Interview

Biercantus XXL

Een interview met de oprichter.

‘De Biercantus XXL is dé plek om samen met je vrienden te zingen en te drinken. Sleep je jaarclub, dispuut, verticale, commissie, studiegenoten, familie en vrienden mee naar de Johan Cruijff Arena voor de meest stuko avond van je leven.’

Deze tekst siert het Facebookevenement dat de vrienden Oscar Verstegen en Jur van Wamel een tijdje geleden hebben opgericht. Ondertussen staat de teller op 9.6 duizend geïnteresseerden. Ik interviewde Oscar over het ontstaan van de Biercantus XXL, die op 28 juni plaats zal vinden.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen?
We stonden in onze keuken en dachten ‘hoe vet zou het zijn om zo’n grote biercantus te hebben’. Toen dachten we eigenlijk gelijk aan de Johan Cruijff Arena. We hebben een Facebook evenement aangemaakt en daar staan nu bijna 10.000 mensen op aanwezig.

Wat gaat er gebeuren?
Bij een biercantus zitten mensen aan lange tafels, dit zou op het veld van de Arena zijn en dan wordt er gezongen onder begeleiding van een band. Iedereen krijgt ook een liedbundel en tussendoor wordt er bier gedronken. Het is nog niet helemaal rond met de Arena, maar ze denken mee over hoe we het allemaal kunnen regelen.

Welke artiesten komen er en wat gaat er gezongen worden?
Over de artiesten kunnen we nu nog geen uitspraak doen. De liedjes worden allemaal meezingers van Guus tot Hazes, maar ook Engelstalig. Denk aan Hey Jude en alles wat je kent van de normale biercantus.

Welk bier schenken jullie en hoe veel gaat er gedronken worden?
Heineken, dat is de partner van de Arena. Hoeveel? Dat ligt eraan. Het idee is dat het wel binnen de perken blijft, niet onverantwoordelijk veel. De avond zal duren van 7 tot 11.

Hoe veel mensen komen er en hoe duur zijn de kaartjes?
Er is plek voor ruim 8200 studenten. Kaartjes kosten 32,50 p.p. en 30 euro p.p. voor een groepsticket. Bier zit hier niet bij inbegrepen.

Is het alleen voor studenten?
Van mij mag iedereen komen die wil komen. Ook als je al een tijd weg bent bij een vereniging. Reünisten die 20 jaar later nog een leuke avond willen hebben met z’n allen bijvoorbeeld.

Gemeente Groningen wil de zuipcultuur in het studentenleven aanpakken. Werkt dit de zuipcultuur niet in de hand? Of moeten we dat anders zien?
Nee dat denk ik niet, want het ligt aan de mensen zelf hoeveel ze willen drinken. We willen niet uitdragen dat je hier veel te veel moet komen drinken, maar veel meer inzetten op de gezelligheid en de muziek. Drank is hier ook niet per se nodig om het leuk te maken.

Ons idee is om met het organiseren van de Biercantus XXL een jaarlijks terugkerend studentenevenement te creëren. Studenten gaan wel elk jaar naar festivals, maar er is niet echt een jaarlijks studentenevenement. We hopen dat de Biercantus dat kan worden.

Klik hier om direct naar de facebookpagina van het evenement te gaan. Proost!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.