Lijst Calimero: “studiepunten voor je bestuursjaar”


Van 13 t/m 17 mei is het weer zover: alle studenten mogen stemmen voor de Universiteitsverkiezingen. Aangezien niemand eigenlijk precies weet wat het is en waar je dan op moet stemmen, spraken wij voor jullie de lijsttrekkers van de studentenpartijen. Vandaag is Lijst Calimero aan de beurt. De Calimerootjes draaien inmiddels al veertien jaar mee in het vak. Lang genoeg om een dichtgetimmerd verkiezingsprogramma te hebben, zou je zeggen, dus tijd om dat eens goed uit te vragen.

Het is bijna zover jongens. Hoe gaat de campagne tot nu toe?
Ja, heel goed! We hebben een super goed team, iedereen heeft er heel veel zin in, dus we gaan knallen volgende week! We hebben heel veel nieuwe punten dit jaar, maar we bouwen ook nog steeds voort op doelen die de voorgaande fracties hebben gesteld.

Vertel, waarom moeten we Lijst Calimero stemmen? Wat zijn jullie belangrijkste standpunten?
We hebben een hele lijst met standpunten natuurlijk. Maar dit zijn een paar erg belangrijke:

 • Het welzijn van studenten
  Studenten ervaren steeds meer stress door de toegenomen druk om te presteren: nominaal afstuderen, een bestuursjaar, commissies, sporten, studenten hebben het idee dat er veel van ze wordt verwacht. Wij vinden het heel belangrijk om goed om te kijken naar de mentale gezondheid van studenten. Een voorbeeld is bijvoorbeeld het toekennen van extra-curriculaire ECT’s voor extra-curriculaire activiteiten, zoals een bestuursjaar. Zo kun je toch je bestuursjaar doen, maar hoef je niet bang te zijn dat dit ten koste gaat van je studie. Wij willen dat het mogelijk wordt om ECT’s te krijgen voor bijvoorbeeld een bestuursjaar, zodat dat door de universiteit officieel erkend wordt als een leerzaam en waardevol project. Dat is ook heel waardevol voor internationale studenten. In het buitenland zegt een commissiejaar bij je sportvereniging op je CV niet altijd veel, maar zodra er een officiële stempel van de uni op zit, hebben internationale studenten iets om zich ook in hun eigen land mee te profileren.  

 • Duurzaamheid
  Dit kunnen hele grote projecten zijn, zoals het verduurzamen van de gebouwen van de RUG, maar we kunnen ook al hele simpele stapjes zetten die al een verschil kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan de korting die je nu in veel RUG kantines nu op je koffie krijgt als je je eigen beker meeneemt. Het zijn kleine dingen die je eenvoudig kunt realiseren en waarmee je toch het verschil maakt. Daar willen wij ons voor inzetten.

 • Inclusiviteit
  We maken ons hard voor een universiteit waarin alle studenten zich thuis voelen, ook studenten met een functiebeperking. Dat kan echt van alles zijn: het vertalen van essentiële informatie naar het Engels voor internationale studenten, een goed beleid rondom studenten met dyslexie of het aanbieden van een vak gebarentaal voor wie dat interessant vindt.
 • interdisciplinariteit
  We vinden het belangrijk dat studies met elkaar gaan samenwerken, zodat studenten van elkaar leren en elkaar versterken. Denk bijvoorbeeld aan interdisciplinaire minoren of learning communities, waarin je met studenten uit andere richtingen samen aan een interdisciplinair probleem werkt.

Wat is jullie doel voor het komende jaar?
Er zijn heel veel dingen die volgens ons eenvoudig te realiseren zijn, maar die er nog steeds niet zijn. Dat zijn dingen die makkelijk aan het eind van het jaar geïmplementeerd zouden kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het openstellen van de kelder onder de UB voor fietsen van studenten, dubbele monitoren bij de pc’s in de UB, dat soort dingen. Maar we blijven natuurlijk ook hard werken om onze langetermijndoelen te behalen.

De universiteitsverkiezingen zijn niet bepaald bekend onder studenten.Waarom moeten we überhaupt stemmen?
Het is als student altijd belangrijk om je stem te laten horen. Zo krijgt de universiteit een beter beeld van wat studenten willen en wat niet. Die medezeggenschap moet echt bij de studenten blijven liggen, of het nu op facultair of universitair niveau is. Zo kunnen we ervoor blijven zorgen dat de uni aan de eisen van de studenten blijft voldoen. Dus ik zou zeggen: kijk goed welke partij het beste bij jou past. Doe onderzoek, bedenk waar je voor staat en laat je stem horen.