Hacken tegen wereldproblemen

De grootste Hackathon ter wereld in Groningen

In het donker speelt een klein orkest zacht, terwijl projecties van UFO’s over de muren glijden. Vol spanning wachten we in de grote hal van de Suikerfabriek op de opening van de grootste hackaton ter wereld. Overal om mij heen flikkeren computerlichtjes als het orkest, ondersteund door schitterend fel licht, losbarst.

Afgelopen vrijdag opende de derde editie van de Odyssey Hackathon (vroeger de Dutch Blockchain Hackathon). 100 Internationale teams krijgen 48 uur om oplossingen te bedenken voor 20 verschillende complexe sociale problemen. Deze problemen zijn onderverdeeld in 11 tracks en worden ingestuurd door bedrijven (Nuon), universiteiten (RUG), overheidsinstanties (DUO) en non-profit organisaties. De tracks variëren van natuurgerelateerde (Nature 2.0 en Fossil Free Future) tot meer persoonlijke onderwerpen (Rethinking Retirement en 21st Century Digital Citizenship).

We mogen de teams niet storen in hun proces, maar gelijk na de opening loopt de zaal leeg. Als ik de mensenstroom achterna loop zie ik waarom: effe roken. Dit geeft mij de mogelijkheid wat deelnemers te spreken. Een groot deel is vanuit een ander land gekomen om aan deze hackathon deel te nemen, maar ook onze eigen Hanzehogeschool wordt vertegenwoordigd. Naast studenten zijn er vooral veel professionele IT’ers, maar in sommige teams bevinden zich ook kunstenaars en managers.

Als ik rondvraag wat iedereen denkt te gaan maken krijg ik halve antwoorden: niemand heeft nog enig idee wat hun eindproduct gaat zijn. Rutger van Zuidam, de oprichter van het evenement, vertelt dat het gaat om een prototype van een oplossing waarin software een rol speelt. Het belangrijkste is dat je je visie vertaalt naar een concept en daar software bij maakt als prove of concept.

Binnen elke track werden op zondag één of meerdere teams tot winnaar gekozen. Binnen Nature 2.0 was één van de winnaars bijvoorbeeld Kryha. Hun oplossing was om artificiële natuurlijke selectie te creëren om daarmee machines te bouwen die een betere planeet bouwen, of een andere planeet geschikt te maken voor leven. Op maandag presenteerden de teams hun ideeën aan investeerders, om ze wellicht werkelijkheid te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.