Kabinet trekt renteverhoging op studielening terug!

Het kostte meer dan 100.000 handtekeningen en boze Eerste Kamerleden, maar het is gelukt: de rente voor het leenstelsel gaat niet omhoog!

Psychologische druk, ‘leenangst’ of helemaal niet meer willen studeren: het leenstelsel bezorgt een hoop studenten grote zorgen. Het wetsvoorstel voor een renteverhoging krijgt dan ook al een jaar hevige weerstand vanuit vakbonden en studentenorganisaties. Nu is dan eindelijk de kogel door de kerk: het plan gaat niet door.

Wat was het voorstel?
Het nieuwe voorstel voor renteverhoging op de studielening zou betekenen dat de rente niet meer afhangt van de vijfjaarsrente, maar van een tiensjaarsrente. Hierdoor zou de studieschuld ongeveer 5000 euro hoger worden en in 2060 een bedrag van 266 miljoen voor de staatskas opleveren. Kassa!

Minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, zag dit wel zitten en probeerde bezwaren tegen dit stelsel weg te nemen. Volgens haar zou dit wetsvoorstel het hoger onderwijs niet ontoegankelijker maken, omdat niemand meer terug hoeft te betalen dat hij of zij kan. Afgestudeerden hoeven immers niet meer terug te betalen dat 4% van het inkomen boven het minimumloon en de resterende schuld wordt na 35 jaar kwijtgescholden. Ook is er nog de aanvullende beurs voor studenten die dat nodig hebben.

Zorgen
Toch was D66 bang dat een hogere rente meer jongeren af zou schrikken om te gaan studeren. Daarnaast zou het ook kunnen bijdragen aan meer stress voor studenten. Studentenorganisaties en vakbonden maken zich met dezelfde zorgen al een jaar hard tegen dit wetsvoorstel.

Tijdens het debat op 28 mei, na felle reacties van Eerste Kamerleden, heeft de minister besloten het wetsvoorstel toch terug te nemen. Nu heeft het kabinet besloten de wet in te trekken. Voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond Carline van Breugel: ‘Dit is een heel belangrijk signaal van de politiek naar studenten. Sinds het leenstelsel dwingen we studenten om schulden te maken, we gaan hen hier niet ook nog voor straffen met een hogere rente.’

Opgelucht ademhalen
Bij de Landelijke Studentenvakbond wordt een feestje gevierd. Van Breugel: ‘We hebben het afgelopen jaar heel hard gestreden tegen de renteverhoging. Nu dit is gelukt kunnen studenten opgelucht adem halen, dit scheelt hen namelijk zo’n vijf duizend euro!.’

Nouschka van der Meij

Nouschka van der Meij

Ik leef voor kunst in elke vorm. Daarom studeer ik voor zelfstandig kunstenaar aan de kunstacademie, en mag ik voor de SK vaak naar de opening van exposities om foto’s te maken en recensies te schrijven. Al drie jaar maak ik deel uit van deze bijzondere groep studenten en mag ik genieten van al het moois dat we samen maken.