Actueel

Even opfrissen voor het laatste seizoen Game of Thrones

Game of Thrones is een serie waarin er geen echt “goed” of “kwaad” bestaat. Dat maakt de serie ook zo verrassend. Geen enkel leven is zeker, dat bleek al in seizoen 1, toen goedzak Eddard Stark werd onthoofd. Het einde ligt open, iedereen kan winnen in het laatste seizoen, dat op 14 april begint. De vraag is alleen: wie? De Studentenkrant zet alles wat er gebeurd is nog even voor je op een rijtje, zodat je goed voorbereid aan het achtste seizoen kunt beginnen.

Allereerst even wat achtergrondinformatie, zodat je weet waar het allemaal begon. Na de rebellie die de machtige Targaryen-dynastie ten val bracht is Robert Baratheon koning geworden van Westeros. Jaren later wordt zijn “Hand of the King”, Jon Arryn, vergiftigd door zijn vrouw, die daartoe is overgehaald door Petyr “Little Finger” Baelish.

Little Finger stort zo Westeros in een enorme oorlog. Zijn doel is om zichzelf door de chaos die ontstaat omhoog te werken en koning te worden. Hij slaagt hier aardig in en werkt zich uiteindelijk op tot Heer van de Vallei. In seizoen 7 wordt hij echter door Bran en Sansa Stark ontmaskerd als degene bij wie alle ellende is begonnen en terechtgesteld.

Arya Stark

Arya is de jongste dochter van Eddard “Ned” Stark en Catelyn Stark. Wanneer haar vader in King’s Landing wordt onthoofd ontvlucht ze samen met Yoren (van de Night’s Watch) de stad. Enige tijd later wordt ze gevangengenomen door een groep Lannistersoldaten die haar naar Harrenhal brengen, waar Tywin Lannister op dat moment oorlog voert.

In Harrenhal raakt ze semi-bevriend met de Faceless Man Jaqen, die van grote invloed zal zijn op haar verhaallijn. Na haar ontsnapping uit Harrenhal sleurt Sandor Clegane (the Hound) Arya overal en nergens mee naartoe. Uiteindelijk wordt Clegane verslagen door de vrouwelijke ridder Brienne of Tarth, waarna Arya ontsnapt naar Braavos.

In Braavos wordt Arya met veel pijn en moeite opgeleid tot lid van de Faceless Men, een soort moordenaarsgilde. Wanneer ze terugkeert in Westeros vermoordt ze met haar nieuwe vaardigheden Walder Frey en zijn gehele familie, uit wraak voor de Red Wedding, waarbij Frey Arya’s broer Robb en haar moeder Catelyn vermoordde.

Hierna reist ze naar Winterfel, waar ze wordt herenigd met haar nog levende familie: Jon, Sansa en Bran.

Jon Snow

Wanneer Ned Stark naar King’s Landing vertrekt, sluit Jon, zijn bastaardzoon, zich aan bij de Night’s Watch. Tijdens een rit ten noorden van de Muur wordt hij gevangengenomen door de Wildlingen, hij weet echter het vertrouwen te winnen van Mance Rayder, King-Beyond-the-Wall, en klimt met een stel Wildlingen over de Muur heen.

Jon ontsnapt aan de Wildlingen en keert terug naar Castle Black, waar hij, na de aanval van the Free Folk te hebben afgeslagen met hulp van Stannis Baratheon, wordt verkozen tot Bevelhebber van de Night’s Watch.

Nadat hij een groot deel van de Wildlingen de Muur heeft laten passeren om hen te beschermen tegen de White Walkers, wordt hij verraden en vermoord door enkele broeders van de Night’s Watch. De rode priesteres Melisandre wekt hem echter weer tot leven, waarna Jon de muiters terechtstelt.

Na een bloederige veldslag tegen de wrede Ramsay Bolton, die wordt gewonnen doordat Jon hulp krijgt van de ridders van de Vallei, te hulp geroepen door Sansa, wordt Jon gekozen tot koning van het Noorden.

In seizoen 7 sluit hij een bondgenootschap met Daenerys en komt Bran erachter dat Jon eigenlijk geboren is als Aegon Targaryen en daarmee de beste claim heeft voor de troon van Westeros.

Cersei Lannister

Wanneer koningin Cersei erachter komt dat haar man Robert Baratheon op het punt staat uit te vinden dat haar drie kinderen bastaarden van haar en haar tweelingbroer Jaime zijn, ensceneert ze zijn dood en zorgt ze dat haar oudste zoon Joffry koning wordt.

Wanneer Joffry wordt vergiftigd (door Olenna Tyrell en Petyr Baelish), komt Cerseis zoon Tommen op de troon. Om haar eigen macht te verstevigen legt ze het aan met de High Sparrow, een religieuze fanaticus, en bewapent zij zijn volgelingen. Dit pakt volledig verkeerd uit wanneer Cersei zelf in de cel wordt geworpen om te boeten voor haar zonden.

Na een naakte boeteloop neemt Cersei wraak door de Sept van Baelor (een soort kerk) te verwoesten. Tommens echtgenote Margaery is daar ook tijdens de explosie en uit verdriet springt de jonge koning uit het raam. Cersei wordt vervolgens tot koningin gekroond.

Haar greep op de troon is echter niet sterk. Van alle kanten wordt ze belaagd door haar vijanden. Wanneer Jon en Daenerys Cersei proberen over te halen tot een wapenstilstand om de White Walkers te kunnen verslaan, gaat zij daar in eerste instantie op in. Later wordt onthuld dat Cersei alleen maar wacht tot de anderen gestreden hebben, waarna zij zelf de verzwakte winnaar zal willen verslaan.

Daenerys Targaryen

Daenerys is de laatste overlevende van het huis Targaryen nadat haar oudere broer Viserys haar uithuwelijkt aan de Dothraki Khal Drogo in ruil voor een leger en diens belofte Westeros te veroveren, wat slecht afloopt voor Viserys. Drogo sterft en wanneer Daenerys zijn lichaam verbrandt, kruipen drie draken uit hun ei.

Na omzwervingen komt Daenerys terecht in de Slavenbaai, waar zij verschillende steden “bevrijdt” en ontdoet van slavernij. Met haar leger van gecastreerde elitesoldaten neemt zij de steden in en ze besluit als koningin te regeren over Mereen.

Al snel wordt duidelijk dat de oude heersers niet zomaar meegaan in haar plannen. De guerrillaopstand mondt uiteindelijk uit in een grootscheepse aanval op de stad Mereen, maar Daenerys weet die met behulp van haar draken en een enorme horde Dothraki af te slaan.

Met de schepen van Yara Greyjoy zeilt Daenerys met haar leger naar Dragonstone. De eerste stap op weg naar haar verovering van Westeros. Wanneer Jon Snow haar hier op komt zoeken om hulp te vragen tegen de White Walkers weifelt Daenerys in eerste instantie.

Tijdens een reddingsmissie ten noorden van de Muur wordt één van Daenerys draken gedood door de Night King. Hierna zweert Daenerys Jon te helpen de White Walkers te verslaan. Vervolgens hebben ze seks.

Tyrion Lannister

De Dwerg is de jongere broer van Cersei en Jaime Lannister. Hij is een alcoholist met een scherpe tong en behoorlijk slim. Als Hand van de Koning voor Joffry verdedigt hij King’s Landing tegen de aanval van Stannis Baratheon. Hierbij wordt hij echter aangevallen door een van Cerseis mannen, die hem bijna doodt.

Hij wordt gedwongen met Sansa Stark te trouwen en wanneer Joffry op zijn bruiloft wordt vergiftigd, wordt Tyrion door Cersei beschuldigd. Na een rechtszaak en een “trial by combat”, die wordt verloren door Tyrons kampioen Oberyn Martel, helpt Jaime zijn kleine broertje te ontsnappen. Maar eerst schiet Tyrion nog zijn vader Tywin Lannister dood terwijl die op de pot zit.

Tyrion ontsnapt naar het andere continent, Essos, waar hij zich aansluit bij Daenerys en haar raadgever wordt. Wanneer het hele Targaryen-circus naar Westeros gaat, is Tyrion degene die Daenerys aanraadt om een bondgenootschap aan te gaan met Jon Snow.

Bran Stark

Nadat Bran door Jaime Lannister uit een toren wordt gegooid omdat hij hem met Cersei heeft zien seksen, is hij voor het leven verlamd vanaf zijn middel. Samen met de goedaardige halfreus Hodor en Jojen en Meera Reed reist hij naar het noorden om daar de Three Eyed Raven te vinden.

Zodra hij die gevonden heeft, wordt hij opgeleid om zijn gave om visioenen te zien te kunnen gebruiken. Door een stomme fout van Bran wordt hij echter door de Night King gevonden voordat hij zijn training af kan maken. Vluchtend bereiken Bran en Meera de Muur.

In Winterfel wordt Bran herenigd met zijn familie. Via zijn visioenen ontdekt hij het verraad van Petyr Baelish en de oorsprong van Jon Snow als Aegon Targaryen.

Sansa Stark, Jaime Lannister en Samwell Tarly

Sansa is misschien wel het meest ongelukkige karakter uit de serie. Na de onthoofding van haar vader wordt ze getreiterd door Joffry, wordt ze gedwongen te trouwen met Tyrion, na haar vlucht uit King’s Landing wordt ze bijna gedood door haar debiele tante en om alles nog erger te maken wordt ze ook nog eens gedwongen te trouwen met de wrede Ramsay Bolton. Wanneer laatstgenoemde wordt verslagen door Jon, is Sansa vrij en verblijft ze in Winterfel.

Jaime Lannister is de beste zwaardvechter van Westeros, wat hem enorm arrogant maakt. Wanneer hij echter in gevangenschap zijn rechterhand verliest, begint dit te veranderen. Hij helpt zijn ter dood veroordeelde broer Tyrion ontsnappen en probeert Tommen en zijn familie te beschermen tegen de religieuze fanatici onder leiding van de High Sparrow. Nadat Cersei aan het einde van seizoen 7 haar ware bedoelingen bekendmaakt, walgt Jaime van haar egoïsme en hij keert haar de rug toe.

De dikke Samwell Tarly is dapperder dan hij denkt. Als broeder van de Night’s Watch doodt hij een White Walker en een kannibaal-Wildling. Hij helpt Jon om leider van de Night’s Watch te worden en vertrekt dan naar Oldtown om een opleiding tot maester te krijgen. Hier gaat hij ook op zoek naar manieren om de White Walkers te kunnen verslaan. Bij zijn aankomst in Winterfel puzzelt hij samen met Bran uit dat Jon de ware zoon is van Rhaegar Targaryen en Lyanna Stark en dat hij dus de ware erfgenaam van de IJzeren troon is.

De White Walkers

The Others zijn de doden, een leger van een soort ijszombies met schijnbaar als enige doel het vernietigen van de wereld der mensen. Zij worden aangevoerd door de Night King en kunnen alleen door wapens van Valyrisch staal, vuur en obsidiaan (dragonglass) gedood worden. Wanneer Jon Snow in Hardhome de Wildlingen probeert te redden, vallen de White Walkers aan. Een deel van de mensen ontsnapt, maar de rest wordt gedood en verandert in White Walkers.

Bran komt erachter dat de White Walkers zijn gemaakt door de Children of the Forest om hen te beschermen tegen de mensen. Wanneer Jon in het noorden is om een dode gevangen te nemen als bewijs, omringen de ondoden hem. Wanneer Daenerys met haar drie draken verschijnt, doodt de Night King één van die draken. Vervolgens wekt hij deze draak weer tot “leven” en gebruikt hij hem om de Muur aan te vallen en te laten smelten, waardoor de weg naar het zuiden open is voor zijn leger.

Anderen

Wie we ook terug gaan zien in het laatste seizoen, is Jorah Mormont, de raadgever van Daenerys, die haar verraadde, Theon Greyjoy, de broer van Yara Greyjoy en Davos Seaworth, die eerst Stannis hielp maar nu achter Jon staat. Huurling Bronn, Wildling Tormund Giantsbane en Brienne of Tarth en haar jonker Podrick Payne trekken ook ten strijde. Welke rol de kale eunuch Varys, de zeven keer tot leven gewekte Beric Dondarrion en het Wildlingenmeisje Gilly gaan spelen is nog niet duidelijk. Ook Gendry, de bastaardzoon van Robert Baratheon keert terug. Nederland is ook vertegenwoordigd: Carice van Houten is weer te zien als rode priesteres Melisandre. Het is alleen nog niet bekend of Michiel Huisman ook weer te zien is als huurling Daario Naharis.

Er staat nog veel te gebeuren in het komende seizoen; er zijn vele verhaallijnen die een einde moeten krijgen. Wij zitten er in ieder geval klaar voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.