Perfectionisme

Of het nou gaat om het schrijven van een essay, of het inpakken van kado, het moet zo secuur mogelijk gebeuren en het resultaat mag dan ook niet mis zijn. Deze gedachtegang is voor mij zeer bekend terrein, en het heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen.   

De voordelen

Allereerst is het zo dat ik van mijn drang om alles zo perfect mogelijk te doen, zeker voordeel ondervind. Zo is het voor mij een stuk minder moeilijk om Netflix weg te klikken, en te vervangen voor leerstof. Wil ik het immers allemaal goed voor elkaar krijgen, moet ik er natuurlijk wel tijd in stoppen. Mijn geweten is dan ook zeer aanwezig, waardoor langer pauze nemen dan is toegestaan nauwelijks voorkomt. Hierdoor lever ik vaak dingen op tijd af, waarvan ik kan zeggen dat ik er alles voor gedaan heb en er blij (genoeg) mee ben. Mijn planning staat altijd op scherp, wat in de meeste gevallen wel voordelig is, zowel voor mezelf als voor degene aan wie ik mijn werk lever.

De nadelen

Het tevreden zijn met dingen is echter niet altijd vanzelfsprekend. In mijn hoofd kan het namelijk altijd beter. Dit resulteert vaak in heel veel stress. Alles moet af zijn (het uitstellen van iets is uit den boze), en het moet ook allemaal kloppen en aan alle eisen voldoen. Je begrijpt misschien wel waar dit toe leidt: mijn vrije tijd moet het vaak ontgelden. Het vinden en uitoefenen van (nieuwe) hobby’s is voor mij daardoor niet al te makkelijk. Als ik namelijk eens probeer om iets niet te doen, puur omdat ik geen zin meer heb, maar ik nog wel energie en tijd over heb, voel ik me al gauw schuldig. Er zijn zelfs avonden waarop het enige dat mij tegenhoudt om door te werken, het ‘dichtklappen’ van mijn brein is. Word ik dan altijd vrolijk van mijn werkhouding? Nou, nee dus.

Wat te doen

Hoe gek het misschien ook klinkt, wil ik niet van mijn werkhouding af (als dat überhaupt mogelijk is voor mij). Het is nou eenmaal iets wat mij kenmerkt, en wat tot nu toe over het algemeen goede resultaten oplevert. Ook al maakt het me niet altijd even vrolijk, het staat me echt niet altijd in de weg. Want laat er geen misverstand over bestaan, afspreken met vrienden en vriendinnen en tijd nemen voor mezelf is ook zeer belangrijk voor mij. Het is gewoon belangrijk een balans te vinden, en die zo goed mogelijk te behouden. Ja, daar kan ik soms nog wat aan werken, maar er is zeker sprake van een stijgende lijn.

Avatar foto

Jolien Vermeulen

Een jaar geleden besloot ik in een spontane bui om me aan te sluiten bij de Groninger Studentenkrant, en het is sindsdien een van de beste keuzes geweest die ik ooit gemaakt heb. Mijn passie voor schrijven is dankzij de SK weer aangewakkerd, en mijn studie English Language and Culture komt hier volledig tot zijn recht. Ik heb heel veel aan de SK te danken en hoop dit jaar een prachtig bestuursjaar te hebben waarin ik de SK op een hoger voetstuk hoop te plaatsen.