Actueel

Europese verkiezingen 2019

Nexit! Stem PVV! SP, Brussel niet de baas! Jezus JA, Superstaat NEE!

Je hebt ze vast al zien staan, de Europese Parlementsverkiezingsposters. Volgens de peiling gaat de stemopkomst hoog zijn. Dit komt door de uitgesproken standpunten van de partijen die meedoen, zoals Forum voor Democratie. Waarvoor we stemmen, daar is nogal wat verwarring over. 

Bron: Meest recente peiling van I&O Research

Op 23 mei worden in Nederland de Europese parlementsverkiezingen gehouden. De opkomst was altijd laag, maar zolang wij een deel zijn van de EU zijn de verkiezingen niet iets wat we aan ons voorbij moeten laten gaan. Dit is het enige moment waarop wij als kiezers rechtstreeks onze mening kunnen geven over de huidige koers van de EU en dat lijkt door te dringen. Uit een onderzoek van I&O Researchlijken we dit jaar een opkomst van maar liefst 54% te gaan bereiken

Een reden voor de hoge opkomst zijn de uitgesproken meningen van de partijen die meedoen. Uit eerdergenoemd onderzoek blijkt namelijk dat bijna de helft van de Nederlandse kiezers ontevreden is over de huidige koers van de EU. Iets meer dan een kwart van de kiezers ziet het echt niet meer zitten om in de EU te blijven. Volgens de peiling hebben de VVD en Forum voor Democratie de meeste kans om de grootste te worden, met GroenLinks op de hielen.

De Nederlandse partijen zijn het over twee punten eens: de maandelijkse verhuizing naar Straatsburg (oost-Frankrijk) moet stoppen en er mag wel wat meer transparantie in de EU-subsidies die naar landen gaan. Ieder jaar vertelt Nederland met een Nationale Verklaring wat wij met dat Europese subsidiegeld hebben gedaan. Wij zijn vrijwel het enige land dat dit doet en daar moet volgens alle Nederlandse partijen verandering in komen.

Het grootste punt van frictie tussende Nederlandse partijen is of de belasting nog nationaal geregeld moet worden. Vooral multinationals plukken hier namelijk de vruchten van, maar een Europees geregeld belastingstelsel zou betekenen dat we als land een stukje soevereiniteit inleveren.

Een ander belangrijk frictiepunt: de nationale veto’s. Besluiten moeten in de EU unaniem genomen worden en daardoor is het moeilijk om nieuwe plannen aan te nemen. Sommige partijen vinden dit vetorecht belangrijk, maar vinden dat dit voor bepaalde onderwerpen niet mag gelden. Andere partijen vinden dat er genoeg moet zijn aan een meerderheid om een voorstel aan te nemen. 

Nog zo’n vaag punt: wie zijn eigenlijk die lijsttrekkers van de partijen Daar is verwarring over. Zo denkt een deel van de VVDers dan Frans Timmermans (PvdA-Spitzenkandidat) hun lijsttrekker is en denken sommige Groenlinksstemmers dat Marcel de Graaff (PVV-lijsttrekker) hen vertegenwoordigt. 61% van de ondervraagden heeft helemaal geen idee wie de lijsttrekker van hun voorkeurspartij is. 


₁: Partij wil euro opsplitsen in noordelijke en zuidelijke munt
₂: Partij wil uit de Europese Unie/euro
₃: Onder voorwaarden
₄: Partij wil afschaffing van de Commissie

Bron: Business Insider 25 jan 2017

Oké, een hoop onduidelijkheid dus. Daarom hieronder een lesje ‘hoe werkt het in de EU, om je helemaal klaar te stomen voor 23 mei. 


Hoe werkt het in de EU?

Binnen de EU zijn drie belangrijke organen: het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Raad van de Europese Unie. 

Wij kiezenmet zijn allen de leden van het Europees Parlement. Deze leden kiezen op hun beurt de lezen van de Europese Commissie. 

De Europese Commissie zit vol met eurocommissarissen. Deze commissarissen hebben ieder een eigen portefeuille (Handel, Klimaatactie en Energie) en doen vanuit het belang van de hele EU wetsvoorstellen.

Deze wetsvoorstellen gaan naar het Europees Parlement. Het Europees Parlement bestaat uit door ons gekozen leden die zich aan hebben gesloten bij een van de acht fracties (een soort partijen) in het parlement. Er zijn geen coalitie en oppositie, maar per onderwerp proberen individuen een meerderheid te krijgen. Je eigen fractie is vaak een goede basis, maar op sommige punten kan ook daar onenigheid zijn en moet je het van andere fracties hebben. Het parlement kijkt naar het wetsvoorstel en doet aanpassingen. 

Daarna nemen het Parlement en de Raad van de Europese Unie samen een beslissing over het ingediende voorstel.

Fracties 

De leden van het parlement mogen we dus kiezen. Zij worden per land verkozen, maar kunnen zich binnen het parlement aansluiten bij een Europese fractie die het dichtst bij de eigen belangen komt.  GroenLinks heeft zich bijvoorbeeld aangesloten bij de Groenen, een fractie die veel bezig is met hel milieu. Samen kunnen ze zo veel meer bereiken. Politieke partijen sluiten zich voor de campagne vaak al aan bij een fractie of geven aan dat ze een nieuwe fractie willen vormen. Om een fractie te vormen moet deze minstens 25 leden tellen en minstens 25% van de lidstaten vertegenwoordigen. Op dit moment zijn er acht fracties. 

Overzicht fracties:

Bron: Flourish team

Europese Volkspartij (christendemocraten)  

‘Europe needs to re-assert itself and defend its values. To do so, we need to keep the European Union together. And we need to work towards a better, more ambitious Europe.’

Nederlandse partijen aangesloten: CDA

Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten in het Europees Parlement  

‘We want a fairer society for everyone, where we work together to build a more sustainable way of life. We want to put in place a new social contract at the heart of Europe. We want to preserve our planet for future generations, for our children.’

Nederlandse aangesloten partijen: P.v.d.A.

Europese Conservatieven en Hervormers  

‘EUROREALISTS, not anti-European’

Nederlandse aangesloten partijen: FvD, ChristenUnie-SGP

Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa  

‘We must fight for reform, but not let it be destroyed. The reality is if the EU didn’t exist, we would have to create it. Because no single country can respond to climate change, international terrorism and ensure that globalisation delivers for everyone.’

Nederlandse aangesloten partijen: D66, VVD

Europees Unitair Links/Noords Groen Links  

‘We are fighting for more and better jobs and educational opportunities, for social security and social solidarity, for a respectful way to deal with our earth and its resources, for cultural exchange and diversity, for sustainable economic development and for a consistent and strong peace policy. These must constitute, from our point of view, the ultimate goals of the European integration process.’

Nederlandse aangesloten partijen: SP, PvdD

De Groenen/Vrije Europese Alliantie  

‘The Green group strives to make Europe the global leader in terms of environmental protection, peace and social justice, fair globalisation, and in the fight for human rights.’

Nederlandse aangesloten partijen: GroenLinks, Piratenpartij

Europa van Vrijheid en Directe Democratie  

Deze partij heeft geen Nederlandse partijen aangesloten.

Europa van Naties en Vrijheid  

‘Onze Europese culturen, onze waarden en onze vrijheid worden bedreigd. Zij worden bedreigd door de verpletterende en dictatoriale macht van de Europese Unie. Zij worden bedreigd door massa-immigratie, door open grenzen, door de Euro: een ‘one size fits none’ munt.’

Nederlandse aangesloten partijen: PVV

Er is ook een nieuwe fractie opgericht: Volt.

‘A movement committed to strengthening the Europe we all share.’

Nederlandse aangesloten partijen: Volt

Als je 23 mei met je rode potloodje in het stemhokje staat kies je een persoon die ons in het Europees Parlement gaat vertegenwoordigen. Je kiest dus niet voor een van de fracties, maar het is wel goed om te weten in welke fractie jouw persoon terecht gaat komen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.