Lachen om de economie – Het Standup Economics Festival

Comedie en economie. Het klinkt als een vreemde combi, maar we mogen eraan gaan geloven. Op 6 oktober organiseert Het Financieele Dagblad in samenwerking met Comedy Central het eerste Standup Economics Festival hier in ons mooie Groningen. Wij interviewden Donovan van Heuven, organisatie van het festival.

Voor wie is het Standup Economics Festival bedoeld en moet je iets van economie weten om hier naartoe te gaan?

Het festival is voor iedereen die wil leren en lachen tegelijk. Voor iedereen die interesse heeft in wat er in de wereld gebeurt, specifiek op economisch gebied. Maar je hoeft er absoluut geen enorme voorkennis voor te hebben. Grote economische thema’s, zoals de Brexit, hangen als onbegrijpelijke begrippen boven ons hoofd. Wat betekenen die dingen en kunnen we daar als individu wat mee? Ons doel is het voor iedereen begrijpelijk te maken, vooral voor studenten en young professionals. Je hoeft dus van tevoren niets te weten van economie. 

Wie komen er allemaal een praatje houden en waarover?

We hebben een behoorlijke line-up met verschillende sprekers, waarvan een vijftal cabaretiers zoals Jörgen Raymann, Tex de Wit en Raoul Heertje. Zij gaan in gesprek met economen, experts en ook minister Eric Wiebes van Economische Zaken. Qua thematiek gaat het van kapitalisme naar Brexit, en van inkomensongelijkheid naar wereldhandel. Het is heel breed en de belangrijkste economische onderwerpen komen voorbij. 

Waarom zijn jullie dit festival begonnen?

De wereld is gecompliceerd en om haar te begrijpen wil het FD de belangrijkste ontwikkelingen voor iedereen inzichtelijk maken. Iedereen heeft te maken met grote economische ontwikkelingen, maar wat houdt het in en wat betekenen ze in hemelsnaam voor jou? Daar gaan de cabaretiers op het festival ook bij helpen.  

Wat moeten we die dag echt niet missen?

Dit is natuurlijk mijn persoonlijke voorkeur, maar ik kijk zelf heel erg uit naar Komt een cabaretier bij de minister…Daarbij gaan Jörgen Raymann en de minister van Economische Zaken, Eric Wiebes, met elkaar in gesprek. Hoe is het nou om verantwoordelijk te zijn voor de Nederlandse economie. Hoe bepaal je bijvoorbeeld de hoogte van de zorgtoeslag van je oma? Zulke basale vragen worden voorgelegd en dat is heel bijzonder. Dat de minister erbij is en dat gesprek ook aangaat.

Zo sloop je de wereldhandel in 3 eenvoudige stappenlijkt mij ook heel interessant. We worden dagelijks geconfronteerd met Trump, maar wat zijn de effecten van wat hij doet en helpt hij de wereldhandel echt vakkundig omzeep? We zien het van de buitenwereld, maar hoe denken de economen daarover na?

Wat ik ook erg leuk vind is dat er interactie mogelijk is. Als publiek mag je ook een vraag stellen als de cabaretier die niet gesteld heeft.

Hoe sloop jij in 3 stappen de wereldeconomie?

Ik ben geen econoom, maar ik als ik de boel om zeep zou willen helpen zou ik beginnen om morgen de importtarieven voor alle landen drastisch te verhogen en buitenlandse investeringen bemoeilijken. Zullen we dan ook maar de Wereldhandelsorganisatie (WTO) opdoeken?

Wij mogen 5×2 kaartjes weggeven voor dit festival. Reageer voor 27 september op onze prijsvraag om mee te doen.

Nouschka van der Meij

Ik leef voor kunst in elke vorm. Daarom studeer ik kunstgeschiedenis aan de RUG, en mag ik voor de SK vaak naar de opening van exposities om foto’s te maken en recensies te schrijven. Al drie jaar maak ik deel uit van deze bijzondere groep studenten en mag ik genieten van al het moois dat we samen maken.