Recensie

Yellow Days in het Zonnehuis

Afgelopen april stond de nog altijd jonge Yellow Days, alias van George van den Broek, al in de Sugarfactory in een erg kleine setting. Een paar maanden later stond hij in een paar keer zo grote zaal, in het eveneens uitverkochte Zonnehuis in Amsterdam-Noord.

Deze bijna dorpse setting past eerlijk gezegd bij hem, aangezien hij zelf ook niet van de meest urbane afkomst is. Met een voor zijn leeftijd verrassend omvangrijke discografie lijkt het mij voor hem nu al een moeilijke keuze welke nummers hij live gaat doen en welke parels hij deze avond achterwege moet laten. In ieder geval straalt het zelfvertrouwen ervan af.

Eerlijk is eerlijk, het begin van de show is ietwat rommelig. De eerste paar nummers ogen te nonchalant uitgevoerd en het publiek in de zaal loopt eerder stommelend rond dan dat er echt aandachtig geluisterd wordt. Na twee nummers lijkt er echter een knop te zijn omgezet en wordt het allemaal veel strakker. Die eerdere nonchalance hoort ook wel enigszins bij Yellow Days, die laid back oogt maar een geluid uit zijn keel perst waar je u tegen zegt en nog eens met je ogen doet knipperen bij het zien van de jongeman die dit geluid voortbrengt.

Als een van zijn oudste maar beste nummers, Gap in The Clouds, wordt ingezet, is de zaal ook echt om en wordt er luidkeels meegezongen en gedanst. Van den Broek en zijn band, waar zijn extreem getalenteerde toetsenist er vooral uitspringt, hebben er zichtbaar plezier in, waardoor het geheel als een heuse jamsessie met publiek voelt. Het toegift Bag of Dutch is de perfecte en steengoede afsluiter, met natuurlijk een knipoog naar het Amsterdamse podium dat hij deze avond krijgt.

Yellow Days laat in een paar maanden de groei van een kleine naar relatief grote zaal zien en maakt deze ook dubbel en dwars waar. Ietwat melancholische melodieën en teksten, afgewisseld met een goeie portie plezier. De jonge artiest en zijn band weten inmiddels al wat voor uniek iets ze in handen hebben en hoe goed ze zelf zijn, wat de druk er voor hen ogenschijnlijk vanaf haalt. Het is alleen nog maar afwachten tot de volgende Nederlandse show rijzende ster, welke een volgende keer ongetwijfeld een nog grotere ambiance zal hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.