Cultuur

Fiets gejat? Pech gehad!

Een slot dat op de stoep ligt en een fiets die spoorloos is verdwenen. Elke student maakt het minimaal één keer mee: een gestolen fiets. Opeens moet je lopend naar je college, waardoor je te laat komt. En een nieuwe fiets aanschaffen, waardoor je de rest van de maand op rantsoen moet. Hoe komt het dat er in Groningen zoveel fietsen gestolen worden?

Door: Paulien Plat en Stephanie Brands

In 2017 werd 11,5 keer aangifte van fietsendiefstal gedaan per duizend inwoners in Groningen. Er zijn slechts drie gemeenten waar dit aantal hoger ligt, blijkt uit gegevens van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). En dat gaat alleen nog maar over de aangiftes. Het daadwerkelijke aantal gestolen fietsen in Groningen is een stuk hoger. Stichting AVc schat dat er bij slechts dertig procent van de diefstallen aangifte wordt gedaan.

Mojgan Yavari van AVc zegt dat het hoge aantal fietsdiefstallen in Groningen mede te wijten is aan het lokale beleid van de gemeente. “Weinig controle, weinig stallingen en weinig aandacht voor de problematiek kunnen een rol spelen”, zegt Yavari. Zelf is AVc niet actief in Groningen, stelt Yavari. “Wij kunnen alleen op verzoek van de lokale partijen inzet plegen, en de gemeente of politie Groningen heeft dit niet gedaan”.

Heeft het wel zin om aangifte van fietsdiefstal te doen? Denk je eens in hoe je fiets eruit ziet: weet je of je een schijfrem of trommelrem hebt, wat je framenummer is en wat voor type fiets je hebt? Dan heeft het zeker zin. Maar, zegt Yavari: “Aangifte doen van een groene damesfiets van merk X is niet voldoende”.

De Fietsenbond roept toch iedereen op om aangifte van een gestolen fiets te doen. Op die manier krijgen de politie en gemeente inzicht in de diefstalcijfers en waar de fietsen worden gestolen, zodat preventieve maatregelen kunnen worden genomen.

Maar welke preventieve maatregelen worden er dan genomen? “Het enige wat we doen, is bewaakte fietsenstallingen aanbieden aan fietsers. Als je daar je fiets in zet, heb je de minste kans dat hij gejat wordt”, zegt een woordvoerder van de gemeente Groningen. “Het is verder aan de politie om het te voorkomen”.

De politie verklaart daarentegen dat preventie van fietsdiefstal iets is wat de gemeente moet doen. “Wij pakken de fietsdieven. Zo gebruiken we lokfietsen met GPS-trackers, maar hebben we ook af en toe een beetje geluk nodig om de dieven te pakken. Een busje dat we controleren dat vol met gejatte fietsen zit, of iemand die 112 belt als er een slot wordt doorgeknipt”, zegt een woordvoerder van de politie Noord-Nederland.

Een concreet beleid rondom fietsdiefstalpreventie ontbreekt dus in Groningen. De schuld wordt vooral in de schoenen van studenten zelf geschoven. Zo zegt een woordvoerder van de gemeente Groningen: “Studenten moeten hun fiets gewoon beter op slot zetten. Ook is Groningen een studentenstad, dus zijn er gewoon heel veel fietsen die gestolen kunnen worden”.

Hoe voorkom ik fietsdiefstal?

  1. In de Gemeente Groningen is een aantal bewaakte fietsstallingen te vinden waar je gratis je fiets kan neerzetten.
  2. Gebruik twee of drie verschillende sloten: veel fietsendieven zijn gespecialiseerd in één slot
  3. Zet je fiets ergens aan vast, zoals een fietsenrek, brug of lantaarnpaal.
  4. Stal je fiets op een plek waarbij mensen staan te wachten, zoals bij een bushalte.
  5. Kijk voor meer informatie op de webstie van Stop Heling.

Is je fiets gestolen?

  1. Zorg dat je van tevoren zoveel mogelijk details weet over je fiets. Dit helpt bij het invullen van het aangifteformulier. Ook een foto kan hierbij waardevol zijn.
  2. Vul het aangifteformulier in.
  3. Kijk ook op Verloren of Gevonden of je fiets in een depot is beland

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.