Cultuur

Van Delft: de Pepernotenfabriek

Kruidnoten: heel Nederland is er verslaafd aan. Het knapperige, ieniemienie koekje waar je er zo 30 van achter elkaar eet, is het ultieme “hoe overleef ik de koude november en december dagen” voedsel. Met chocola of gewoon lekker basic: elke student heeft in de afgelopen paar weken wel een keer een zak in huis gehaald en hem “per ongeluk” vrijwel volledig leeggegeten. De Van Delft Pepernotenfabriek, een pepernotenwinkel in de Brugstraat, voorziet je in je pepernotencravings: zij hebben zo’n 50 verschillende smaken pepernoten.

Met het idee “een pepernoot is het lekkerste kleinste koekje van heel Nederland” bedacht van Delft, de koekjesfabrikant, vier jaar geleden een pepernoten pop-up store. De Pepernotenfabriek heeft 50 verschillende smaken pepernoten. Van tompouce tot stracciatella en van gin tonic tot crème brulée: je kunt het zo gek niet bedenken.

Miranda Babtist, mede-eigenaresse van de Pepernotenfabriek in Groningen: “We hebben het principe “de magische vijftig”: vijftig verschillende smaken, waarvan er een paar elk jaar wisselen.”

Sanne, winkelmedewerkster van de pop-up store: “Vorig jaar lagen er ook hartige samen in de winkel, zoals sweet-chili. Sommige mensen komen nog steeds naar ons toe om te vragen waar die smaak is. Maar er zijn nu weer nieuwe voor in de plaats gekomen.”

Nu zijn er dan juist weer smaken als “gin tonic” en uiteraard de wereldberoemde “karamel zeezout”. Er liggen ongeveer 2 miljoen pepernoten in de winkel, weet Miranda ons te vertellen. “Ik heb ooit een keer dat rekensommetje gedaan. Veel hè!”.

Sanne, die elke dag achter de toonbankstaat, weet ons te vertellen dat de populairste smaak de karamel zeetzout is: “Die wordt het best verkocht. Maar nu met de winterse dagen, nu het écht koud wordt, willen mensen ook winterse smaken. Appeltaart en kaneel.”

Haar favoriete smaak van dit moment? “Dat verschilt per dag, maar vandaag is het denk ik truffel kaneel.” De gekste smaak die ze op dit moment in het schap vindt liggen, is raspberry cheesecake. “Die is zuur!”, lacht ze. Vorig jaar lag de smaak “zure mat” in de schappen. “Die was nog veel zuurder. Voor sommige mensen kan het niet zuur genoeg.”

De dames zien dag in, dag uit duizenden pepernoten over de toonbank vliegen. En dat blijft ook nog wel even zo: de Pepernotenfabriek is open tot en met 15 december. Sanne: “Ik droom zelfs over pepernoten!”

De SK-favoriete Pepernotenfabriek-pepernoten:

  1. Lemon cheesecake
  2. Cappuccino
  3. Gin tonic
  4. Irish Coffee
  5. Oud Hollandse pepernoten
Foto: Nouschka van der Meij
Foto: Nouschka van der Meij
Foto: Nouschka van der Meij

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.