Actueel

Disney+ : vloek of zegen?

Het streaminglandschap wordt steeds verder verdeeld. Waar Netflix vijf jaar geleden nog de onbetwiste koning van de streaming was, heeft ze nu daadwerkelijke bedreigingen die haar het leven en de beurskoers zuur proberen te maken. Wij Nederlanders merken hier weinig van; afgezien van Videoland en NPO Plus zijn er niet veel streaming-concurrenten beschikbaar om Netflix van de troon te stoten. In oktober komt daar echter verandering in: wij kloeke Hollanders zijn namelijk de eersten die de nieuwe streamingservice Disney+ mogen proberen, nog een paar weekjes gratis, daarna de volle mep van zeven euro per maand. Maar wat heeft Disney+ eigenlijk om het lijf?

Complete chaos

De service staat nog in de kinderschoenen. Op de releasedag probeerde ik een account aan temaken, waarvoor ik een mail met een activatiecode zou ontvangen. Deze kreeg ik niet, hierop vroeg ik nog een mail aan, en nog een, en nog een tot ik na een tijd de klantenservice belde.

Nadat ik een halfuur met muzak op de achtergrond mijn tijd zat te verdoen (vreemd genoeg geen jolig Disney-deuntje) werd mij de code verteld, die niet werkte. ‘’Hij zal straks wel werken.’’. Ik hing op met de klantenservice, worstelde nog uren met de activatiecode en kreeg tot drie dagen later nog mails van Disney met moeilijke codes. Niet bepaald een flying start, maar gezien ze hun eerste maand gratis aanbieden en dit de eerste dag was, hadden ze hier ook wel op kunnen anticiperen. Nederlanders en gratis gaan slecht samen.

De User Interface, het ding waar je als gebruiker tegenaan kijkt, is verder simpel. Neflix-achtig, zoals het kennelijk hoort tegenwoordig. Alleen het aanpassen van de ondertiteling geschiedt via een totaal verwarrend gedoe, waardoor ik uit pure ellende eerst maar een paar afleveringen van Ultimate Spider-man in de gruwelijke Nederlandse vertaling heb gekeken. Deze UI mag nog net wat strakker en – nou ja – gebruiksvriendelijker, dat zou een hoop irritatie voorkomen.

Het aanbod

Dan het belangrijkste van Disney+: het aanbod! Op het moment van schrijven staan 19 van de 23 MCU-films op de service, evenals elke Star Wars film en een zeer royale stapel Disney-klassiekers; waaronder de oude Alladdin, de nieuwe Alladdin, Fantasia en Cinderella III.

Voor de nostalgiesletjes onder ons vallen ook de oude X-Men en Spider-man series terug te kijken, de series die je in de nineties met een koffiefilter vol chips op de bank keek.

Ook zijn de geanimeerde Star Wars shows te zien en zijn er verrassend veel National Geographic-documentaires te vinden. Het aanbod is er dus al wel, maar het is duidelijk dat het nog in de kinderschoenen staat. Voor de toekomst staan veel grootse plannen in de – nou ja – planning om kijkers binnen te hengelen. Zo krijgen we in november The Mandalorian, de eerste live-action Star Wars show ooit, met Narcos’ en Game of Thrones’ Pedro Pascal in de hoofdrol. 

Verder zal Disney+ vanaf volgend jaar ook vol in gaan zetten op hun Marvel shows: zo komt er een Loki serie, een sitcom over Scarlet Witch en vision genaamd Wandavision, een show voor Falcon & The Winter Soldier en een Hawkeye-serie waarin hij zijn protegé, vermoedelijk gespeeld door Pitch Perfect 2’s en Bumblebee’s Hailee Steinfeld, opleidt.

Voor nog verder in de toekomst staan de shows She-Hulk, Ms. Marvel en Moon Knight gepland, maar de details hierover zijn nog vaag.

Ondanks de grote aankondigen voor de toekomst voelt het aanbod nogal leeg. De service heefthandenvol Disney-klassiekers, maar sommigen hiervan zijn volslagen onbekend (zoals de eerdergenoemde Cinderella III) en anderen zijn wel leuk voor een keertje, maar niet om een hele service van draaiende te kunnen houden. Disney heeft op de entertainmentmarkt een monopoliepositie, vooral na de acquisitie van Fox. Het aanbod van series stelt daarom wel nogal teleur. Disney was de afgelopen jaren al Netflix aan het leegtrekken met oog op al hun eigen intellectuele eigendommen, waardoor we Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage et cetera al zagen sneuvelen. Zonder goede reden ook, want Disney+ heeft nog niks aangekondigd met betrekking tot het rebooten, dus eigenlijk zijn de vier Defenders het zoveelste slachtoffer van kapitalistische hebzucht.

Het is evident dat Disney+ nog in haar schoenen staat met een schraal aanbod, een verwarde, overwerkte klantenservice en een so-so UI. Het is beter om te wachten met het aanschaffen van een abonnement totdat het eigen aanbod wat meer van de grond is gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.