Recensie

Recensie: The Nun

Gewapend met mijn Pathé Unlimited pas bezoek ik de nodige films in ons mooie filmhuis aan het Gedempte Zuiderdiep. Mijn filmkeuze valt echter zelden op het genre horror, maar toch deed het zich op een zwoele nazomermiddag in september een keer voor. Geïntrigeerd door de reden waarom mensen in religies geloven en hoe zij omgaan met bijgelovigheid, leek deze horrorfilm mij voor de verandering eens een keer realistisch. Van realisme mocht ik na de eerste minuten al surrealisme maken, maar de invalshoek was wel eentje die me in zekere zin aansprak.

Het toneel van The Nun is een oud, vervallen klooster in het binnenland van Roemenië, wat menig horrorfanaat alleen al doet beven van opwinding en elke bangerik hetzelfde doet doen van schrik, aangezien Dracula zich in dezelfde omgeving afspeelt. Hoe verder het verhaal vordert, hoe meer mythes over de katholieke kerk en haar tegen hangende demonen zich ontrafelen en zelfs manifesteren. Het meest interessante van deze film is misschien wel dat je als kijker constant twijfelt of deze verschijningen nou echt zijn, of dat ze zich in de gedachtes van de hoofdpersonen hebben genesteld. Het meest griezelige van deze film zijn niet de monsterachtige verschijningen, maar vooral alle kerkelijke mythes, kwaadaardige nonnen en het hele mentale aspect wat deze film toch echt een van de beste horrors maakt die ik in tijden heb gezien, al zijn dat er niet super veel. Het feit dat de hoofdrolspelers constant geen greintje angst vertonen, terwijl de bioscoopzaal zijn adem inhoudt kan gezien worden als heroïsch, maar naar mijn mening zou oprechte angst bij de personen die alle verschijningen zien, het verhaal net ietsje authentieker gemaakt hebben.

Al met al is The Nun zeker een van de beste horrorfilms die dit jaar is uitgekomen. Het verhaal en de locatie is niet per sé uniek, maar de combinatie tussen vreemde entiteiten, exorcisme en katholieke mythes maakt het toch verrassend angstaanjagend om te aanschouwen. Mocht horror niet je favoriete genre zijn, maar je het toch weer eens een poging willen geven, ga dan eens lekker voor The Nun zitten. Een laatste tip van mijn kant is om je vriend/vriendin of date mee te nemen, aangezien in elkaar gekropen bange knuffels gegarandeerd zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.