Zwemfest!

Afgelopen 27 september vond alweer de 16e editie van Zwemfest plaats in de Vera! De Studentenkrant was erbij en genoot met volle teugen van de optredens van veel toch relatieonbekende bands, wat ook de insteek van het festival lijkt. Van de volgende bands vond de Studentenkrant het volgende:

Kieff

De jongens van Kieff vormen zeker weten de jongste groep die dit jaar op Zwemfest staat. Bij de jeugdige en zichtbare vrienden uit Leiden en Rotterdam spat het plezier, maar ook een gezond tikkeltje nonchalance ervan af. De jongens van Kieff stonden niet voor het eerst in de Vera en überhaupt Groningen, dus leken redelijk gesetteld te beginnen aan hun set. Een gitarist met een rieten hoed en Fidlar en Rats on Rafts shirtjes bij de andere bandleden is tekenend voor de speelsheid waarmee ze hun instrumenten, stem en al met al hun nummers beheersen en live brengen. De sound die ze deze avond brengen is te beschrijven als frisse indierock, met hier en daar enkele rauwe uitspattingen. De muziek van Kieff is in zekere zin ook doordrenkt van een psychedelische vibe, welke perfect bij de sfeer van de jongens zelf past.

 

OOO

Deze all-girl formatie uit ons eigen Groningen is een Vera-veteraan en stond op Zwemfest gepositioneerd in de kelderbar. Het is allemaal leuk en aardig dat het een groep vrouwen betreft, maar dat is lang niet bijzonderste aan deze groep. De stuwende punk die dit drietal door de kelderbar laat gieren, zorgt voor moshpits en heisa in de kleinste ruimtes, wat verscheidene mensen die niet bekend zijn met het genre verschrikt doen opkijken. Elk nummer is steengoed en de set beweegt zich in een stijgende lijn qua rauwheid. De dames van OOO werken zich in een volgepakte kelderbar in het zweet en oogsten van bekenden en onbekenden ongekende lof.

Mexican Surf

Deze formatie uit het Brabantse Oss is een bont gezelschap, vol diverse individuen. De noemt hun teksten op hun eigen Bandcamp een tikkeltje melodramatisch. In hun aanwezigheid op het podium is er vooral van dit drama veel te merken, op een positieve manier. De garagerock die Mexican Surf naar de Vera brengt is simpelweg spijkerhard, gevuld met melodieuze riffs. Tegen het midden van de show breken vooraan de eerste moshpits van de avond los. Schreeuwende en vallende jongens, rondvliegend bier en brekende brillen vullen de voorkant van de Grote Zaal. Zo nu en dan is het een beetje een rommeltje op het podium, maar dit draagt juist bij aan de ‘don’t give a fuck mindstate’ die de band uitdraagt. Er staat in ieder geval écht een act op de bühne, waar de frontman springt, danst en geregeld het publiek inspringt om zich te mengen in de menigte. Al met al zet Mexican Surf een dijk van een show neer in deze voor hun verre uitwedstrijd.

Bull

Bull is een van de weinige internationale bands die het podium in de Vera tijdens Zwemfest mochten betreden. Deze indieband uit de UK deed dit echter met verve. Vrij jonge jongens nog, begeven deze jongens zich al over de grens, maar van verlegenheid is geen enkel spoor te bekennen. Al bij Kieff, die als eerste mochten aantreden, staan ze vooraan mee te springen met een jeugdig enthousiasme, wachtend tot ze zelf eindelijk het podium mogen bestijgen. Waar hun uiterlijk rauwheid doet verwachten, verrast Bull met tedere indierock. De zacht stem van de frontman dompelt de Vera in een aandacht luisterende zaal, maar laat ook ruimte voor geweldige uitschieters waar de rauwheid die deed vermoeden dan toch eindelijk naar boven komt. Bull brengt steengoede variatie en maakt van zichzelf een erg unieke act op deze editie van Zwemfest.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.