden zelfs afgezet voor gewoon verkeer, speciaal voor deze traditie. Op kerstavond hangen kinderen voor ze gaan slapen een lang touw, dat ze aan hun teen knopen, uit het raam. De volgende ochtend geven de rolschaatsers de touwen een slinger om de kinderen wakker te maken.

https://metro.co.uk/2017/12/20/christmas-around-the-world-why-venezuelans-roller-skate-to-mass-on-christmas-eve-7018407/

Bron: Getty

7. Schoen gooien (Tsjechië) 

In Tsjechië hebben ze een kersttraditie speciaal voor vrijgezelle dames. Op kerstavond gaan zij met hun rug naar de deur staan en gooien ze een schoen met hoge hak over hun schouders. Als de punt van de schoen naar de voordeur wijst dan vinden ze hun ware liefde in het nieuwe jaar en zijn ze nooit meer alleen met kerst.

Bron: foter.com

8. KFC (Japan)

Ondanks dat minder dan 1% van de Japanse bevolking Christelijk is, heeft het land een nogal opvallende kersttraditie. Door een reclamecampagne van KFC in 1974 genaamd Kentucky Fried Christmas, is het eten van dit fast food restaurant het meest traditionele kerstdiner van Japan. Tegenwoordig staan mensen met kerst urenlang in de rij om zo’n bekende bucket te bemachtigen.

https://www.bbc.com/worklife/article/20161216-why-japan-celebrates-christmas-with-kfc

Bron: Teresa Grau Ros

9. Caganer (Catalonië)

Als de Catalanen hun kerststal opbouwen zetten ze niet alleen Jozef, Maria en de herder in het stalletje, maar ook de Caganer. Dit is een klein beeldje van een poepende man. Er zijn meerdere theorieën over de aanwezigheid van dit bijzondere beeldje. Het zou geluk brengen, zorgen voor vruchtbare grond en een goede oogst, of een symbool zijn voor gelijkheid.

https://rove.me/to/barcelona/el-caganer

Bron: Fotor.com

10. Bezems (Noorwegen)

In Noorwegen verstopt men alle bezems die ze in huis hebben op kerstavond in bijvoorbeeld een kast met een groot slot erop. Volgens de legende komen op kerstavond heksen en andere kwade geesten langs en gaan ze op zoek naar bezems om op te vliegen.

https://www.travelsignposts.com/Norway/sightseeing/norwegian-christmas-traditions