Cultuur

Pilsen met je puppy

Een enthousiaste kitten die je tequilakater wat verzacht. Een kwispelende puppy op je schoot terwijl je met je huisgenoten geniet van een pilsje. In de Verenigde Staten is dit geen uitzondering meer: The Washington Post schrijft dat huisdieren daar steeds vaker toegestaan worden in studentenhuizen. Ook in de Groningse studentenscene kijkt niemand meer op van een harig vriendje in huis.

Door Noor Zwolsman en Paulien Plat

Een beestje dat opgevoed en verzorgd wordt door studenten: is dit gezellig of juist zielig? “Zolang een dier genoeg aandacht, liefde en zorg krijgt kan het prima in een studentenhuis wonen”, zegt een medewerker van de Dierenbescherming. “Er moet naar omgekeken worden, en als een huisgenoot even geen zin heeft in een dier, kan je het niet zomaar op straat zetten. Dat is het belangrijkste”.

Maurice de hond
Maurice de Hond maakt sinds vier weken deel uit van Huize Zondvloed, een mannenhuis in Groningen. Huisoudste Stijn noemt de blonde labradorpup een bonk positieve energie: “Als je brak bent komt hij je kwispelend begroeten maakt hij je dag wat dragelijker”. Maar, hoe gezellig het ook is, het zorgen voor Maurice is een hele verantwoordelijkheid, benadrukt Stijn. “De lui die bij ons komen wonen zijn net weg uit het ouderlijk nest. Ze krijgen de kans om zelfstandig te worden en hun eigen boontjes te doppen. Ik wil nog net niet zeggen dat het een voorbereiding is op het vaderschap maar met een beetje creatieve kijk is dat eigenlijk wel zo”.

Wolfie de kitten
Wolfie, of voluit Johann Wolfgang von Goethe, heeft met zijn roetzwarte schutkleur geen moeite zich te verstoppen in Villa Fausti. Stropdassen, lintjes en ceinturen van badjassen zijn niet veilig voor hem: overal zet hij zijn kleine klauwtjes in. “We hebben via e-bay een mini-stropdasje voor hem gevonden, in het rood. Wij hebben in huis ook allemaal zo’n rode das, dus dan past hij bij ons”, lacht Pieter. Iedereen in huis bekommert zich om de kitten: “Of hij wel genoeg eten krijgt, of er wel iemand thuis is… Ja, wel een beetje vadergevoelens, ja”.

Parkiet Chico
Chico, de felgekleurde Australische parkiet, brengt gezelligheid in de studentenkamer van Romy: “Hij zit de hele dag op mijn schouders te fladderen en te kwetteren, er is echt niks leukers dan dat”. Vier jaar geleden betrok Chico zijn huidige woonruimte, een kooi in de vorm van een huis, nadat Romy de parkiet cadeau kreeg van haar vader. “De vriendin van mijn vader had twee parkietjes. Dat was zo gezellig, dat ik er zelf ook een wilde op mijn studentenkamer”.

Dodo de Franse bulldog
Een knorrend geluid: dat is het eerste wat je hoort als je huize EKT binnenloopt. Is het de koelkast, of de verwarming? Nee, het is Dodo, de Franse bulldog van het huis. Het beest banjert rond op zijn korte pootjes en is erg sociaal: “We hebben aanzienlijk meer vrienden sinds we Dodo hebben. Opeens wil iedereen langskomen”, lacht Thijs. Het huis heeft een uitlaatrooster, want de bulldog moet drie keer per dag worden uitgelaten. “Ondanks zijn korte pootjes rent hij altijd enthousiast met de andere honden mee”.

Gerbil Teun
Nee, het is geen muis. Het is een gerbil, genaamd Teun. Sinds 18 mei dit jaar is Teun woonachtig in het gemengde studentenhuis HDC. Het drukke beestje rent enthousiast door zijn hok, gaat op de schouder van baasje Marit zitten of knabbelt met zijn broertje Boris. Marit heeft geen dag spijt van de aankoop: “Hij zorgt voor interactie en wat levendigheid in je kamer. Iets waar je af en toe tegen aan kunt praten”.

Dus: zolang je een puppy, kitten, parkiet, bulldog of gerbil goed verzorgd, is een huisdier in een studentenhuis niets minder dan leuk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.