Cultuur

De Pindakaaswinkel Groningen

Een broodje pindakaas: wie is er niet mee opgegroeid? Mokken bij mama omdat je het bord met spinazietaart dat voor je staat niet op wilt eten, en uiteindelijk een dubbelgevouwen broodje pindakaas mogen verorberen in plaats van die vieze groentetaart. De Pindakaaswinkel snapt jouw voorliefde voor het bruine goedje: zij verkopen 10 verschillende soorten pindakaas, allemaal volledig duurzaam geproduceerd.


Foto: Nouschka van der Meij

Pindakaas op het voetstuk dat het verdiend, is het eerste wat je ziet langs de winkel in de altijd drukke Folkingestraat komt. En dat blijkt, want in de schappen liggen duizenden potten pindakaas, met de meest bijzondere smaakcombinaties. De populairste? “Er zijn er vier,” vertelt winkelmanager Lisette. “Dadel/kaneel, chili/citroengras, kokos/zeezout en uiteraard de karamel/zeezout.”

Oprichter van de Pindakaaswinkel, Michiel, was al als klein jongetje gek op pindakaas. Hij miste alleen de variatie: waarom maar 1 soort pindakaas in de winkelschappen als er veel meer mogelijk is? Aan de keukentafel begon hij met mengen van smaken. De gemaakte potten pindakaas werden onder zijn bed opgeslagen. De droom van een eigen pindakaaswinkel werd steeds concreter, en 2016 werd in Amsterdam de eerste winkel geopend.

Pindakaas is het populairste broodbeleg van Nederland, en dat blijkt wel uit het succes van de winkel. Na Amsterdam konden er ook winkels geopend worden in plaatsen als Breda en uiteraard Groningen. In Groningen lijkt het concept van een ware pindakaashemel aan te slaan: “We zouden er eerst alleen september en november zijn, toen werd december eraan vastgeplakt. En nu blijven we tot februari,” vertelt Lisette. “Het gaat als een trein”.

Foto: Nouschka van der Meij

Naast pindakaas verkoopt de winkel ook tassen, sokken en truien waarmee je je liefde voor pindakaas naar de rest van de wereld kan uitdragen. Pindabaas, zo prijkt er op de voorkant van de kledingstukken. Dat er genoeg mensen zijn die zó gek zijn op pindakaas dat ze dit op hun trui willen hebben staan, blijkt wel, want genoeg mensen kopen zo’n kledingstuk terwijl wij in de winkel staan.

De winkel heeft elf smaken: tien vaste en één wisselende. Pindabazen mogen helpen met het bedenken van deze elfde smaak, en kunnen hun ideeën spuien op het ideeënbord in de winkel: pindakaas met lavendel, Oreo of zelfs kaas zijn enkele suggesties op het bord.

De smaken kunnen geproefd worden in de winkel. Van elk potje staat er één potje open achterin de winkel, waar je in een houten stokje in kunt dippen. Dubbeldips zijn uiteraard niet toegestaan: het moet wel hygiënisch blijven.


Foto: Nouschka van der Meij

Maar wat maakt deze pindakaas nou zo anders dan de gekke pindakaassmaakjes in de supermarkt? “Er zit bijna altijd palmolie in pindakaas, je weet wel, waarvoor hele bossen gekapt worden. Dat zit in deze pindakaas niet. Om het smeuïg te houden, doen we er een beetje kokosolie in,” vertelt Lisette. Ook wordt er geen extra suiker toegevoegd en we maken onze pindakaas zoutarm waardoor deze pindakaas veel gezonder is dan het gemiddelde supermarktpotje.

Het oer-Hollandse product naar het buitenland brengen ligt misschien ook nog wel in het verschiet, zo vertelt Lisette. Maar waar naartoe, dat weten ze nog niet. Een ding is zeker: de Pindakaaswinkel wil iedereen gek op pindakaas maken. Maar zeg nou zelf: wie is er nou niet gek op pindakaas?

Funfacts over pindakaas:

  • Toen het product op de markt kwam, in 1948, mocht het geen “pindaboter” heten, ondanks dat het in Engeland en Amerika wel “peanutbutter” wordt genoemd. Waarom niet? Omdat de naam “boter” leek te verwijzen naar echte roomboter, en dit zit uiteraard niet in pindakaas. Uiteindelijk werd het dus maar “pindakaas”, omdat het product werd vergeleken met leverkaas.
  • Wanneer je verschrikkelijk bang bent dat pindakaas blijft vastkleven aan je gehemelte, dan heb je “arachibutyrofobie”.
  • Pinda’s zijn geen noten, maar een peulvrucht. Andere peulvruchten zijn bijvoorbeeld erwten, bonen en linzen.
  • Als je kauwgum in je haar hebt, biedt pindakaas de uitkomst: smeer wat pindakaas op de kauwgum, wrijf het er goed in en voilà: de kauwgum is weer uit je haar.
  • Mocht je je scheerschuim kwijt zijn, dan is pindakaas een goede vervanger. Doordat er zoveel olie in zit, werkt dit prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.