How Mad Men got me on Luckies, and made me unhappy

Advertising is based on one thing: happiness. Met deze mooie woorden begint voor mij de grote, ongelukkige strijd tegen de tabak. Ik was 16 jaar en geheel onder de indruk van de prachtig geschreven AMC-serie Mad Men, waarin een groot reclamebureau in het New York van de jaren ´60 een centrale rol speelt. Tijdens een van de meest gedenkwaardige scenes uit de serie probeert hoofdrolspeler Don Draper een reclame te pitchen aan The American Tobacco Company, producent van mijn favoriete sigarettenmerk Lucky Strike. De reclame van Draper was bijzonder effectief, ik kocht een dag later voor het eerst een pakje sigaretten. Een pakje Lucky Strike welteverstaan. 

Dat de reclame pitch van Lucky Strike succesvol was is niet alleen ervaren door ondergetekende. De verkoop van Lucky Strike sigaretten steeg van 23 miljard pakjes in 2007 (toen Mad Men begon) naar 33 miljard in 2013. Mijn 16-jarige ik was niet in mijn eentje verantwoordelijk voor de verkoop van tien miljard extra pakjes Luckies. In televisieseries zien we de laatste jaren steeds meer sigaretten. Wat vreemd in een wereld die steeds meer van de sigaretten probeert af te komen. In de 21ste eeuw met haar accijnzen, rookvrije ingangen en plain packaging (lelijke sigarettenpakjes) lijkt de sigaret nog lekker aanwezig op de buis. Ik als rookverslaafde ben door de televisie begonnen, in een verwoede poging net zo suave en cool te lijken als Don Draper. Zouden al die verwoede pogingen om mensen te laten stoppen niet werken zolang de sigaret nog zo oververtegenwoordigd is op de buis?

De Columbia Universiteit heeft een onderzoek gedaan naar het roken in televisieseries, het blijkt dat er in series sinds het verbod op tabaksreclame op tv en radio (april 1970 in de Verenigde Staten) steeds meer gepaft wordt. De redenen hierachter interesseren mij eigenlijk helemaal niets. De prachtige Duitste dramadocu Christianne F. Wir Kinder vom Bahnhof Zoo draait om het afgrijselijke heroïnecircuit van West-Berlijn in de jaren ´70. Na het zien van deze film zijn mensen ook niet meer heroïne gaan gebruiken. Als argument zal de verstokte roker nu stellen dat in Christianne F. (een aanrader trouwens) heel veel nadruk ligt op de negatieve verwoestende effecten van heroïne. Bij mij rijst dan de vraag of de roker zelf niet doorheeft wat de verwoestende effecten van het peukie zijn? We weten allemaal toch wel wat we naar binnen zuigen met een sigaret aan je lippen? Wat het met je longen doet en met je gezondheid en vooral je algehele levensverwachting? De roker weet zelf wel dat het een gevaarlijke hobby is.

Een hobby waar wij het gevaar van inzien en het liefst mee zouden stoppen, maar helaas lukt dit vele mensen niet. Het Trimbos Instituut en het CBS hebben in 2016 gemeld dat een derde van de rokers meermalen een serieuze stoppoging heeft ondernomen. Een serieuze stoppoging die vaak mislukte. Slechts 5% van de mensen die een stoppoging hebben ondernomen is gelukt van de sigaret af te komen, stellen cijfers van het CBS. Veel mensen spreken van ´eigen keuzes´ als het gaat om roken. Men heeft geen behoefte aan een overheid die met een omhooggestoken vinger wijst op de gevaren. ´Wij beslissen zelf wel hoe we het moeten doen´ of ´Er bestaat zoiets als vrije wil´, dit laatste is een citaat van Marianne Bloos, hoofdofficier van justitie in de strafzaak tegen de tabaksindustrie. Het OM is niet overgegaan tot vervolging van de tabaksindustrie, omdat volgens hoofdofficier Bloos, naast de eigen wil van mensen ´er in koeienletters op staat dat het gevaarlijk is´.  

Hiermee slaat hoofdofficier Bloos de plank finaal mis. Grote koeienletters die het gevaar van de peuk aanduiden en lelijke pakjes werken misschien heel goed voor de volwassen man/vrouw/x van 25+ die nog nooit een peuk heeft aangeraakt. Voor de puber heeft dit weinig effect. Heel deel van de hersenen dat mensen de mogelijkheid geeft om goed na te denken over mogelijke schadelijke gevolgen is pas ontwikkeld na het 24ste levensjaar. Zo’n afschrikwekkende tekst of in de toekomst het lelijke pakje (pain packaging) zal de puber er niet van weerhouden om te gaan roken. Het gaat in de puberteit natuurlijk om stoer doen en erbij horen, misschien wel een beetje op Don Draper willen lijken! Je wil gezien worden met de sigaret. Dat jij als stoere volwassen vent al rookt. Dat lelijke pakje met haar duidelijk waarschuwing heeft dan weinig gevolg voor de puber. Zij zien het gewoon als opsmuk, inkt op een kartonnen pakje met weinigzeggende teksten over mogelijke gevolgen (waar zij niet bij stil staan) die pas jááren later plaats kunnen vinden. De jeugd heeft de toekomst, de puber is degene die begint met roken en hier later last van heeft. De sigarettenindustrie smult hiervan, pubers blijven kopen, zij worden nicotineafhankelijke volwassenen en het probleem blijft doorgaan. 

Hoe weerhoudt men de 16-jarige Mad Men kijkers van het kopen van sigaretten? De jonge heertjes kunnen hun geld beter uitgeven aan mooie maatpakken of Brylcreem (haargel avant la lettre) om zo de Don Draperlook te bemachtigen. Misschien had ik deze tip wat eerder moeten krijgen, dan had ik dit stuk nu niet getypt met een Lucky Strike in mijn mondhoek. Mijn vijftiende poging om te stoppen met roken is eergisteren mislukt, toen ik begon aan het vijfde seizoen van een zekere televisieserie waar men de ins en outs van een groot reclamebureau in het New York van de jaren ´60 op de voet kan volgen. Hoe het mislukt is vraagt u zich af? Ik zag de hoofdrolspeler een peuk opsteken en moest er een hebben. Vanuit mijn woning in de Haddingestraat is het een korte tippel naar de Albert Heijn Korenbeurs op de Vismarkt. Tijdens deze wandeling raakte ik opeens aan het denken; ´Zou ik ook nog sigaretten halen als ik veel verder moest lopen voor mijn Luckies?´

Roken is verslaving die de samenleving veel schade toebrengt. Staatssecretaris Blokhuis van de ChristenUnie meent dat er nog zoveel rokers zijn, omdat sigaretten te makkelijk te verkrijgen zijn en omdat de prijzen te laag zijn. Deze man slaat volkomen de spijker op zijn kop. Je kan op elke hoek van de straat een pakje sigaretten krijgen, het is gewoon een te makkelijk te verkrijgen middel. Om de puberige pseudo Don Drapers echt van de peuken weg te halen zou de gemeente Groningen een goede stap kunnen zetten in het drastisch terugdringen van het aantal verkooppunten van sigarettenpeuken. Zo kan Groningen echt de eerste rookvrije stad van Nederland worden.

Zoals de premier zou zeggen ´pleur op´. Pleur op met je plaatjes op pakjes, pleur op met je voorlichtingen die al sedert de jaren ´70 tot in den treure worden grijsgedraaid op middelbare scholen, pleur op met het verbieden van sigaretten op tv. Pleur op met de verkoop van sigaretten!

Illustration by Jelke Ludolphij

3 gedachten over “How Mad Men got me on Luckies, and made me unhappy

 • 26 september 2019 om 16:42
  Permalink

  ROKEN.

  Stel,… we zien van jongs af aan, iedereen achterstevoren lopen.
  Zou iemand dat omgekeerd doen, vinden we dat onnatuurlijk en bezopen.
  Maar nu,…. terwijl vele zaken worden gefilterd, van schoorsteen tot uitlaat en zelfs de sigaret.
  Zijn er,… die bewust rook inhaleren, door voorgaande generaties daartoe aangezet.

  Want alleen, “Zien roken, doet roken”, in tegenstelling tot voedsel en drank.
  Welke behoren tot natuurlijke behoeften, die hebben we nodig tegen wil en dank.
  Slechts tien minuten onder water, resulteert in,…. “Einde levensverhaal”.
  Zuurstof, onze allereerste levensbehoefte, zo belangrijk is elke ademhaal.

  Stop eens met die afleidingssmoesjes, over vuile industrie en al dat verkeer.
  Want als ze dat allemaal plat zouden leggen, heeft zelfs de roker geen rookwaar meer.
  Dat die vervuiling ook moet stoppen, blijft natuurlijk niet onopgemerkt.
  Om ons nageslacht een leefbaar leven te gunnen, da’s wel duidelijk en ook daaraan wordt gewerkt.

  En beste roker, mocht je denken, maar,… “Het is toch mijn eigen keus”!
  Helaas,… het zijn uitsluitend verslavende stoffen, welke je binden aan de tabaksreus.
  Die tabaksreus heeft grote financiële belangen, met zo’n 160 lobbyisten in het Europees parlement.
  Pleiten zij niet voor jou, maar “hun” belangen, ze gaan over lijken tot de laatste cent.

  Dus laat je toch niet kisten, door met hun prul/stinkproduct in zee te gaan.
  Wees een voorbeeld voor de kinderen, of ben je niet met hun gezondheid begaan?
  En voor het geval je zou denken, och die enkele, ’t is toch maar een sigaret.
  Besef dan wel dat zo’n enkel peukje, meerderen tot verder drugsgebruik heeft aangezet.

  Op zo’n dertig meter afstand is ‘t al te ruiken, steeds meer niet-rokers hebben innerlijk commentaar.
  Want ook in auto en industrieluwe gebieden, lopen rokers met hun stinkstokken in het openbaar.
  Ook vreemd, want waarom rijden vele rokers, met open raampje in het verkeer?
  Dat is toch zonde van die rook(verspilling), oh wacht, ten gunste van hun binnenatmosfeer?

  Mocht je overwegen om eens definitief te stoppen, met die stoombootverbranding van pijp en shag.
  Mijd een poosje rookgedrag van je omgeving, en bind de kat niet op het spek.
  Want daar ligt de valkuil voor vele stoppers, zij tobben wat af en willen zo graag.
  Het is veelal de nog rokende omgeving, hun verslaving creëert die (verleiding)hinderlaag.

  Het normaal bij het leven behorende urineren, in het openbaar krijg je daar een boete voor.
  Waarom dan niet voor dat onnodig overlast gevende roken, kom politiek, denk na en ga ervoor.
  Bijna iedere roker heeft wel eens een stoppoging ondernomen, zelfs na 50 jaar is het nog niet klaar.
  Ja…., hoe zou dat nu toch komen, Oplossing: Verbod of afgezonderde rookplekken in het openbaar.

  Verdere maatregelen; Prijsverhoging (min. naar € 25,- per “neutrale” verpakking van 19 stuks).
  Zo lang nog nodig verkoop “uitsluitend in tabaksspeciaalzaken”, één op de tienduizend inwoners.
  Problemen accijnsopbrengst? Na uitsterven v/d 25 % rokers uitsmeren over 100 % v/d bevolking.

  TOT SLOT: Bewust rook in je longen, is het geen zot die het heeft verzonnen.
  Misschien ben je te overtuigen, je gaat toch ook niet aan een uitlaat zuigen.
  En is de hunkering niet te stillen, zijn er altijd nog nicotinepillen.
  Beter voor jezelf plus overig mens en dier, probleem voorbij en iedereen plezier.

  Jantirook.

  Beantwoorden
 • 4 december 2019 om 16:18
  Permalink

  мню, еще в юности эта фраза встретилась мне в какой-то книжке, и я долго не знал, что принадлежит она Оскару Уайльду. Мысль меня тогда поразила, как все парадоксальное. Потому что мы-то жили согласно поговорке «по одежке встречают, по уму провожают». Здесь все было понятно: как ни наряжайся, а глупость не скроешь. И вообще, дело не во внешности, а в истинных твоих, то есть внутренних достоинствах. Взрослые говорили: главное, какой человек.

  При этом глубоком убеждении мы все же тщательно следили за своей внешностью. В юности человек круглосуточно не сходит с подмостков. Поэтому надо выглядеть. Иначе зачем мама старательно перешивает для меня куртки старшего брата, а я свои непослушные волосы мучаю бриолином? Нет, все имеет отношение именно что к чему-то главному во мне.

  Вернее, во мне все главное, потому что все — мое, и мой внешний вид, голос, жест и есть Я в самом при этом неоспоримом своем проявлении. И ни одна девочка не согласится с песней, что вот, мол, «не родись красивой, а родись счастливой». Каждая хочет быть красивой и знает: это и есть самый короткий путь к счастью. А дурнушки пусть читают на школьных вечерах Заболоцкого про то, что такое красота: «Сосуд она, в котором пустота, или огонь, мерцающий в сосуде». Скучно и нужно только для тех, кому не повезло.

  Фраза пришлась кстати. Вот, например, в книге или в кино сразу видно, когда появляется предатель или бандит. Руки у него потеют, улыбка фальшивая, брюки и рукава куртки короткие, наигранный смех, а взгляд при этом отводит в сторону — обдумывает, как бы лучше обмануть. Остальные герои просто наивные, не сразу замечают. Но мы-то видим сразу. Да и в жизни тот, кто нам неприятен, имеет, как правило, отталкивающие манеры, внешность и даже фамилию. По манере одеваться легко можно определить, кто щелкопер, а кто кинозвезда.

  Но все мы еще при этом и идеалисты, ибо свято убеждены в собственной нравственной непорочности. Искренне верим в то, что говорим, и думаем, что думаем то, что думаем в данную минуту, а хотим того, чего хотят все хорошие люди на земле. Тут и соображать ничего не надо — достаточно посмотреть в глаза, которые ведь никогда не лгут (эта поговорка годилась).

  Боже, с какой наивностью и бесстрашием можно было тогда предложить посмотреть в глаза и как хороша была жизнь в лучезарно-одномерном мире!

  Пусть не концертный зал, но он здесь не один. А чтоб не сбилась я с пути,

  Beantwoorden
 • 5 december 2019 om 22:34
  Permalink

  Наша служба транспортировки была основана с целью, чтоб нашим клиентам было практично. У нас знаменитой корпорации ОАО Ажищенков Ногинск имеется штат рассыльных а также свой автопарк. Наше специализированное предприятие готово совершить доставку товара вам в комфортное время. Для этой цели вам необходимо обязательно сделаете заказ такую услугу. При таких обстоятельствах ваш товар будет доставлен максимально быстро и точно. Можно рассчитывать на отменное качество печати, персональные решения и своевременное сопровождение.
  пакет пвд

  Свыше 12 лет знаменитого холдинга ЗАО ТАГИ Сочи помогает предприятиям
  в многообразных направлениях промышленности находить идеальные решения для упаковки своей продукции. Специализированный холдинг ценит технологические новинки, уклон на партнера и стремление к беспрерывному усовершенствованию. Немалый ассортиментный выбор продукции ( пакеты с плоским дном), позволяют реализовать желания самых строгих партнеров. Доставка товара производится в самый разный район нашей страны.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *