Cultuur

De gefrituurde parel van Groningen

Zondag 9 september breekt dan eindelijk het moment aan waarvan menig Grunnings hart sneller gaat kloppen (nee, FC Groningen staat nog steeds zes plekken onder Heerenveen): het officiële eierbalfestival. De eierbal heeft in Groningen een koninklijke status. Het is dan ook niet zo gek dat er een heel festival aan deze snack wordt gewijd. Voor de nieuwe studenten die nog niet bekend zijn met deze gefrituurde parel: het is een hardgekookt (gepeld) ei, omhuld met ragout, beetje paneren en dan hup de frituur in.  Zelf hebben we al menig eierbal om 03:00 ‘s nachts uit de muur getrokken. Dit spektakel konden we daarom natuurlijk niet missen.
Door: Mirre van de Klok

Voor 12,50.- mag je het festivalterrein betreden om je vol te proppen met dit Groningse wonder. Helaas zaten de eierballen niet bij deze prijs inbegrepen. Voordat we het doorhebben, blaffen we een te groot deel van de stufi er doorheen met het kopen van munten, maar nu kunnen de festiviteiten beginnen.

Zelf zijn we bekend met de normale eierbal en de firebal (een pittige eierbal), maar ‘wat de boer niet kent, dat vreet hij niet’ geldt niet voor dit festival. In volle vaart worden garnalen, witlof, kwartel, chorizo en roti eierballen naar binnen gewerkt. Zo snel zelfs dat alle bijzondere eierballen om 15:00 al zijn uitverkocht. Toch een beetje sneu als je om 17:00 komt aankakken en het dan moet doen met een normale eierbal. Maar goed, we zien meer ballen dan heel Vindicat b’’ei’’ elkaar. Zelf hebben we het genoegen om als een soort Rob Geus de kwartel, de chorizo en de firebal te proeven en wat zijn ze lekker.

Mocht je nou totaal gek zijn op eierballen, dan kun je hier ook een ‘Eierbal Workshop’ volgen. Zo hoef je niet helemaal naar de snackbar te rollen voor je favoriete snack, maar kan je deze gewoon zelf thuis maken. Mocht je hier gelijk ook Grunnings bij willen praten (en wie wil dat nou niet), dan is er ook een ‘Broescursus’ te volgen. Tijdens deze cursus wordt het mooiste dialect van Nederland geïntroduceerd.

Een echte ode aan Groningen, dat is dan ook wat de organisatie van het Eierbalfestival wilde bereiken en wat ons betreft zijn ze daar met vlag en wimpel in geslaagd. De eierbal en dus ook een beetje Groningen worden op deze zondag heerlijk in het zonnetje gezet. Dit mag elke week wel.

Heb je nu ook zo veel zin gekregen in deze koninklijke snack? Gelukkig maakt het Eierbalcomité bekend wat de lekkerste eierbal van het festival is. Voor ons zal dit altijd de firebal zijn, want tegen een lekker pittig snackje zeggen we nooit nee.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.