De Vrije Student: “betaal per vak”

Van 13 tot en met 17 mei vinden de Universiteitsraad-verkiezingen plaats. Vorig jaar deed de Vrije student hier voor het eerst aan mee en je kent ze waarschijnlijk van de pakkende slogan ‘Maak ‘m hard voor Nard’. Dit jaar lezen hun posters ‘Stem voor flexibel studeren’, ‘Voor een duurzame universiteit’ en ‘Voor een innovatieve universiteit’. Zo belichten ze gelijk de drie belangrijkste standpunten van de Vrije Student. Ik sprak met Dylan Gerding, de huidige lijsttrekker van de studentenpartij.

Wat zijn jullie belangrijkste standpunten?
We hebben drie kernstandpunten. Het eerste is flexibel studeren. Dat houdt in dat je per vak betaalt. Het is tegenwoordig namelijk heel belangrijk om iets naast je studie te doen. Dus wanneer je van tevoren al weet dat je maar 30 punten gaat halen, omdat je een bestuursjaar of stage gaat doen, dan zou je alleen voor die vakken die je volgt hoeven te betalen. Als je nu maar een aantal vakken wilt volgen moet je toch het volledige collegegeld van 2000 euro betalen. Ik vind dat studenten hun eigen pad moeten kunnen gaan.

Verder zetten we in op innovatief studeren. Wij vinden dat de mogelijkheden die de huidige tijd biedt, zoals online colleges en readers, ten volle benut moeten worden. Zodat je tijdens je treinreis naar je stage het hoorcollege van die ochtend kunt kijken.

Ten derde willen we dat de universiteit een stuk duurzamer wordt, omdat daar nog heel wat stappen te zetten zijn en wij vinden dat de universiteit daarin moet voorlopen.

Wat willen jullie duurzamer zien worden aan de universiteit?
De universiteit heeft ontzettend veel gebouwen en dat zijn over het algemeen oude, tochtige gebouwen in slechte staat. Wij willen dat die gebouwen, als ze gerenoveerd moeten worden, meteen energieneutraal of zo duurzaam mogelijk worden gemaakt.

Op andere vlakken gaat ook nog heel veel mis, zoals papierverspilling. Voor vakken moet ik vaak readers en werkboeken kopen en die zijn altijd op papier. Dan krijg je 250 geprinte A4tjes en daar zit ik helemaal niet op te wachten. Ik heb dat veel liever gewoon digitaal, dat is veel duurzamer. Het is jammer dat je bij het bestellen van die klapper niet de optie krijgt van een digitale versie.

Er is aardig wat overlap in de standpunten voor de partijen. Waarin onderscheidt de Vrije Student zich van de andere partijen?
Er zijn zeker overeenkomsten tussen wat de partijen willen, maar er zitten wel redelijk wat accentenverschillen in. Wij zijn de enige die zich echt actief hard maken voor flexibel studeren. Daarbij heeft Nard, die dit jaar namens de Vrije Student in de U-Raad zit, van duurzaamheid écht een thema gemaakt in het strategisch plan van de RUG. We willen ons graag onderscheiden door ons actief op die onderwerpen in te zetten.

Wat bedoel je met actief? Zijn er veel dingen die niet actief worden gedaan in de raad?
Op dit moment zie je de mensen die in de U-Raad zitten alleen tijdens de verkiezingstijd. Als ze eenmaal in de raad zitten hoor je er niks meer van. Wat er nou precies gebeurt en of er concrete resultaten worden geboekt, dat blijft allemaal maar vaag en dat moet veranderen.

Je moet ervoor zorgen dat studenten meer het idee krijgen dat ze invloed hebben met hun stem. Ook moet het duidelijker worden wat het effect is van wat de U-Raad-partijen doen. Ik vind het jammer dat veel van de dingen die in de raad gebeuren niet goed onder de aandacht worden gebracht. Dat zou veel meer en beter gedaan moeten worden.

Op welke manier zou je dat willen veranderen?
Door mensen er door het hele jaar meer bij te betrekken. Je moet mensen actief benaderen en op social media plaatsen wat je allemaal aan het doen bent. Zo kun je de betrokkenheid bij de U-Raad ook verhogen. We hebben namelijk wel degelijk invloed en het maakt echt uit of je mij in de raad hebt zitten, of iemand van DAG. Dat is een wezenlijk verschil, zowel qua ideeën als qua mindset. Volgens mij is het heel belangrijk dat studenten een vertegenwoordiging hebben die ook past bij het algehele studentenbeeld en dat bereik je niet op het moment dat maar 20% van de studenten komt stemmen.

Wat wil je dit jaar bereiken in de raad?
Opnieuw flex studeren op de agenda zetten. Dit is een proef die op een aantal universiteiten, zoals die van Amsterdam, succesvol wordt toegepast, maar de RUG doet helaas nog steeds niet mee.

Ook wil ik zien dat er meer wordt gedaan aan onderwijsinnovatie. Harvard en Oxford zetten bijvoorbeeld colleges online die je gewoon kunt volgen. Het zou goed zijn als de RUG deze colleges zou betrekken bij zijn vakken.

Flex studeren staat bij mij wel op 1. Ik ben tevreden op het moment dat we op deze universiteit eindelijk flexibel studeren invoeren. Je moet natuurlijk wel realistisch zijn en ik weet niet of dat in één jaar gaat lukken, maar de universiteit moet er wel actief mee aan de slag. De universiteit moet de ruimte geven aan studenten die hun studiejaar anders in willen richten. Dat geluid wil ik laten horen.

Maakt het uit op wie van jullie kandidatenlijst we stemmen?
We hebben 60 hele goede, diverse kandidaten van filosofie tot fiscaal recht. Kijk vooral naar iemand die op je eigen faculteit actief is, dat zou ik adviseren. Mocht je echt niet weten op wie je zou moeten stemmen dan is er altijd nog de nummer één op de lijst.
Alle standpunten van de Vrije Student vind je hier. Houd de site in de gaten voor interviews met de andere partijen die meedoen aan de U-Raad-verkiezingen.