Leuke Instagramfoto’s! – maar heb je eigenlijk wel iets goeds gedaan?

Vrijwel in iedere klas zit tegenwoordig wel iemand die, in een zomervakantie of tussenjaar, vrijwilligerswerk in het buitenland heeft gedaan. In Thailand Engels leren aan arme kindjes lijkt het meest in trek, maar ook lesgeven in Afrika, en weeshuizen bouwen en schilderen doen het goed. Vaak zijn de mensen die dit doen studenten, en vaak betalen ze flinke bedrage per week of maand om dit werk te mogen doen. Verschillende kleine organisaties zorgen dan dat er een klasje is dat jij les mag geven. Of een weeshuis dat je mag schilderen.

Echter, uit recent onderzoek van Unicef blijkt dat 92% van de wezen in Sri Lanka, en 75% van de wezen in Cambodia nog gewoon ouders heeft. (https://www.unicef.nl/bescherming/weeshuizen-en-vrijwilligerstoerisme)

Hoe komen ze dan in dat weeshuis vraagt u zich af? Ook daarvoor moeten we terug naar de kleinere organisaties die deze vrijwilligers werk reizen organiseren. Unicef heeft er zelfs een term voor: Vrijwilligerstoerisme. Dit betekent dat er lang niet altijd in het belang van de kinderen wordt gehandeld. Een voorbeeld hiervan is dat kinderen bij hun ouders worden weggehaald om een weeshuis te vullen, dat jij vervolgens lekker kunt schilderen. Je betaalt dan ook nog even een flink bedrag per week, waar de eigenaren van het “weeshuis” lekker van kunnen leven. Ook gebeurt het vaak dat kinderen Engelse les krijgen van studente. Hier wankelen meerdere dingen aan. Hebben deze kinderen er iets aan Engels te spreken? Als enige in hun dorpje? Ik vraag me ernstig af of je ze niet beter kunt leren hoe ze zelf op een duurzame manier hun dorp vooruit kunnen helpen, bijvoorbeeld door te leren bepaalde dingen te verbouwen of door te leren waterputten en waterzuiveringsinstallaties te maken. Bovendien, als niet gekwalificeerde docent, leer je ze dan echt iets? En dan is het ook nog zo dat desbetreffende studenten vaak hun sociale media volgooien met schattige foto’s met kindjes, en terugkomen met het idee dat ze echt iets belangrijks hebben gedaan. Maar voor wie doe je het nou? Zou je die kinderen ook willen helpen als er niemand langs de zijlijn stond te klappen?

 

Organisaties als Unicef en de VN raden dan ook sinds kort allerlei soorten vrijwillgerstoerisme af, omdat het niet in het belang van het kind is. Ik denk dat een hoop van deze reizen voornamelijk jezelf een goed gevoel geven, een mooie vakantie, een hoop complimenten en het idee dat je iets wezenlijks hebt gedaan. Als je nou nog steeds iets goeds wil bijdragen, wordt dan vrijwilliger bij je lokale voedselbank, breng je zieke oude buurvrouw wat eten, of ga eens langs bij het leger des heils. Staat wat minder mooi op Instagram, maar je hoeft er niet de halve wereld voor over en er wordt nergens een kind voor jou bij zijn of haar ouders weggehaald. Denk er maar eens over na.

You may also like...

1 Response

 1. Carma Schaafsma says:

  Vrijwilligerswerk in het buitenland? Doen!

  De discussie over het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland is weer opgelaaid mede door de nieuwe campagne van Better Care Network Netherlands ‘Stop het weeshuis toerisme’. Een prima campagne waar wij – Activity International – helemaal achter staan. Het zo maar plaatsen van onwetende en ongekwalificeerde vrijwilligers in weeshuizen waar vaak kinderen zitten die een behoorlijk traumatisch verleden hebben: niet doen!

  Wat ons – Activity International – wel raakt, is dat er nu een beeld in de media ontstaat dat er helemaal géén vrijwilligerswerk meer mag worden gedaan in het buitenland. Organisaties die deze projecten aanbieden zouden alleen aan het eigen belang denken, ze zouden er goed geld aan verdienen en het zou slecht zijn voor de lokale bevolking. Hier zijn wij het absoluut niet mee eens.

  Geen appels met peren vergelijken!
  Op het gebied van vrijwilligerswerk in het buitenland bestaan er grote, middelgrote, kleine en hele kleine organisaties die zich bezighouden met het bieden van vrijwilligerswerk in het buitenland. Vanuit de kerk, vanuit scholen, vanuit de scouting, vanuit particuliere initiatieven, vanuit culturele uitwisselingsmotieven, noem maar op! Ieder heeft zo zijn eigen werkwijze en zijn eigen doelstelling (en vaak met goede bedoelingen!). Deze organisaties zijn zo divers en zo verschillend dat je ze sowieso al niet met elkaar kunt vergelijken. Maar om deze organisaties nou allemaal af te schilderen als malafide en het doen voorkomen dat ze dit werk allemaal doen om zichzelf te verrijken…echt niet!

  Vrijwilligerswerk is ook culturele uitwisseling: let’s make memories!
  Activity International is een culturele uitwisselingsorganisatie. Wij vinden het belangrijk dat jongeren hun gezichtsveld verbreden. Wij vinden het belangrijk om door middel van een buitenlandervaring jongeren kennis te laten maken met een andere cultuur. Opdat ze terugkomen met meer respect en een open houding ten opzichte van mensen uit een andere cultuur en dat meenemen voor de rest van hun leven. Om dit te bewerkstelligen bieden we verschillende mogelijkheden. Van het worden van au pair tot werken op een Summercamp, van het helpen van bedreigde diersoorten tot een jaartje backpacken in Australië. En ja, daar hoort vrijwilligerswerk doen in het buitenland ook bij. Wat jongeren ook gaan doen: let’s make memories! Lees hieronder hoe wij daarover denken!

  Let’s give it a thought!
  Het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland zal de vrijwilliger ongetwijfeld veel mooie herinneringen brengen. Ze leren de taal en gewoontes van het land kennen en ze leven een tijdje in een compleet andere omgeving. Ze krijgen de kans om in een andere cultuur te duiken en dingen te zien die je als gewone toerist niet te zien krijgt. Maar hoe kun ze het vrijwilligerswerk nou ook voor anderen een succes laten worden? Dat begint bij een goede voorbereiding waarbij de vrijwilliger zichzelf de volgende vragen moet stellen:
  – Zou je jezelf toevertrouwen om dit soort vrijwilligerswerk ook in Nederland te gaan doen? En heb je wel eens nagedacht over welke vaardigheden jij beschikt en welke daarvan van pas zouden kunnen komen bij het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland?
  – Realiseer je dat als je met kinderen gaat werken dat jij – als vrijwilliger – niet de rol van ouder/verzorger/eindverantwoordelijke op je kunt nemen? Jouw rol als vrijwilliger zal ondersteunend van aard zijn.
  – Ben je bereid om tijdens dit mooie avontuur zelf ook te leren van de lokale mensen? Er lopen namelijk zo veel mooie en wijze mensen rond op deze wereld…
  – Snap je dat je de privacy van lokale mensen (en kinderen in het bijzonder) moet respecteren en niet zo maar foto’s van alles en iedereen op Facebook/Instagram kan zetten?
  – Kun je je voorstellen dat je ergens komt waar er andere ‘regels en gewoontes’ zijn die jij misschien heel raar en onbegrijpelijk vindt? En dat deze gewoontes niet beter of slechter zijn maar gewoon anders?

  Let’s make it possible!
  Wij op onze beurt zullen er ook alles aan doen om de vrijwilliger én de lokale bevolking een mooie herinnering te geven. Daar zijn we dan ook elke dag mee bezig. We zorgen dat de vrijwilligersprojecten die we aanbieden duurzaam zijn en voldoen aan internationale richtlijnen. Daarnaast proberen we de vrijwilliger goed en gedegen voor te bereiden op het werk dat ze gaan doen. Ze krijgen van ons veel tips, adviezen en duidelijk omschreven gedragsregels. Deze zijn door de organisatie Better Care Network Netherlands opgesteld (aangezien zij hiervoor de juiste kennis in huis hebben) en wij onderschrijven die volledig. Daarnaast bieden we de vrijwilligers een training voor vertrek aan (verplicht).

  Let’s do this together!
  Rest er nog een partij waar we niet zonder kunnen: onze goede en betrouwbare partnerorganisaties in het buitenland die net zo over vrijwilligerswerk, service en kwaliteit denken als wij. En die bovendien ook nog eens alles weten van de lokale omstandigheden, cultuur en gewoontes. Wij werken al jaren met hen samen, dat vinden we belangrijk. Want alleen met een hechte samenwerking kun je op de lange termijn een verschil maken. En dat blijkt ook wel, want zij hebben de afgelopen jaren (samen met alle enthousiaste vrijwilligers) voor heel veel mooie resultaten gezorgd.

  Vrijwilligerswerk werkt wél!
  Dat vrijwilligerswerk wél effect heeft bewijst een van onze partners African Impact. Zij publiceren jaarlijks een verslag met cijfers over het afgelopen jaar. Uit een van de jaarverslagen blijkt dat er in een jaar zo’n 2413 vrijwilligers vanuit de hele wereld hebben meegeholpen aan één van hun projecten. Dat betekent concreet 56.000 dagen extra hulp! En dat betekent ook bijvoorbeeld 60.000 uur extra lessen op school, 15.000 uur extra hulp in medische kliniek, 9.500 uur Engelse les aan ouderen. Bovendien zijn er heel veel groentetuinen aangelegd en onderhouden bij bejaardentehuizen, plastic op het strand verzameld, huizen gebouwd van lege PET-flessen en computerlessen gegeven op BSO-projecten.

  Vrijwilligerswerk: samen met de lokale bevolking de schouders eronder!
  En natuurlijk is daar de lokale bevolking. Zonder hun gastvrijheid, enthousiasme en welwillendheid zouden er niet zulke mooie dingen tot stand kunnen komen. Zij staan open om de vrijwilligers met hun cultuur kennis te laten maken en hen mee te laten draaien in hun leven. Hoe mooi is dat! En ook in de toekomst hopen zij –samen met allemaal internationale vrijwilligers – de wereld een beetje mooier te kleuren. Respect en verdraagzaamheid zijn daarbij de kernwoorden! Schouders eronder en go! Let’s do this together. Let’s make memories!

  Conclusie: Vrijwilligerswerk in het buitenland? Doen!

Reageer ook