Het grootste kennisfestival van Noord-Nederland

Vijf jaar geleden zaten twee vrienden uit Deventer op LowLands te luisteren naar sprekers die filosofische vraagstukken voorlegden. Ze vroegen zich af wat er zou gebeuren als ze de sprekers het hoofdprogramma van een festival zouden maken en bedachten zo het Grootste Kennisfestival van Nederland.   

Twee jaar geleden was de eerste Noord-Nederlandse versie van dit festival en op 26 september vindt de tweede editie plaats op het Suikerunieterrein, hier in Groningen. De afgelopen jaren was dit festival vooral gericht op de zakelijke markt, maar nu worden ook de studenten erbij betrokken. Henk Pieter Bouma, organisatie van het festival: ‘In de wereld van bedrijven heb je veel symposia en congressen, maar die zijn vrij serieus. Dit festival is ook voor de zakelijke markt, maar dan in een speelse omgeving. Mensen komen niet voor koffie, maar drinken een biertje.’

Het festival begint om één uur ’s middags, maar ’s ochtends is er een speciaal programma voor studenten. Bouma: ‘De jongeren zijn de werkenden van de toekomst. Er verandert veel in de maatschappij en er is sprake van een burn-out economie. Het thema van het festival is innovatief organiseren. Dat gaat over alles dat invloed heeft op de omgang binnen een organisatie en hoe we organiseren met elkaar. Organisaties zijn nu bijvoorbeeld allemaal veel minder hiërarchisch dan vroeger.’ 

Het doel van het festival is iedereen inspireren en nieuwe ideeën geven die ze mee kunnen nemen naar hun werk en omgeving, om daarmee wat gelukkiger te zijn. Op het festival komen 80 sprekers met verschillende invalshoeken rondom het thema. Henk Pieter Bouma geeft ons een paar aanraders:

Kees Klomp schrijft en spreekt veel over de betekeniseconomie. Als bedrijf moet je nadenken over je doel en impact op de maatschappij. Wat wil je betekenen voor de maatschappij?

Wilbert van de Kampvan Oma Post. Hij heeft een app ontwikkeld waarmee je simpel een persoonlijke kaart kan sturen via de post om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Zijn verhaal gaat over hoe hij zelf in het leven staat en wat hij doet om de wereld een stukje mooier te maken. Onlangs zijn ze in Groningen van start gegaan met lokaal kiloschuiven. Het in contact brengen van boeren en restauranthouders door middel van veilingen zodat het allemaal wat lokaler wordt.

Voor meer info over het Kennisfestival: https://hetgrootstekennisfestivalvannoordnederland.nl