Wie mooi wil zijn moet pijn lijden

Door: Maike van Eldert en Kathelijne Tijms

Vans, Dr. Martens, Converse, Superga en nog zoveel andere merken voegen tegenwoordig een nieuwe dimensie toe aan hun sneaker of laars: de plateauzool. Half Groningen loopt met deze uitbreiding van hun zool. Waar komt dit opeens vandaan?

Deze trend komt niet uit de lucht vallen. De roots liggen in de nineties, de tijd van de Spice Girls. Het valt haast niet te missen als je een blik werpt op het straatbeeld: de jaren ’90 zijn terug van weggeweest.

Comfortabel is de plateauzool in veel gevallen niet, het struikelgevaar is in hoge mate aanwezig. Je schoen kan niet meebuigen wanneer je loopt en daardoor lijk je zo nu en dan ook een beetje platvoeterig. Toch zijn de sneakers hip, stoer en het maakt je natuurlijk net die paar centimeters langer. Wie mooi wil zijn moet pijn lijden zeggen ze toch?

De plateauzool is niet de enige trend uit de nineties die opnieuw leven ingeblazen krijgt. Overal waar je om je heen krijgt zie je massaal trends terugkeren. De afgelopen jaren waren dat voornamelijk dierenprints, de flared broek, de Levi’s 501 jeans en sportmerken zoals Kappa, Lotto en Champion. Kocht je vijf jaar geleden deze sportmerken nog voor een tientje bij de Scapino, nu zijn ze voor minstens het driedubbele bedrag in alle kledingwinkels en webshops te koop.

Sinds de zomer van 2018 lijken er nog meer trends uit hun dood op te staan. Denk aan de tie-dye print, de scrunchie, de biker short, opvallende haaraccessoires en neonkleuren. Een aantal van deze trends zou je eerst misschien voor geen goud willen dragen, maar binnen de kortste keren loopt toch iedereen er mee.  

Mocht je nou geen idee hebben waar dit allemaal over gaat of wil jij in de zomer van 2019 ook rondstruinen op festivals in deze kekke outfitjes? Wij lopen een aantal trends bij langs en zullen de do’s en don’ts voor jullie op een rijtje zetten.

De ‘scrunchie’ bijvoorbeeld, bijna elke meid heeft er wel een aantal in haar kast liggen. Als je deze trend gemist hebt, dit zijn grote haarelastieken met stof in veel verschillende kleuren. Of je het nu draagt als armband of waarvoor het ding daadwerkelijk bedoeld is, het is zacht en het is in: dus je doet mee aan de trend. Tip: hou het bij één om je arm of in je haar. Don’t overdo it!

Nog zo’n beruchte trend is de biker short. Menig fanatiek wielrenner weet niet wat hem of haar overkomt en hoeft straks geen nieuwe zomergarderobe meer aan te schaffen. Neon geel, neon roze of slangenprint, het kan allemaal. Het zal vast comfortabel zitten, maar of het nou echt wat doet voor het oog? Daar zijn de meningen nog over verdeeld. Leuk feitje: prinses Diana is degene die gestart is met deze trend. We zijn haar eeuwig dankbaar. Toch?

Ook in de jaren negentig ontdekt: de tie-dye print. Lekker vrolijk en kleurrijk of gewoon grijs met wit, het liefst zoveel mogelijk gekke kleuren door elkaar. Mocht je nou geen geld hebben voor al deze trends? Deze tie-dye print maak je heel eenvoudig zelf. Het enige dat je nodig hebt is een oud T-shirt en wat verf. Bovendien heb je in de zomervakantie genoeg tijd voor een leuke DIY (do-it-yourself: https://www.tiedyeyoursummer.com/Technique/spiral-tie-dye-technique).

Tot slot nog een laatste, vooral opvallende, trend. Voor wie er altijd al bij had willen lopen als een levende glow-stick: it’s your time to shine, want de neon-kleuren zijn niet meer weg te denken uit de modebladen. Combineren kan je leren: een fluorescerende roze pantalon met een felblauwe cat eye zonnebril, ga ervoor!

Zijn deze trends nou niets voor jou? Wees niet getreurd, wij zijn ervan overtuigd dat over een paar jaar de fifties weer helemaal de shit zijn. Dan kun jij met een gerust hart het bloemenjurkje van je oma uit de kast trekken!