Jaaroverzicht 2018

Zo sta je nog met een versgebakken 2018-oliebol in je wangzak en zo is het jaar alweer voorbij. Één ding kunnen we met zekerheid zeggen: het was een bewogen jaar in studentenland. Er zijn een hoop rellen geschopt, feesten gevierd, roddels verspreid en historische momenten gecreëerd. Helaas worden wij ook allemaal weer een jaartje ouder en vergeten we al snel of dat ene memorabele moment nou vorige week of vijf jaar geleden plaatsvond. Daarom zette de redactie voor jou de meest noemenswaardige Groningse en studentikoze gebeurtenissen op een rijtje. Kijk samen met ons nog even één keertje terug en daarna: blik op de toekomst en met opgeheven hoofd 2019 tegemoet.

Januari: ontslagbrief Eelco Runia
Geschiedenisdocent Eelco Runia biedt zijn ontslag aan bij de RUG, middels een open brief in het NRC. Hij doet hier publiekelijk een boekje open over de marktwerking van de Nederlandse universiteiten en de gevolgen die dit heeft voor de kwaliteit van het onderwijs en de werkdruk voor het personeel. De brief zorgt voor veel ophef, zowel onder studenten als onder de staff van (de letterenfaculteit van) de RUG. Ook in de rest van Nederland wordt zijn verhaal opgepikt en het probleem krijgt al snel nationale aandacht. Kom je als Uni eens in het nieuws, is het op deze manier.

April: koningsdag in Groningen
Mei: bestuursbeurzen vindicat ingetrokken
Oh oh, wat was het weer een rumoerig jaar rondom Vindicat. Het landelijke nieuws heeft er nog nooit zo bol van gestaan. Gesloopte sushi-malls, poep aan de muren in kleedkamers en andere incidenten waar de politie (meestal niet) over werd ingelicht werden de RUG afgelopen mei echt teveel. Geen ekkies meer voor het vindi-bestuur vanuit de uni, zo werd besloten. Eerst maar eens een drastische cultuurverandering binnen de vereniging. Doet ons niks, bleek al snel. Sikkom onderzocht dat oud-leden nog wel een potje met geld hebben liggen die dat zonder moeite compenseert.

Mei 2018: studentenverkiezingen
Het is in mei weer tijd voor de jaarlijkse studentenverkiezingen, maar dit jaar zowaar met twee extra partijen: De Vrije Student en de One Man Gang. Die laatste had maar liefst één lid en twee standpunten: gratis heet water in de bieb en lekker blijven roken op het UB-balkon. Het mocht niet baten. Jammer man, volgend jaar weer?

Augustus: tentenkamp ACLO
Afgelopen augustus was het crisis in Gronings kamerzoekland, vooral voor de internationale studenten. Bij gebrek aan beter konden ze in een tentenkamp op de ACLO terecht. Lekker man, je studie in een vreemd land beginnen in een tent. WC-rol onder de arm en op je slippertjes door de modder voor je plasje, wat een armoe. De Syrische vluchtelingen zijn er niets bij.

Augustus: RUG gebruikt publiek geld voor financiering Chinese campus
Oeps, nog een RUG-schandaal dat het landelijke nieuws haalt. Het bestuur knijpt de billetjes vast goed samen, want man man man, zo wil je toch niet bekend staan? Die branchecampus in China die er zou komen en toch weer niet, bleek deels te zijn betaald met publiek geld. Keiharde, zuurverdiende belastingcenten zegmaar. Stout, foei, dat mag dus niet. Funfact: deze misser is aan het licht gekomen door uitgebreid onderzoek van een van RUG’s eigen studenten. Wat zullen ze hem dankbaar zijn.

Augustus: KEI-Lustrum
Dit studiejaar werd ingeluid door alweer de vijftigste KEI-week, een lustrumjaar dus. En wat is er weer gefeest, gedanst en gezopen deze bloedhete zomer. Ook zo’n heimwee naar die zorgeloze dagen? Draai anders nog eens dat lekkere KEI-lied, ansichtkaart, van onze helden van Swifty.

September: Rellen na uitschakeling FC Groningen
FC Groningen verliest met 2-0 van FC Twente en schakelt zichzelf daarmee uit in het KNVB-bekertoernooi. De Groningse hooligans zijn boos en besluiten de tent eens goed af te breken. Ze bestormen de hoofdingang van het stadion en schreeuwen dat de nieuwe trainer van het team, Danny Buijs, moet vertrekken. De ME moest uitrukken. Klasse jongens.   

September: oud VN-baas Ban Ki Moon ontvangt eredoctoraat

Wauw, deze eindbaas was gewoon in Groningen! Voormalig secretaris-generaal van de VN, Ban Ki Moon, kreeg in de Martinikerk een eredoctoraat. Hij werd geroemd om zijn inzet voor de wereldwijde aanpak van de opwarming van de aarde. We snappen wel dat je dan naar Groningen komt. Hier geen spoor van opwarming hoor, wat een taffeskou zeg! Maar even zonder grappen: lekker gewerkt pik!

September: coassistenten krijgen vergoeding
Dit weten veel studenten misschien niet, maar als voormalig geneeskundestudent moet ik hier toch eventjes voor mijn hardwerkende medestudenten opkomen. Wel eens een geneeskundestudent als huisgenoot of kennis gehad? Dan weet je een beetje hoe het leven van de coassistent eruit ziet. Dagen van half 8 ‘s ochtends tot, als je pech hebt, 7 ‘s avonds, maar een stagevergoeding, ho maar! Gek eigenlijk, want een bijbaantje zit er ook niet in. De jarenlange discussies hebben eindelijk vruchten afgeworpen; dit jaar werd gekozen voor een (magere) tegemoetkoming: alle coassistenten in universitaire ziekenhuizen ontvangen €100 bruto per maand. Whoeee! La revolution!

September: bezetting academiegebouw
En ondertussen slapen er nog steeds mensen in de tent en op de bank. En daar zijn studenten boos over. Ze bezetten het academiegebouw en blijven net zo lang tot er serieus naar hun eisen geluisterd wordt: betere huisvesting, minder uni-beleid dat is gericht op groei, en ga zo nog maar even door. Het is vooral een gezellige avond, met pizza’s, zakken chips, zingende studenten met af en toe een strijdlustige kreet of boe-geroep. Uiteindelijk zwicht het college van bestuur. Er staat een dikke vette handtekening onder de lijst met eisen van de studenten en iedereen kan naar huis. Wat een opstandig jaar mensen, de jaren ‘70 waren er niks bij.

Oktober 2018: uitspraak korrewegschutter
We weten het allemaal nog wel: die willekeurige student die zomaar door 5 kogels werd doorboord in de Knorreverwegwijk. Dit jaar moest de dader, die fucking Azim A. voor de rechter verschijnen. De uitspraak? 10 jaar cel en TBS. Die zien we dus voorlopig niet meer terug, maar door de hoge dwarslaesie die het slachtoffer opliep, zal zijn leven nooit meer hetzelfde zijn.

Oktober 2018: uitspraak over verkrachtingszaak Twister.
Plotseling komt het verhaal naar buiten van een meisje dat in 2016 door drie barmannen van Twister tegelijkertijd zou zijn verkracht.Op camerabeelden is te zien hoe ze na sluitingstijd met de drie mannen in het voorraadhok verdwijnt om daar seks te hebben. De grote vraag in deze kwestie: was het vrijwillig of niet? De vrouw was op dat moment namelijk zodanig onder invloed dat moeilijk te zeggen valt of ze nog enigszins inspraak had in het gebeuren. Uiteindelijk besluit de rechter de drie jongens vrij te spreken. Op z’n minst opvallend is de uitspraak van de advocaat van de verdachten:we moeten waken voor moralisme. Wat vroeger zondig was, kan nu modern zijn. Dat geldt zeker voor de huidige tinder- en secondlove-generatie.’’ (Bron: DvhN).  

Maak daar zelf maar uit op welke les je hiervan kunt leren.


Oktober: Mcdonald’s thuis bezorgd in Groningen

En toen realiseerde je je pas waarom jouw leven al die tijd zo incompleet was en je toch gewoon in de randstad had moeten gaan studeren: in het hoge noorden moest je nog steeds die fucking kou in voor je quarterpounder en kipnuggets. Nou, nu niet meer! Ubereats heeft sinds oktober ook een paar gekkies met groene dobbelstenen op hun rug door Groningen broez’n, dus eindelijk ook McDelivery tot aan de deur! Daar gaan je goede voornemens.

November: protestmars boze studenten in Den-Haag

De gouden tijden van het eeuwige studentenleven zijn allang niet meer wat het ooit was. Het geld in onderwijsland was nog nooit zo op als in 2018. Er was al geen stufi meer, beloftes over onderwijsinvesteringen werden niet nagekomen en nu blijkt dat de rente over het leenstelsel ook nog eens omhoog gaat. Studeren lijkt inmiddels alleen nog besteed aan de dochter van de bankdirecteur en de zoon van de chirurg. Dat is natuurlijk niet zoals het zou moeten zijn. Daarom nemen studentenvakbonden het heft in handen om, lekker oldschool en zoals dat studenten betaamt, de straat op te gaan. In Den Haag protesteerden vijfhonderd studenten tegen de stijgende studiekosten.


November 2018: Doerak de RUG-kat

Hij was al geregeld in de buurt van het Harmoniecomplex te vinden, maar nu worden zijn ambities eindelijk serieus genomen. De kat Doerak is sinds november officieel student aan de RUG, met zijn eigen studentenpas, S-nummer en Nestor-inloggegevens. De volgende keer dat je met een fikse kater door de faculteit sjouwt, denk dan even aan Doerak. Die doet het ook gewoon, hoppa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.