De grote SK-speciaalbiertjestest

Terwijl er buiten grote, witte sneeuwvlokken uit de lucht vallen, druppelen de redacteuren van de studentenkrant één voor één binnen. Hun sjaals en jassen zijn bedekt met een witte laag, maar ze grijnzen allemaal als ze binnenkomen en ik roep: “Heb je bier mee?” Allemaal laten ze me een vrolijk gekleurd flesje bier zien, terwijl ze iets roepen in de trant van: “Dit biertje is echt fantastisch lekker!”

Tripels, IPA’s en kersenbiertjes, ze vliegen ons allemaal om de oren. Nippend aan onze speciaalbiertjes, opmerkingen roepend over de ranzigheid of heerlijkheid van het biertje, stijgt het alcoholpromillage in ons bloed en zitten we giechelend de glazen alcohol weg te tikken. De uitslag lees je hieronder.

Disclaimer: De uitslag kan een vertekend beeld geven, want slechts 2 mannen proeven mee, en 4 vrouwen #kersenbierforthewin. Tevens hebben we totaal geen verstand van bier dus berust de test puur en alleen maar op de algemene mening van de redactie.

De blond biertjes

  1. La Chouffe (8%): 7,5

Geen grote verrassing dat het Chouffje een goed cijfer krijgt. “Ja, dit is gewoon een chouffje, ja”, zegt een redacteur. “Hallo, als je dat zegt, snap ik toch helemaal niks van. Weet ik veel hoe een Chouffje smaakt”, roept een andere redacteur. Hij stinkt wel: hij ruikt naar riool. Daar heeft een van de redacteuren een versje op bedacht: “hij ruikt naar riool, klinkt als een viool en laat me lopen als een mongool.” Prachtig. Maar de absolute winnaar van de blond biertjes.

  1. Graansilo blond (6%): 7,2

“Oeh, smaakt naar amber!” roept een van de redacteuren enthousiast. Anderen zijn minder enthousiast: “Het ruikt naar bier, het smaakt naar bier. Normaal bier met een blonde bite, niet meer en niet minder.” Uiteindelijk komen we tot een conclusie: het is zachter én scherper dat SKeer bier. Moeilijk uit te leggen, gewoon proeven.

  1. Brugse Zot (6%): 6

“Eh, dit proeft al een biertje dat al een uur staat”, roept een van onze redacteuren verbouwereerd. Niet zo spetterend en niet zo spannend, vinden we hem. Wel staat er een enorme schuimlaag op onze glazen. “De schuimlaag was een brug te ver”, grapt iemand.

Kersenbier

Even een fun fact tussendoor: wisten jullie dat fruitbier het eerste bier is dat is uitgevonden? Het bestuurslid vindt het maar niks: “hmmmm, lekker fructose en aroma’s proeven, jammie,” roept hij sarcastisch.

  1. Mort Subite: Kriek Lambic (4%) 7,8

“Dit ruikt naar frisdrank!” “Het ruikt zelfs zoeter dan cassis!” “Omg dit is té lekker.” “Dit zijn Haribo kersen maar dan mierzoet.” Een paar quotes over dit biertje. Vooral bij de vrouwen valt hij in de smaak. De mannen trekken er hun neus voor op: “Veel te zoet.” We vinden dit eigenlijk geen bier, maar de algemene mening is: wel lekker.

  1. Liefmans Fruitesse (3,8): 6,0

Dit ruikt chemisch, extreem chemisch. Nog chemischer dan de Mort Subite, vinden we. “Het smaakt naar van die kindermake-up met een smaakje, alsof je van die frambozenlippenstift van je lippen hebt gelikt”. Het is alsof je van die aardbeien schuimpjes hebt laten trekken in een bak suiker. Geen groot succes, nipte voldoende.

IPA’s

  1. Jopen Mooie Nel IPA (6,5): 8,3

Oké, dit is echt de favoriete IPA. “Heeeeerlijk” en “fluwelig”, zijn opmerkingen over dit biertje. Lekker fruitig, maar ook een echte sluipmoordenaar: sterk maar drinkt snel weg.

  1. Duvel Moortgat: VEDETT IPA (5,5%): 7,8

“Tering lekker”, “majesteus”, “best wel zacht voor het percentage alcohol”. De reacties zijn enthousiast, over het algemeen. Een redacteur vindt het maar raar bier: “Het smaakt naar filet American.” Een goed biertje voor bij de BBQ, zo vinden we. Moet je nog wel even voor wachten, maar goed.

  1. Het Uiltje Habbekrats (1%): 3,0

Oké, ik moet iets toegeven. Dit biertje heb ik gekregen. Hij heeft maar één procent, dus ik was er al bang voor. Maar gad-ver-damme, wat is dit een ranzig biertje. Het ruikt naar mango, maar die smáák. “Niet te hachelen”, schreeuw een redacteur boos. Daar sluit de rest van de redactie zich bij aan.

Tripels

  1. Graansilo Tripel (8%): 7,6

Een kruidige tripel. “Een draaikolk van allerlei kruiden op je tong, zo van bats bats bats”, zo stelt een redacteur. “Alsof iemand allerlei kruiden in een ton heeft gegooid en heeft gewacht, en toen kwam dit eruit”. “De smaakbeuker onder de speciaalbieren”. De meningen zijn vrij gelijk: vééél kruiden.

2. Oedipus Thai Thai (8%): 7,1

“Dit ruikt naar een warm land”, stelt een van de redacteuren. Ook weer een kruidige tripel. Sommigen vinden hem erg lekker, een ander stelt: “alsof er een backpacker in je mond pist.”. Tsja, wat doe ermee wat je wilt, liever lezer.

3. Brouwerij van Honsebrouck: Filou (8,5%): 6,8

Dit biertje heeft een flinke schuimkraag, tot tevredenheid van de mannen. Een onbekende Duvel, zo vindt de redactie. “Wel lekker maar niet zo lekker als Duvel”. Een beetje een aparte smaak, maar over het algemeen wel goedgekeurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.