Ayhem uit Syrië is nu programmeur

Op zijn twintigste vluchtte Ayhem Najem samen met zijn familie uit Syrië. Ze konden er niet meer wonen en vertrokken naar Nederland. In Scheemda vonden ze een plekje om te wonen. Ayhem wil een succesvol leven opbouwen in Nederland: hij wil studeren. Vanaf zijn veertiende vindt hij computers al fantastisch. Hij haalt ze in en uit elkaar. Nu hij in Nederland is, wil hij artificial intelligence studeren aan de universiteit in Groningen. “Het is echt mijn droom om dat te doen”, zegt hij.

Om zijn droomstudie te kunnen doen, moet Ayhem wel eerst het VWO afronden. Programmeren is zijn passie: “Het is next level artificial intelligence”, zegt hij met een glimlach op zijn gezicht. Hij haalt uiteindelijk in drie jaar zijn VWO-diploma en hij kan beginnen aan zijn bachelor.

De 23-jarige Ayhem is nu nog bezig met zijn bachelor. “En in de toekomst wil ik een master, en misschien wel een PhD gaan doen,” glundert hij. Hier in Nederland is hij nog steeds veel bezig met computers, en leert hij zichzelf programmeren. Hij valt op door zijn ervaring en wordt benaderd door Unipartners Groningen, die op zoek zijn naar een programmeerder.

UniPartners Groningen is een academisch adviesbureau, waarbij studenten aan organisaties worden gekoppeld om vraagstukken op te lossen. Ayhem is de student die Koopmark Logistics helpt met hun probleem: hun vrachtwagens, met auto’s erop, rammen telkens bruggen. Dat levert schade op, en dat kost geld.

Hier biedt Ayhem de oplossing voor: hij heeft een apparaatje gecreëerd dat kan meten hoe hoog de vrachtwagen, met auto’s, is ten opzichte van een brug of viaduct. Hierdoor weet de chauffeur of hij wel of niet door kan rijden zonder auto’s te vernielen. Op een regenachtige donderdag rijdt hij in zijn groene autootje richting Noordhorn, waar hij het apparaat gaat testen. Samen met Tess en Jelmer van UniPartners mag ik hierbij zijn.

Op een enorm bedrijventerrein komt een volledig in wit ingepakte vrachtwagen aanrijden, die Ayhem moet gaan testen. Na een paar keer op en neer te zijn geklommen op de enorme vrachtwagen, schiet er een sprietje uit het apparaat. De machine geeft geen waarde aan, en Ayhem is teleurgesteld. Na het apparaat nog een keer te hebben ingesteld, lukt het nog niet zoals Ayhem het wil.

Ayhem is teleurgesteld, maar ik ben onder de indruk: ondanks dat het niet naar behoren lukte, kon het apparaatje wel meten. Alleen niet ver genoeg. Dat biedt perspectieven. Ayhem gaat weer aan de slag met zijn project, en ondertussen gaat hij ook door met studeren. Dit is nu nog maar een bijbaan, maar als hij klaar met studeren is hoopt hij een succesprogrammeerder te worden.  Want hij wil maar één ding: zijn droom waarmaken.